Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cât a pierdut piaţa IT în urma crizei?

26 Martie 2011



Că piaţa IT a fost grav afectată de criza economică este o realitate incontestabilă, chiar dacă unele business-uri au prosperat. Dincolo de excepţii, se pune întrebarea cât de afectată a fost piaţa locală în ultimii doi ani şi ce segmente au avut cel mai mult de suferit. În 2008, anul spre finalul căruia şi-a arătat colţii criza economică, piaţa locală de IT avea o valoare de circa 2,1 milioane de euro conform estimărilor Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Trendul general era unul ascendent, România era în topul dezvoltării în regiune, ca procente de creştere, şi înregistra un dezechilibru evident cauzat de valoarea mult mai mare a vânzărilor de hardware (1,6 miliarde de euro) faţă de software şi servicii (400 de milioane de euro), considerat însă firesc pentru o piaţă emergentă.


Au urmat doi ani foarte grei, cu prognoze dure şi realizări sub aşteptări, în care piaţa hardware a fost pusă la pământ, cea de software s-a contractat, iar serviciile au înregistrat un avans uşor. Cele mai negre momente au fost falimentul K-Tech/UltraPro, dispariţia Best IT, dificultăţile de la Flamingo şi eMag, dar şi reorganizarea unor jucători precum Tornado şi ScopComputers. În zona software, s-a consemnat o reducere de 25% a pieţei de ERP (în 2009), în condiţiile în care soluţiile ERP reprezintă circa 48% din soluţiile de business.


Recent, compania poloneză de analiză PMR a făcut public un studiu care arată că valoarea pieţei IT româneşti ar fi fost la finele anului 2010 de 831 de milioane de euro. La nivelul anului 2008, analizele PMR indicau o valoare similară celei comunicate oficial de MCSI, deci, chiar dacă există unele diferenţe de metodologie, rezultatele finale nu diferă foarte mult. Acordând credit cifrelor vehiculate de PMR, la un calcul simplu, se observă că piaţa locală a pierdut în 2 ani de criză circa 60% din valoare, pierderi puse atât pe seama scăderii organice a business-ului IT, cât şi a devalorizării leului faţă de Euro.


Încotro ne îndreptăm? Prognozele făcute în ultima vreme de companiile de analiză sau de oamenii de afaceri din sector sunt atât de diferite, încât o concluzie este greu de formulat. Cel mai probabil este ca în 2011 piaţa să se oprească din cădere şi să urmeze trendul general al economiei, cu 3-4% peste creşterea produsului intern brut.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite