Premiile IT&C ale României - editia a 3-a

În ultimele luni am asistat la o avalanşă de premii în lumea IT&C. Toată lumea s-a pus pe numit câştigători, încât noţiunea de premiu aproape a devenit desuetă. În acest peisaj se disting totuşi premiile acordate de preşedintele Ion Iliescu în cadrul evenimentului Premiile IT&C ale României pentru anul 2003, organizat de compania Events. Importanţa nu stă în locaţia evenimentului (palatul Cotroceni) şi nici în implicarea preşedintelui, ci în neutralitatea şi caracterul de masă al acestor premii.
Dincolo de orice comentariu, anul 2003 însemnat o cifră de afaceri de peste 700 de milioane euro în sectorul IT şi de peste 3,64 miliarde euro în cel al comunicaţiilor. Creşterea sectorului ITC în 2003 a fost motivată în principal de liberalizarea pieţei de telefonie fixă, apariţia unor noi operatori, informatizarea instituţiilor publice şi a administraţiilor locale. Reprezentanţii companiilor activând în acest domeniu i-au ales pe cei mai buni dintre ei în urma unui proces de selecţie elaborat, care s-a desfăşurat pe o perioadă de aproape o lună de zile. Înainte de anunţarea câştigătorilor, unii cunoscuţi, cu siguranţă trebuie amintit criteriul de jurizare care diferenţiază aceste premii de altele acordate de reviste sau grupuri de presă.
În perioada 26 Ianuarie – 4 Februarie 2004, membrii comunităţii IT&C româneşti au postat pe site-ul oficial al competiţiei, www.premii-tic.ro, propunerile lor referitoare la cele mai bune proiecte, produse, servicii şi companii IT&C româneşti din anul 2003. Condiţia pentru propunerea era ca proiectul să fie românesc şi aflat deja în exploatare.
Dintre propunerile postate public, juriul le-a validat pe cele susţinute de o argumentare solidă. Juriul a fost alcătuit din şapte persoane cu activitate publică, din presă, instituţii guvernamentale, companii de consultanţă, neimplicate în activităţi comerciale pe piaţa de IT&C.
Etapa a doua a competiţiei s-a derulat în perioada 9 - 15 februarie, iar propunerile validate de juriu au fost votate de către companii din industria IT&C din România (aproximativ 1000 companii, 1 vot/companie). Fiecare companie a primit un nume de utilizator şi o parolă pentru acces pe site-ul www.premii-tic.ro, unde au fost afişate nominalizările. În urma contabilizării voturilor, pentru fiecare secţiune a concursului au rămas în cursă câte trei nominalizări, dintre care au fost aleşi câştigătorii fiecărei secţiuni.
Cele mai aşteptate premii au fost cele de la categoria „Personalitatea anului în domeniul IT&C“, câştigat de Radu Georgescu, director general Gecad, în urma deja celebrei preluări a tehnologiei RAV de către Microsoft, iar „Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră în domeniul IT&C“ a fost primit de Irina Socol, actualmente Director General SIVECO.
Comunitătea românească de IT&C a votat la categoria „Cel mai bun produs software al anului 2003“ programul „BitDefender™ al companiei SOFTWIN. BitDefender a câştigat această categorie şi la ediţia de acum de acum doi ani şi, pe mine cel puţin acest premiu, m-a surprins, aşteptările mele fiind orientate către Charisma Enterprise a companiei TotalSoft, o soluţie complexă de gestiune integrată a întreprinderii. Probabil succesul pe piaţa externă al produsului antivirus precum şi conjunctura atacurilor cu viruşi au făcut ca produsul de la Softwin să câştige. Premiul a fost înmânat de către Varujan Pambuccian, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. Softwin a mai câştigat şi trofeul secţiunii „Proiectul cu cel mai bun conţinut educaţional“, pentru „Lecţiile interactive Intuitext™“, şi, de asemenea, pentru proiectul „Government Gateway“ alături de Microsoft România premiul pentru „Proiectul naţional al anului“.
Referitor la proiect, în acest moment site-ul central e-guvernare.ro permite interacţiunea cetăţenilor cu Ministerul Finanţelor Publice (pentru a permite Declaraţia online a obligaţiilor de plată la bugetul de stat) şi cu Casa Naţională de Pensii şi Asigurări de Sănătate (pentru a permite completarea online a decontului C.A.S.). Premiul a fost înmânat de Dan Bedros, preşedinte Alcatel România, laureat al „Premiului de excelenţă pentru întreaga carieră în domeniul IT&C“ al anului 2001. Proiectul „Government Gateway“ a fost premiat şi la Summitul mondial de la Geneva, fiind singurul produs de e-government selectat din zona europeană.
Premiul pentru „Cel mai inovativ produs românesc“ a fost decernat companiilor MobiFon şi Raiffeisen Bank pentru implementarea proiectului „myBanking“. Premiul a fost primit de Ted Lattimore, COO Connex şi Călin Rangu, director IT la Raiffeisen Bank. Proiectul „myBanking“ a fost lansat în august 2003 şi permite plata facturilor precum şi transferarea unor sume de bani direct de pe telefonul mobil. Surprinzător proiectul similar „Mirabilis“ dezvoltat de Orange şi BRD nu a fost nominalizat. O explicaţie poate fi şi lansarea mai tardivă a acestui serviciu. De asemenea, Connex a fost votat de către piaţa IT&C drept „Cel mai bun serviciu de comunicaţii“, în această categorie fiind nominalizate şi companiile Orange România şi RDS, deci o competiţie mai mult decât intensă.
Investiţia Astral Telecom în proiectul „Astral Triplay – soluţii integrate de comunicare“ a fost evaluată de către juriu ca „Cea mai importantă investiţie a anului 2003 în domeniul IT&C“ pe un criteriu unic, valoarea.
Banca Comercială Română a fost desemnată „Cel mai semnificativ client al industriei IT&C“ pentru „Introducerea semnăturii electronice în procedurile operaţionale din cadrul BCR“, un proiect realizat de E-Sign România. La această
categorie au mai fost nominalizate companiile Microsoft pentru achiziţionarea tehnologiei RAV de la GeCad şi Orange pentru colaborarea cu Alcatel România.
Premiile IT&C ale României pentru anul 2003 au fost organizate de compania Events, avându-i ca sponsori pe: Alcatel, Connex, ISIS M3, Microsoft, Orange şi Zapp, parteneri media: Prima TV, RADIO STAR, Astral, Banii Nostri, Bucharest Business Week, CHIP, Connect, Computerworld, E-week, Home.ro, Market Watch IT&C, Networkworld, PC World, PC Magazine, Rol.ro, T3 şi XtremPC. Pentru detalii suplimentare, accesaţi site-ul www.premii-tic.ro.

Tags: eveniment, premii ITC, Radu Georgescu, Irina Socol, Mirabilis
Parerea ta conteaza:

