Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De ce Basel II ?

19 Martie 2004




Pe plan internaţional, un număr însemnat de bănci din întreaga lume se confruntă astăzi cu cerinţele noului sistem de colectare a datelor şi al raportării interne impuse de acordul Basel II. Condiţionată de integritatea datelor, analizele de risc, estimarea corectă a riscului, conformitatea instituţiilor bancare cu Basel II va depinde în foarte mare măsură de eficienţa departamentelor IT.
Având în vedere că termenul limită a fost stabilit pentru sfârşitul anului 2006, realizarea conformităţii cu Basel II a atins momentul critic şi a impus băncilor reanalizarea strategiilor de IT şi a priorităţilor instituţiilor bancare în acest domeniu.


Mesajul Comitetului Basel II „The whole question of stability of financial institutions – and Basel II - also raises the stakes in terms of further industry consolidation. Banks which manage Basel poorly could disappear“, reprezintă un semnal de alarmă pentru băncile care nu au în vedere stabilirea unei strategii aliniată la contextul internaţional.


În domeniul Bancar, reglementările ce vor deveni obligatorii în materie de risc operaţional şi a riscului de credit, reglementări elaborate de către Comitetul Basel, conduc la necesitatea introducerii, în premieră, a unor proceduri care să cuantifice şi să controleze activităţile bancare posibil generatoare de risc.
Una dintre tendinţele majore ale evoluţiei pieţei financiare este cea a realizării tranzacţiilor globale în timp real. La nivelul unei instituţii financiare, această evoluţie conduce la necesitatea procesării continue, integrate şi în timp real a tranzacţiilor, asigurând gestiunea expunerilor şi alinierea propriei performante (profitabilitate/cost) la cea a pieţei globale.


Aceste schimbări determină apariţia unor noi riscuri şi expuneri de operare, care trebuie determinate, cuantificate şi gestionate în sensul reducerii impactului asupra rezultatelor operaţiunilor şi a imaginii instituţiei.


O strategie bancară performantă trebuie să cuprindă programe de gestiune a riscurilor bancare, care vizează minimizarea expunerii potenţiale a băncii la risc.


În ultima vreme noţiunea de risc bancar este privită sub două aspecte şi anume:

  • elementele de risc tradiţional, deja cunoscute (riscul de credit, riscul de piaţă, riscul de lichiditate, riscul operaţional, riscul de imagine)

  • elementele de risc tehnologic (managementul proceselor, arhitectura soluţiei, gradul de integrare a aplicaţiilor, securitatea la nivelul IT, disponibilitate).


    Infrastructuri de piaţă – reacţie a grupurilor de interes la riscul operaţional


    În domeniul important al supravegherii bancare, şi la noi în ţară, avem în vedere măsuri pentru întărirea capacităţilor BNR de supraveghere şi de constrângere pentru a asigura respectarea de către bănci a reglementarilor prudenţiale.


    Printre altele, s-au intensificat acţiunile de implementare a recomandărilor din Raportul de Audit Operaţional (RAO) privind funcţiile de supraveghere ale BNR, care a fost întocmit în conformitate cu termenii de referinţă elaboraţi de UE.
    Principiile Noului Acord Basel II –
    noi teme de strategie bancară.


    Principiile Noului Acord privesc:


  • abordarea standardizată a riscurilor sub forma sistemelor de rating;

  • asumarea de către bănci a gestiunii eficiente a riscurilor mai mari, atât în nume propriu, cât şi în numele clienţilor;

  • structurare strategică pe trei piloni:
    – criterii de determinare a nivelului capitalului minim,
    – activitatea de supraveghere a evaluării adecvării capitalului
    – disciplina pieţei.



    Tags: bancar, BIS, Basel II

    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite