Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Să fie open-source sau o soluţie proprietară de PM…?

28 Aprilie 2011



Cele mai cunoscute soluţii software de project management de pe piaţa românească sunt oferite de Oracle, prin TotalSoft, şi Microsoft. Am stat de vorbă cu principalii jucători locali de pe această piaţă, dar şi cu un furnizor care nu oferă o soluţie stand-alone, dorind să aflăm dacă pachetele software pe care le oferă sunt construite în jurul unei metodologii de management de proiect şi dacă o soluţie open-source poate înlocui cu succes o soluţie proprietară.


În ultimii doi ani, conform consultanţilor din piaţă, a crescut interesul pentru formarea şi certificarea project managerilor şi a echipelor de proiect, crearea de departamente de coordonare proiecte (PMO), dar şi pentru utilizarea într-un grad crescut a instrumentelor dedicate planificării şi urmăririi proiectelor de către project manageri. De asemenea, a crescut interesul pentru metodologiile de proiect.



Tiberiu Vulpeş


Tiberiu Vulpeş, director tehnic Primavera TotalSoft, spune că orice soluţie de project management are în spate o filozofie şi un standard.


„Soluţiile de project management au în spate standardul PMI. Opinia mea, după ce am citit standardul PMBOK şi după ce am utilizat Primavera, a fost că soluţia a fost făcută cu Ghidul PMBOK în faţă. Soluţia reuşeşte să acopere un număr maxim din procesele descrise în PMBOK, într-un mod foarte precis”, adaugă reprezentantul TotalSoft.



Emil Bobocea


Emil Bobocea, Regional Sales Director Epicor Romania & Balkans, consideră că metodologia este indispensabilă, ghidând derularea întregului proiect.


„Este evident că orice soluţie de PM trebuie să urmeze o metodologie şi că orice instrument software pentru managementul proiectelor se bazează pe o metodologie ce indică paşii de urmat în cadrul unui proiect. O problemă a soluţiilor PM stand-alone o reprezintă slaba integrare dintre instrumentele de project management şi soluţiile software de întreprindere. Producătorii care astăzi «acoperă» această discrepanţă funcţională prin adoptarea de soluţii project-based (PBS) – cum este şi soluţia Epicor – au şansa de a fi mai bine pregătiţi pentru competiţia din anii care vor veni. Soluţiile Project-Based (PBS) reprezintă o categorie, în ascensiune, de software de întreprindere pentru afaceri conduse pe bază de proiect”, mai spune Emil Bobocea.



Florian Ivan


Florian Ivan, Partner Strategy & Programs Manager Microsoft România crede, la rândul său, că aplicaţiile de project management vin să automatizeze procesele pe care o companie le implementează în baza unei metodologii.
„Software-ul este o mapare a unei metodologii de project management precum şi o automatizare menită să eficientizeze procesele. Project 2010, atât în varianta desktop cât şi server, este o soluţie extrem de suplă peste care se pot implementa diverse metodologii de project management”, adaugă reprezentantul Microsoft România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite