Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Cercetarea in proiecte mari si serviciile contracost, mutarea castigatoare pentru INCDFM

07 Iulie 2010



Colaborarea la cel mai mare accelerator de particole din lume (CERN) şi implicarea activă în proiectul ELI Măgurele (unde se va dezvolta cel mai puternic LASER din lume) sunt numai două dintre activităţile INCDFM Măgurele, institut care îmbină cercetarea în proiecte mari cu oferta de servicii contracost pentru partenerii economici – folosind aceleaşi instalaţii experimentale ultraperformante. Institutul a prezentat pe 2 iulie Raportul INCDFM pe 2009 (editarea documentului în limba engleză fiind o tradiţie care datează din 1996, iniţiativă unică la început) şi a oferit totodată prilejul de a vizita Laboratoarele, în cadrul părţii a doua a evenimentului, Ziua uşilor deschise.

Am aflat că Institutul a făcut mari progrese financiare în ultimii ani, nivelul autofinanţării crescând constant. Finanţarea pe proiecte, care implică colaborări cu laboratoare foarte importante pe plan mondial (cum este CERN) este completată la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) - Măgurele de finanţarea proprie, în creştere, obtinuta din serviciile de cercetare oferite mediului economic.

Pe plan internaţional, institutul oferă chiar detectorii de radiaţii folosiţi în LHC (The Large Hadron Collider) de la CERN - cel mai mare accelerator de particule din lume – aflat înrt-un tunel de 27 de kilometri in circumferenţă, la peste 100 de metri adâncime sub Franţa şi Elveţia. Colaborările internaţionale sunt însă numeroase.
Revenind la Măgurele, “Cel mai spectaculoas proiect al INCDFM este de departe viitorul ELI (Extreme Light Infrastructure), unde consorţiul românesc este într-un stadiu avansat de colaborare. INCDFM are sarcina de a “proiecta” Laboratorul pentru prepararea ţintelor ce vor fi folosite în cadrul experimentelor ELI. Când se va începe construcţia facilităţilor ELI vom avea cea mai mare realizare”, consideră Dr.Lucian Pintilie, directorul Institutului.


Criza - depăşită prin propriile forţe


Criza economica are şi efecte bune. Prin participarea la proiecte ca FP7, Euratom sau viitorul ELI – Măgurele, Institutul ar putea atrage anul acesta peste un milion de lei din autofinanţare, faţă de numai 180.000 de lei acum doi ani.


“În 2009 INFM a avut o activitate bună, care în 2010 a devenit onorabilă, prin creşterea ofertei de servicii a laboratoarelor existente”, arată Dr.Lucian Pintilie (foto). Spre exemplu, o firmă ungară solicită Institutului un material pentru pastile dielectrice, pentru dispozitive cu microunde, într-un proiect de peste 20.000 de euro. Procentul de autofinnanţare creşte şi cu serviciile oferite companiei farmaceutice Zentiva pentru care INCDFM realizează caracterizări pentru diferite pulberi incluse în medicamente, într-un contract de peste 8.000 de euro. Nanofirele funcţionale pentru conversia energiei solare în electricitate realizate de INCDFM vor fi folosite în generaţia următoare de celule solare, mult aşteptate la nivel mondial. Iată o altă sursă viitoare de venit.


Dotări de top

Revenind la prezent, o serie de dotări importante ale INCDFM se găsesc în Laboratorul HOTMAG, unde sunt preparate probe ceramice prin sinterizare rapidă (presare la cald; sinterizare în câmp de microunde), făcând într-o oră ceea ce alte instalaţii fac într-o săptămână. Materialele ceramice îşi schimbă structura în funcţie de temperatură, aici fiind încălzite în cinci minute la peste 2500 de grade Celsius. Acelaşi laborator adăposteşte şi un super “cuptor cu microunde”, care poate sinteriza chiar şi pulberi sau benzi metalice. Instalaţia este unică, întrucât în mod normal metalele defectează cuptoarele cu microunde. Tot aici, un alt aparat măsoară conductibilitatea termică a materialelor de tot felul.


Economie de peste 100.000 de euro

De menţionat este şi camera anecoidă (fără ecou) de la INCDFM, deja funcţională, instalată cu doar o fracţiune din preţul uneia clasice, al cărei preţ depăşeşte 150.000 de euro. Institutul a cheltuit doar 17.000 de euro, din care majoritatea au mers pe materialele speciale de antifonare. În rest, echipa INCDFM a realizat o bună parte a camerei cu materiale neconvenţioanale, dar potrivite pentru o astfel de utilizare. Şi totul la un preţ incomparabil mai ieftin. În această cameră specială sunt testate calităţile antenelor dielectrice, inclusiv a celor care dau forţă semnalului telefoanele mobile sau GPS-urilor.
Utilizările sunt însă multiple pentru “camera fără ecou”.


Viitorul sună bine



Anii următori aduc lucruri bune la INCDFM. Astfel, finalizarea proiectul POS-CCE va aduce Institutului un microscop TEM de înaltă rezoluţie, o cameră curată (albă) echipată cu foto şi nanolitografie (pentru realizarae filmelor pentru circuite fine); un spectrometru RES în pulsuri; un sistem complex pentru caracterizări în domeniul microundelor (până la 325 GHz); un sistem complex pentru masurători în câmp magnetic (incluzând PPMS (16 Tesla) şi SQUID).


Vizita în laboratoarele Institutului deschide parcă un nou univers, o fereastră către viitor, dacă am discuta despre instalaţiile de cercetare prezente aici. „Majoritatea dotărilor din laboratoare sunt actuale. Cele care au ajuns în Institut de puţină vreme, sunt absolut noi, de ultimă generaţie”, ne-a informat Dr.Lucian Pintilie. Acestea sunt tipărite cu litere îngroşate în lista dotărilor INCDFM:

-Laborator analize materiale stocatoare de hidrogen şi materiale poroase
-Laborator pentru măsurători magnetice la temperaturi scăzute (VSM)
-Laborator spectroscopie dielectrică
-Laborator analiză termică diferenţială şi termogravimetrică
-Laborator depuneri straturi subţiri prin PLD
-Laborator microscopie de fluorescenţă şi dicroism circular magnetic (răcirea probei cu heliu lichid pentru măsurători speciale. Domeniul spectral poate fi mărit cu un LASER puternic)
-Laborator preparare prin melt-spinning
-Laborator depuneri prin RF-sputtering
-Laborator preparare şi caracterizare materiale polimerice
-Laborator XRD
-Laborator fizica suprafetelor şi interfeţelor (unde se descoperă proprietăţi magnetice în diferite materiale)
-Laborator spectroscopie Raman şi fotoluminiscenţă
-Laborator analize SEM
-Laborator spectroscopie optică
-Laborator XPS
-Laborator materiale pentru microunde
-Laborator analize AFM/PFM
-Laborator caracterizări electrice şi masurători Hall
-Laborator caracterizări complexe heterostructuri (DLTS, temp. scăzute, etc.)
-Laborator elipsometrie şi FTIR
-Laborator RES
-Laborator Mossbauer
-Laborator de calcul numeric



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite