Ierarhia INTEL
În prezent, piaţa procesoarelor la nivel mondial este dominată de Intel, ale cărui vânzări depăşesc două treimi din numărul total de vânzări. Intel este urmat de AMD, care se află, însă, la o distanţă mare de lider. Explozia de noi tehnologii şi echipamente ce permit accesul la internet, dar şi nevoia de stabilitate şi fiabilitate a acestora din urmă, a determinat apariţia unor procesoare din ce în ce mai performante. Cum alegem, însă, din multitudinea de nume de cod şi denumiri, procesoarele care oferă cea mai bună experienţă pentru utilizarea dorită?
Cei doi mari producători de procesoare le împart astfel: procesoare pentru laptopuri, desktopuri, staţii de lucru, servere şi procesoare embedded.
Utilizatorii şi analiştii spun, însă, că procesoarele AMD sunt mai potrivite pentru rularea de jocuri, în timp ce procesoarele Intel sunt recomandate pentru aplicaţiile software.
Procesoare pentru laptopuri
Intel recomandă ca laptopurile noastre să fie echipate cu procesoare din familia Intel Core. Noua familie de procesoare Intel Core i7, i5 şi i3, lansată anul acesta, este dedicată laptop-urilor, desktop-urilor şi dispozitivelor încorporate. Acestea sunt primele procesoare produse pe 32 nanometri şi este prima dată când Intel produce în masă o diversitate de chip-uri la preţuri accesibile, folosind un nou proces de producţie.
Aceste procesoare se găsesc deja pe piaţa locală în sistemele integratorilor Acer, Asus, HP, Lenovo, Maguay, MSI, Pcfun, PROSYS, RHS, Sony şi Toshiba şi sunt disponibile în ofertele magazinelor Altex, Carrefour, Cel.ro, Domo, eMag şi Flanco. Pe lângă laptopuri şi PC-uri, noile procesoare sunt concepute şi pentru ATM-uri, chioşcuri pentru bilete de călătorie, display-uri digitale.
Noile produse ale familiei de procesoare cu consum redus de energie Intel Atom, procesoarele „Pine Trail” mobile dual-core şi „Oak Trail” sunt optimizate pentru Tablet PC-uri şi netbook-uri subţiri. Planurile Intel includ realizarea unei diferenţieri clare a categoriei netbook şi de a o extinde în noi segmente de piaţă, dincolo de PC-uri, laptopuri şi servere.
Procesoare pentru dispozitive mobile
Viitoarele procesoare System on a Chip (SoC) Intel Atom se extind către platforme de computing cu performanţe similare PC-urilor, pentru maşini, smartphone-uri, handheld-uri, televizoare, tablet PC-uri, pe care va rula software-ul dorit de utilizator. Noul procesor Intel Atom SoC este ideal pentru maşini, smartphone-uri şi dispozitive de tip Smart Grid. Având nume de cod anterior „Tunnel Creek”, acest procesor System-on-Chip (SoC) integrează capabilităţi adiţionale pe chip şi oferă o interconexiune deschisă, pentru a se putea combina mai uşor cu diverse dispozitive.
Procesoare pentru desktop
Tot anul acesta, Intel a prezentat caracteristicile viitoarelor procesoare 2011, ce integrează noi capabilităţi grafice.
A doua generaţie a familiei de procesoare Intel Core va permite utilizatorilor de PC-uri să experimenteze lucruri pentru care, până acum, aveau nevoie de un calculator desktop high-end şi de o placă video dedicată. Noile procesoare Intel Core pentru consumatori se bazează pe microarhitectura revoluţionară Nehalem şi sunt concepute pentru consumatorii care au nevoie de performanţă de înalt nivel pentru a rula sau crea conţinut digital, productivitate, jocuri şi alte aplicaţii solicitante.
AMD a lansat, anul acesta, cele mai puternice procesoare Phenom cu şase şi două nuclee. Cele două noi modele de procesoare desktop Black Edition se alătură seriei de cipseturi AMD 8 şi recent lansatei serii de plăci grafice ATI Radeon HD 6000.
Tags: Intel, Procesoare, ierarhie
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)