Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Leasing-ul de software: Avem lege, asteptam piata

13 Iulie 2005




Cu acest precedent, piata secundara de software incepe sa se formeze, nu este complet noua. Presedintele ANIS a remarcat: „In momentul cand avem o solutie complexa care presupune si consultanta, situatia se complica pe piata secundara. Insa piata incepe sa se dezghete pas cu pas, iar noi estimam de anul trecut ca nu 2005 va fi un an al lansarii pietei de leasing pentru software, ci va fi un an de tatonari in care cativa actori din domeniu care vor fi mai indrazneti vor face primii pasi”.


Assetul de software – ca valoare concreta


Problema asseturilor de software se pune de multi ani pe plan international, pe bursele importante evaluarea financiara a companiilor realizandu-se si pe asset-urile de software. Comparativ cu asset-ul de software, un alt asset care pare greu de estimat ca valoare concreta este marca, insa experienta internationala de circa o suta de ani ne dovedeste contrariul.


Din punct de vedere legislativ, leasingul pana anul trecut era dedicat numai imobilizarilor corporale, care aveau o anumita amortizare calculata in conformitate cu legea 15 a amortizarii. Contractul de leasing nu se poate derula pe o perioada mai mare decat perioada de viata a bunului. In cazul imobilizarii necorporale a softului, dupa noile reglementari, fiecare companie poate sa-si amortizeze imobilizarea necorporala conform Adunarii Generale a Actionarilor. Presedintele ASLR a precizat ca: „este putin riscant pentru ca ar trebui foarte bine corelate aceste situatii. Nu vom putea incheia un contract de leasing pentru soft pe o perioada de doi ani si el sa fie amortizat intr-un an“.


O alta problema care apare cand este vorba de un furnizor extern de software este valoare reziduala minima de 20%. Valoarea reziduala este valoarea la care se efectueaza transferul dreptului de proprietate, aici nu e vorba de drept de proprietate, deci este inca o problema in discutie. Companiile mari furnizoare de software au deja un sistem propriu de finantare si nu accepta prea usor leasingul datorita transferului de drept de folosinta.


Contractul de mentenanta complica situatia leasingului


Software-ul se depreciaza destul de repede, in plus, va suferi upgrade-uri cu valoare adaugata. Contractul de achizitionare trebuie corelat cu contractul de mentenanta. Cornel Coca Constantinescu a spus: „Trebuie sa vedem ce facem cu upgradeurile pentru ca s-ar putea ca un client al meu sa doreasca upgrade dupa sase luni, iar contractul de leasing nu s-a incheiat inca. Imi asum responsabilitatea sa majorez valoarea contractului de leasing sau nu in functie de client. Cu siguranta nu se va implica nici un alt finantator pentru upgrade la un software finantat de mine, eventual clientul o poate face cu resurse proprii, dar software-ul nu este inca al lui. Toate aceste probleme trebuie bine gandite in contractul de achizitionare“.


Multe companii de leasing doresc sa finanteze hardware, iar utilizatorul hardware-ului va solicita si un anumit software pentru care firma trebuie sa gaseasca modalitati de finantare. „Depinde de nivelul de credibilitate al utilizatorului, care ar putea fi o firma mare care sa achizitioneze hardware de 1 milion si software de inca 2-3 milioane. Compania de leasing isi va asuma riscul in functie de client, ca nivel de credibilitate, de tipul de soft si de producator“, ne-a declarat presedintele ASLR.


Structura pietei de leasing va include si IT


Intrucat piata de leasing din Romania nu a atins un nivel de maturitate, nu exista nici o structurare foarte clara a actorilor din piata. Majoritatea companiilor din piata fac leasing si pentru camioane si pentru autoturisme si pentru imobiliare si pentru echipamente si pentru software etc. La un moment dat, companiile foarte mari se vor specializa pe anumite segmente si atat. „Cei ce vor face leasing pentru real estate nu se vor complica cu leasing de software. Dar sunt convins ca vor fi companii care sa se dedice leasingului de soft. Cine crede ca isi poate administra acel risc pe care si-l asuma, cu siguranta va intra pe aceasta nisa pentru a si-l asuma“, ne-a explicat Cornel Coca Constantinescu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite