Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICSI Rm. Vâlcea, 40 de ani de cunoaştere ştiinţifică şi tehnică

16 Decembrie 2010




O cerinţă de bază a cercetării o reprezintă originalitatea, care animă promovarea noului şi menţine tinereţea spirituală şi entuziasmul personalului, evitând astfel rutina. Amintindu-l pe Balzac, care spunea că „a fi incapabil de entuziasm este un semn de mediocritate”, vrem să subliniem atenţia acordată personalului cercetător, de la cei tineri şi entuziaşti, până la cei maturi şi experimentaţi, prin încurajarea programelor de dezvoltare profesională şi susţinerea stagiilor de pregătire doctorală/post-doctorală în ţară şi străinătate.

Direcţii de cercetare

Cu o experienţă de peste 40 de ani în domeniul investigării proceselor şi fenomenelor de separare izotopică, a analizelor fizico-chimice şi izotopice, şi având ca fundament profesionalismul cercetătorilor, rezultatele activităţii de cercetare şi echipamentele de ultimă generaţie din dotarea laboratoarelor, în prezent, INCDTCI - ICSI Rm. Vâlcea şi-a focalizat eforturile de cercetare către satisfacerea cerinţelor economice şi sociale ale României printr-o serie de direcţii de cercetare:

- Direcţii prioritare de cercetare-dezvoltare:

• Susţinerea programului nuclear naţional – fisiunea şi fuziunea nucleară;
• Dezvoltarea studiilor şi cercetărilor în domeniul criogeniei şi echipamentelor specifice;
• Hidrogenul şi Pilele de Combustie;
• Mediul şi Calitatea Vieţii;

- Direcţii secundare de cercetare:

• Materiale avansate – dezvoltarea de produse şi tehnologii noi sau modernizate: adsorbanţi selectivi, catalizatori specifici, structuri carbonice nanostructurate etc.
• Gaze pure şi amestecuri de gaze cu aplicaţii la sudura în mediu controlat, procese de inertizare şi instrumentaţie de analiză.

- Servicii/microproducţie:

• Servicii de inginerie, soluţii tehnice, expertizări, asistenţă tehnică, achiziţii şi servicii de implementare tehnologică pentru instalaţiile de producere a apei grele; certificare etaloane apă grea;
• Servicii de analize fizico-chimice şi izotopice pentru aplicaţii de monitorizare a mediului şi siguranţă alimentară;
• Servicii de expertiză în domeniul mediului: monitorizări de mediu, studii de impact, bilanţuri de mediu şi rapoarte de amplasament;
• Inertizări de utilaje pentru industria chimică; curăţiri de butelii pentru gaze şi verificări ISCIR; teste de etanşeitate la utilaje şi echipamente ; realizare de vid înalt în incinte şi montarea utilajelor pentru transportul şi depozitarea lichidelor criogenice.

Calitatea informaţiilor/datelor reprezintă un factor primordial pentru serviciile oferite, laboratoarele INCDTCI-ICSI Rm. Vâlcea fiind acreditate de către Asociaţia de Acreditare din România - RENAR, conform ISO 17025:2005 (certificat nr. LI 062) şi notificate de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare – CNCAN.

Strategia INCDTCI-ICSI Rm. Vâlcea pentru perioada imediat următoare are la bază legislaţia naţională şi europeană referitoare la unităţile de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică şi urmăreşte valorificarea rezultatelor în producţie prin transfer tehnologic şi orientarea activităţilor către cerinţele societăţii. În acest sens, institutul a dezvoltat o serie de parteneriate private, în vederea accesării de fonduri structurale pe problematici din domeniul Energie, după cum urmează:

- în cadrul axei prioritare 2: Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare3; Operaţiunea: 2.1.1 „Proiecte de CD în parteneriat, între universităţi/institute de cercetare şi întreprinderi „ - proiectul „Generatoare Energetice Eoliene cu Turbine cu Ax Vertical pentru Aplicaţii Rezidenţiale şi Sisteme de Irigaţii” - acronim GenEol.

- în cadrul axei prioritare 2: Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare3; Operaţiunea: 2.1.2 „Proiecte CD de înalt nivel ştiinţific la care vor participa specialişti din străinătate” – proiectul „Izotopi în Slujba Energeticii Hidrogenului - către o înţelegere a specificităţii reacţiilor implicate în Sistemele Integrate bazate pe Pile de Combustibil cu Hidrogen utilizând analiza izotopică staţionar-tranzientă de tip cinetic - «Concept demonstrativ» pentru o staţie de putere bazată pe pile de combustibil cu hidrogen”, acronim RomHyIso.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite