Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Salonul Cercetării, sub semnul inovării

20 Octombrie 2010



Inovarea reprezintă pilonul principal de dezvoltare în toate ţările care îşi doresc o economie competitivă. Desfăşurat în perioada 6 - 9 octombrie 2010, în cadrul târgului Tehnic Internaţional Bucureşti, TIB – 2010, SALONUL CERCETĂRII – 2010 (Expoziţia realizărilor cercetării românesti) a stat sub semnul acestui concept, în premieră fiind organizat Forumul deschis pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, unde au fost prezentate, pe domenii, rezultatele evaluării publice a proiectelor de inovare contractate în 2008.



Organizat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, SALONUL CERCETĂRII – 2010 a promovat cele mai valoroase rezultate ale activităţii de cercetare-dezvoltare obţinute în cadrul programelor naţionale de cercetare – dezvoltare – inovare finanţate din fonduri bugetare. Scopul urmărit a fost transpunerea acestor rezultate în produse şi servicii inovative, pentru creşterea capacităţii de absorbţie a rezultatelor cercetării de către piaţă. Totodată, Salonul a constituit mijlocul cel mai eficient de a pune faţă în faţă cercetătorii cu reprezentanţii mediului de afaceri, cu publicul de specialitate din ţară şi străinătate, şi unul dintre cele mai importante momente de comunicare dintre comunitatea ştiinţifică şi tehnică şi publicul larg.

Salonul Cercetarii s-a desfăşurat sub motto-ul: „Viitorul… astăzi. Împreună pentru o afacere de succes”. La fel ca în 2009, au fost în jur de 150 de expozanţi - institute naţionale de cercetare–dezvoltare, universităţi, societăţi comerciale, entităţi de inovare şi transfer tehnologic – reuniţi sub tematica „În universul cercetătorului”. Aceştia s-au prezentat cu standuri proprii într-unul dintre cele 9 domenii tematice ale salonului: Energie; Nanomateriale, Nanotehnologii, Mecatronică; Viaţă şi sănătate; Alimentaţie, Agricultură, Biotehnologii; Mediu, Dezvoltare durabilă; Tehnologia informaţiei şi comunicaţiile; Transport, Urbanism; Securitate, Spatiu, Aeronautică; Servicii pentru cercetare.

Exponatele, în număr de peste 900, au fost prezentate sub forma de produse, prototipuri, mostre, machete funcţionale, însoţite de materiale de prezentare şi promovare (filme, CD, pliante, fişe prospect, roll-up-uri). Pentru prima dată au lipsit complet afişele, iar în Salon au fost aduse doar produsele dezvoltate pe parcursul ultimului an. Fiecare exponat a fost prezentat cât mai atractiv, pentru a genera acţiuni de transfer tehnologic către operatorii economici.

În altă ordine de idei, activităţile de Cercetare-Dezvoltare-Inovare pot constitui una dintre cheile de ieşire din criză şi de constituire a unei economii sustenabile, cu condiţia racordării lor la cererile venite din partea mediului economic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite