Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INVENTIKA 2010, sub semnul tinereţii

20 Octombrie 2010



Pentru prima dată în cei 14 ani de existenţă, în cadrul Salonului International de Invenţii, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologii Noi INVENTIKA a fost organizată o secţiune în care tinerii inventatori, cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, şi-au putut expune invenţiile. În felul acesta s-a realizat un echilibru inedit între creaţia tinerilor şi veşnic tânăra putere de creaţie a seniorilor. Iniţiativa promovării tinerilor inventatori a aparţinut organizatorilor, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Universitar, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), care şi-au propus să promoveze inventatorii români tineri, să contribuie la creşterea vizibilităţii şi impactului internaţional al rezultatelor inventicii româneşti, să atragă noua generaţie către acest domeniu şi să sporească recunoaşterea publicului larg faţă de munca de cercetare şi inovare.


Organizarea timpului, prevenirea cancerului, creşterea randamentului motoarelor
Dragoş Hagiu, Ciprian Blîndu, Alberto Manca (foto) şi Andrei Antonescu, elevi în clasa a 12-a la Liceul Internaţional de Informatică, au prezentat Wise Organiser, un software organizaţional ce oferă utilizatorilor o interfaţă IT uşor de folosit, portabilă şi eficientă. Produsul înglobează avantajele unui organizator standard, precum Google Calendar sau Microsoft Outlook cu cele ale unui organziator portabil, precum PDA-ul, fără a fi dependent de conexiunea la internet, cum se întâmplă cu alte produse similare.



Software-ul, ce are un preţ foarte avantajos, de 9 euro, este distribuit prin intermediul unui Memory Stick de 4GB, ce costa 6 euro, ce poate fi folosit pe orice calculator pentru a vizualiza agenda virtuală sau pentru a asculta muzica şi viziona filme cu play-erul media integrat. Astfel, capacitatea mare de stocare a stickului oferă posibilitatea utilizatorilor să aibă mereu la îndemână şi alte documente sau fişiere relevante pentru activitatea lor. Ambivalenţa produsului, dată atât prin facilităţile de organizator, cât şi prin cele de divertisment, îl recomandă pentru mai multe tipuri de utilizatori şi activităţi.

Iuliana Diana Bărbulescu, cercetător ştiinţific gradul III şi biotehnolog în cadrul Institutului de Cercetări Chimico-Farmacefeutice, a prezentat invenţia „Proces de obţinere a unui produs pe bază de seleniu şi crom”, medaliată cu aur la Saloanele de la Geneva, Moscova şi Bruxelles. Produsul va putea fi pus pe piaţă sub formă de supliment alimentar ce realizează un echilibru mineral în organism şi previne apariţia cancerului şi a diabetului.


Corneliu Birtok Baneasa a expus „Dispozitivul dinamic de transfer al aerului”, în vederea obţinerii unei curgeri concentrate a fluxului de aer şi a scăderii temperaturii motorului, pentru o creştere a randamentului de umplere a motoarelor cu ardere internă. Invenţia sa a fost recompensată la Salonul de la Moscova cu premiul OMPI pentru cel mai bun inventator bărbat.


Asociaţia Justin Capră
La ediţia din acest an, Justin Capră, unul dintre cei mai longevivi şi prolifici inventatori, şi-a prezentat ultimele creaţii sub umbrela unei asociaţii care îi poartă numele şi din care fac parte Marian Velcea(foto), alături de alţi 20 de inventatori. Printre noutăţile lansate s-au numărat: „asfaltul ecologic”, testat deja în Munţii Retezat, obţinut la un preţ de aproximativ 60% din preţul unei reţete clasice şi având o durată de viaţă de până la 40 de ani; „scaunul versatil”, pentru persoane care au dureri de spate, dispozitiv ce diminuează presiunea asupra vertebrelor; soluţie ecologica pentru protecţia lemnului, 3 în 1, împotriva crăpării la uscare, împotriva focului şi mucegaiurilor; mastic de protejare a plantelor după tăiere; instalaţie de stimulare a cicatrizării plantelor după altoire; trotinetă cu autonomie crescută până la 100 de km; bicicletă pliabilă; branţuri medicale cu oscilator electromagnetic. Sub umbrela Asociaţiei se incearcă şi construirea unui Centru de sprijinire a creativităţii tinerilor.


Aflat sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi al Salonului Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva – Elveţia, INVENTIKA-2010 a avut statutul de eveniment oficial al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală – OMPI şi a reunit peste 100 de inventatori români şi străini, care au prezentat peste 300 de invenţii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite