Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

EMC Forum 2010, un reper în devenire al pieței IT românești

24 Iunie 2010





Virtualizare, securitatea datelor critice în medii virtuale, soluții de back-up, Private Cloud și External Cloud, disaster recovery și business continuity prin intermediul tehnologiilor de Cloud Computing sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul primei ediții locale a EMC Forum 2010. Evenimentul, realizat în ultima decadă a lunii iulie de către EMC România, a reușit să focalizeze atenția majorității jucătorilor de pe piața IT locală, alături de care s-au aflat numeroși parteneri și clienți.

John O'Callaghan Director Executive Briefing Program EMEA and Asia Pacific EMC Corporation
Prima ediție a forumului EMC se prefigurează a deveni unul dintre principalele repere ale pieței IT locale, dacă timpul va confirma promisiunea continuității făcută în deschidere de Valentin Stănescu, Country Manager EMC România. Evenimentul a reunit, încă de la debut, o audiență numeroasă în care s-au regăsit reprezentanți ai principalilor jucători din industria IT românească, parteneri și clienți.


EMC Forum 2010 a debutat cu o amplă prezentare interactivă susținută de John O’Callaghan, Director Executive Briefing Program EMEA and Asia Pacific EMC Corporation, care a detaliat modul în care corporația a influențat industria IT la nivel mondial în ultimii 7 ani, precum și principalele direcțiile strategice de dezvoltare ale grupului. Pentru a explica premisele noilor inițiative lansate pe piață de EMC, O’Callaghan a realizat o analiză rapidă a principalelor provocări cu care se confruntă la momentul actual departamentele IT din cadrul companiilor, pe primul loc în această ierarhie situându-se problemele generate de costuri. După cum a subliniat vorbitorul, criza economică mondială a transformat dificultățile financiare într-un numitor comun pentru toate companiile, indiferent de aria geografică și/sau de ordinul de mărime al acestora, ceea ce a generat o creștere a cerințelor vizavi de eficientizare, flexibilitate, viteză de dezvoltare și de răspuns la noile provocări, securitate etc.


Din perspectiva expertului EMC (și nu numai), un răspuns pertinent la aceste provocări ale mediului economic contemporan îl poate reprezenta tehnologia Cloud Computing, un concept care, deși apărut doar în urmă cu aproape doi ani, a început să capete din ce în ce mai multă consistență, devenind o soluție viabilă pentru rezolvarea multor probleme. În viziunea lui John O’Callaghan, evoluția spre Cloud Computing reprezintă un pas firesc în dezvoltarea modelului IT, în succesiunea logică: consolidare hardware – virtualizare – Cloud Computing. De altfel, conform unui recent studiu realizat de compania americană de cercetare și analiză Gartner, industria globală de servicii Cloud Computing va totaliza anul acesta 68,3 miliarde de dolari, o creștere de 16,6% comparativ cu 2009, creștere care se va accelera în următorii ani, volumul estimat a fi atins pentru 2014 fiind de 148,8 miliarde de dolari.


Coaliția Acadia


Focalizarea EMC către zona de Cloud Computing a devenit manifestă încă de la sfârșitul anului trecut, când, la începutul lui noiembrie 2009, inițiativele corporației s-au materializat într-un nou proiect, prin înființarea coaliției Acadia, al cărei obiectiv este promovarea conceptului de Virtual Computing Environment - VCE. Acronimul reprezintă și inițialele principalilor actori din acest joint-ventur VMware - Cisco - EMC, celor trei jucători de prim rang ai pieței IT mondiale adăugându-li-se și gigantul Intel.


Scopul declarat al coaliției este de a simplifica și facilita accesul clienților la tehnologiile de virtualizare și infrastructură de tip Private Cloud. Private Cloud este o infrastructură IT virtuală care este operată și controlată doar de/pentru o singură companie. Aceasta poate fi administrată fie de respectiva companie, fie de o terţă parte și poate exista ca on sau off premises sau în combinație. Tehnologia Private Cloud Computing oferă un nivel de control şi de securitate similar celui furnizat de un Data Center, oferind un nivel superior de agilitate (necesară pentru inovarea afacerii) prin intermediul unei infrastructuri IT flexibile, la costuri considerabil mai mici.


Oferta concretă


Vblock Infrastructure Packages, oferta concretă promovată pe piață de coaliția Acadia, a fost prezentată în detaliu în cadrul evenimentului EMC Forum 2010 de către Franz Kasparec, EMC Senior Manager Practice - Cloud Computing, EMEA-East.


Simplificând argumentația expertului EMC, avantajul competitiv al ofertei coaliției VCE rezidă în faptul că pune la dispoziția clienților o abordare simplificată și optimizată a strategiilor IT aferente conceptului Private Cloud. Concret, soluțiile Vblock Infrastructure sunt pe deplin integrate, pre-testate și validate și sunt concepute ca pachete de infrastructură „ready-to-go/ready-to-grow“, care combină soluții best-in-class de virtualizare, stocare, securitate, network și computing, precum şi tehnologii de management de la Cisco, EMC și VMware.


Valentin Stanescu Country Manager EMC Romania
Pentru promovarea și penetrarea ofertei în piață, Acadia a demarat deja crearea unei comunități globale de parteneri, integratori de sistem, furnizori de servicii şi vendori independenţi de software (ISV). Coaliţia a înființat, de asemenea, o divizie unificată pentru acoperirea zonelor de pre-sale, a serviciilor profesionale şi a capacităţilor de suport, pentru a simplifica și reduce efortul clientului. (Grație acestei divizii unificate, clientul este scutit de efortul de a identifica care dintre soluțiile reunite sub oferta Vblock îi creează probleme și cui îi aparține aceasta dintre cei trei actori VCE, el adresându-se, practic, unei singure entități.)


Oferta Vblock promovată de Acadia este structurată pe 3 niveluri:


- Vblock 0, configurația entry-level (lansată pe piață anul acesta), care suportă între 300 și 800 de mașini virtuale, permite accesul la infrastructura Private Cloud companiilor de dimensiuni mici şi mijlocii, centrelor de date mici, integratorilor de sisteme, prestatorilor de servicii, ISV-urilor şi clienţilor de dimensiuni mari care doresc crearea unor medii dedicate pentru testare şi dezvoltare. Vblock 0 reunește echipamente: Cisco – Unified Computing System (UCS) și Nexus 1000v, EMC - Unified Storage (securizat prin tehnologii RSA) și platforma VMware vSphere.


- Vblock 1, configurația medium, suportă între 800 și 3.000 de mașini virtuale, fiind concepută astfel încât să ofere o gamă largă de capabilităţi IT pentru organizaţiile de toate mărimile. Proiectat pentru a facilita iniţiativele de consolidare şi de optimizare, Vblock 1 reunește echipamentele: Cisco – Unified Computing System (UCS), Nexus 1000v și Multilayer Directional Switches (MDS), EMC - CLARiiON (securizat prin tehnologii RSA) și platforma VMware vSphere.


- Vblock 2, configurația high-end, suportă între 3.000 și 6.000 de mașini virtuale, fiind o ofertă dedicată companiilor de mari dimensiuni și enterprise și furnizorilor mari de servicii. Vblock 2 reunește echipamentele: Cisco - Unified Computing System (UCS), Nexus 1000v și Multilayer Directional Switches (MDS), EMC - Symmetrix V-Max (securizat prin tehnologii RSA) și platforma VMware vSphere.


EMC Forum 2010
Toate cele trei configurații Vblock prezintă avantajul de a fi scalabile, putând fi extinse și/sau upgradate ușor. Dincolo de ușurința în utilizare, de beneficiul pre-testării și integrării garantate, a conformității cu ultimele standarde de securitate (ISO 27001), conform experiențelor cumulate de early-adopters ai acestei tehnologii din zona Data Center-elor, infrastructura Vblock oferă posibilitatea reducerii cu 40% a costurilor de operare și management. La obținerea acestor rezultate optime contribuie și lansarea pe piață de către EMC a Ionix Unified Infrastructure Manager, o soluție de management centralizat, integrată, dedicată pentru infrastructura Vblock și cu un larg spectru de compatibilitate.


Studii de caz și sesiuni dedicate


Avantajele și beneficiile ofertei Vblock au fost detaliate și de către reprezentanții locali ai alianței VCE, respectiv de Călin Poenaru, Cisco Presales Director, și Radu Rădoi, VMware Country Manager. Argumentele celor doi au fost completate prin două studii de caz realizate la Gas de France SUEZ Energy România și la UniCredit Țiriac Bank, una dintre puținele implementări locale în zona sectorului financiar-bancar.


Cea de a doua parte a acestei prime ediții locale a forumului EMC a continuat cu o serie de patru secțiuni dedicate (Virtual Data Center, IT Data Management and Security, Backup and Deduplication, Content Management and Archiving), în cadrul cărora specialiștii companiei au abordat tematici de actualitate, precum: migrarea mașinilor virtuale, deduplicare, protecția datelor critice, oportunități de exploatare a resurselor de back-up în Cloud etc.


Subiecte fierbinți, la ordinea zilei, care – prin abordarea pragmatică, dar și grație calității și expertizei vorbitorilor, demonstrate la această primă ediție – fac ca forumul EMC să se prefigureze a fi unul dintre cele mai importante evenimente ale pieței IT locale, dedicate noilor tehnologii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite