Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Echipamentele telecom la CERF -in pas cu tendintele mondiale

20 Mai 2005




Ne aflam in al cincilea an de dezvoltare pe scara mare a retelelor de banda larga. Reteaua de acces de banda larga a intrat in cele din urma in era IP. Aceasta tendinta ne va aduce retele cu servicii de valoare adaugata mare si costuri de operare si intretinere mai reduse. Data fiind necesitatea incrementarii largimii de banda, este o certitudine faptul ca producatorii de echipamente pentru furnizorii de servicii Internet vor trebui sa sporeasca performantele echipamentelor.


De remarcat ca toate marcile recunoscute pe plan mondial in domeniul echipamentelor de telecomunicatii au fost prezente prin unii din distribuitorii lor in Romania la CERF 2005 sau au participat direct la Ziua Comunicatiilor.


In curand fibra iti va bate la usa


Tehnologiile de acces de banda larga pe fibra se impun astazi tot mai mult. Pe alte meridiane, operatori de calibru (Verizon) a anuntat aducerea fibrei la client (FTTH) in acest deceniu. La Ziua Comunicatiilor, senatorul Varujan Pambuccian a declarat: "Trebuie sa introducem in marile orase, pentru ca de acolo vin banii pentru industrie, fibra optica “la greu” si sa mergem cu FTTH" si a continuat spunand ca aplicatii felurite (a nominalizat industria de entertainment) ar trebui sa fie lasate sa se dezvolte pe astfel de infrastructuri. De fapt, inele de fibra optica pe care s-a introdus DWDM sunt in exploatarea unor mari operatori, iar extinderea Ethernetului dincolo de LAN este o solutie care se impune tot mai mult. Solutia FTTH a fost introdusa de INES Group pentru un segment high level din abonatii rezidentiali. Fujikura vine cu o solutie totala FTTH bazata pe EPON . pentru care a prezentat o serie de componente ca: sistem PON Ethernet, comutator optic Ethernet, convertor optic, splittere. Alte firme vin cu One-Stop solution pentru comunicatiile optice (Diamond, Teledatanet, Optokon) dar lista ar putea continua. Solutii de conectare pentru cablu optic au fost expuse de Diamond si Reichle&De Massari AG.


Furnizorii de acces incep sa introduca servicii de acces de banda larga prin fibra ca FTTB (fibra pana la cladire), incluzand si Gigabit Ethernet, pentru intreprinderi si FTTC si FTTH pentru clientii rezidentiali. Pentru constructia si intretinerea retelelor de acces si metro sunt necesare instrumente de teren multifuntionale, compacte si usoare care sa contina functiile necesare si suficiente de masura pentru fibra. Instrumentele cele mai folosite sunt OTDR-ul, surse si powermetere optice. Ca marci la CERF am remarcat Anritsu, Acterna, Agilent, Exfo, Furukawa si altele.


Pentru masuratori complexe, Exfo produce un sistem de test universal, FTB 400, o platforma puternica ce permite alegerea de configuratii diverse (pentru testarea echipamentelor de comunicatii la mare distanta -long haul si metro si pentru aplicatiile de test multiple -DWDM). Sisteme de masura si control de baza, sisteme de masura pentru RF, aparate de sudura (fusion splicers) pentru fibra optica au fost prezentate sub marcile de mai sus. Se remarca aici instrumentele de baza produse de Agilent (reprezentant Teleprecision): osciloscoape din seria 6000, multimetre digitale, generatoare de functii, s.a.


Tendinta dominanata in retele de transport metropolitane se manifesta prin introducerea solutiilor WDM (multiplexare cu diviziune in lungime de unda). Producatori chinezi ofera tehnologii moderne CWDM/DWDM si OADM (Optical Add/Drop Multiplexer).
Astazi tehnologiile LAN sunt in mare parte dominate de Internet ce ofera comutatie de pachete optimizata. Deoarece 90% din traficul Internet porneste din LAN-uri bazate pe Ethernet, se fac eforturi pentru extinderea Ethernetului dincolo de LAN in MAN si mai departe in WAN.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite