Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Top 500 supercomputere: GPU-urile NVIDIA Tesla integrate in 3 din primele 5

16 Noiembrie 2010



Lista “Top500” a celor mai rapide supercomputere din lume, care a fost anuntata în noiembrie pe site-ul www.top500.org, arata ca GPU-urile NVIDIA Tesla se regasesc în trei dintre cele mai puternice cinci sisteme din lume. GPU-urile Tesla se afla în sistemele care ocupa primul, al treilea si cel de al patrulea loc, alaturi de recentul sistem Tianhe-1A, care ocupa primul loc cu un record de performanta de 2,507 petaflopi. Cele mai puternice sisteme sunt urmatoarele (cele bazate pe GPU-uri sunt marcate cu verde):


Primele trei supercomputere bazate pe GPU ofera un nivel de performanta mai mare decât toate celelalte sisteme din Top 10. Cel mai notabil sistem din Top 500 este Tsubame 2.0, noul supercomputer al Institului de Tehnologie din Tokyo. Acest sistem ofera un nivel de performanta de ordinul petaflopilor, fiind în acelasi timp eficient, având un consum de energie de doar 1,340 megawati, considerabil mai putin decât orice alt sistem din top cinci.


“Tsubame 2.0 reprezinta o realizare impresionanta, oferind un echilibru între performanta si puterea de a deveni cel mai eficient supercomputer construit vreodata,” a declarat Bill Dally, chief scientist la NVIDIA. “Calea catre sistemele de calcul superperformante este realizata de sisteme impresionante precum Tsubame 2.0.”


Tehnologia de procesare pe GPU a permis construirea celor mai puternice supercomputere din lume. Acestea contin sute de nuclee paralele capabile sa divida volume de lucru, pe care le proceseaza simultan, oferind astfel o crestere semnificativa a performantei sistemului. Sistemele heterogene construite cu unitati de procesare vizuala si procesoare au nevoie de mai putin spatiu si consuma mai putina energie, ceea ce permite ca domeniul supercomputing-ului sa fie mai accesibil.


Dally este purtatorul de cuvânt principal la conferinta de supercomputing SC’10 din aceasta saptamâna, care se va tine în New Orleans. Acesta va sustine miercuri, 17 noiembrie, o prezentare pe subiectul “GPU Computing: To Exascale and Beyond”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite