Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ERP-ul, un model adaptabil

14 Iulie 2005




Reporter Market Watch:Care considerati ca sunt riscurile care apar la implementari in acest sector?


M.G.: Consider ca principalul risc este neimplicarea top-managementului, care poate aduce confuzii la nivelul utilizatorilor si crearea impresiei de nelegitimitate a solutiilor promovate. De asemenea neimplicarea nivelului middle management influenteaza negativ prin ordine divergente date nivelului operational. Alte piedici pot fi blocarea procesului de implementare de catre persoanele care nu respecta procedurile stabilite prin managementul de proiect dar si necomunicarea informatiilor necesare pentru analiza de business de catre personalul beneficiarului din motive obiective sau subiective. Tot din experienta pot afirma ca lipsa comunicarii interdepartamentale poate duce la date contradictorii sau insuficient definite;
Riscul trebuie evaluat la inceputul proiectului si mentinut permanent sub control prin metodologia de proiect.


A.C.: Riscurile reprezinta un capitol aparte si se regasesc obligatoriu in strategiile oricarui proiect, strategii orientate atat pentru riscurile cantitative (de forma sau fond) cat si pentru cele calitative (de functionalitate si aplicabilitate), iar planurile de contingenta care sunt foarte necesare in viata proiectului au rolul (reprezinta cheia) de a preintampina efectele negative ale acestora.
Riscurile unei implementari in general (pentru solutiile informatice orientate catre business) pornesc inca din prestartul proiectului cand se realizeaza preanaliza business-ului si incercarea gasirii unei solutii complete si complexe care sa poata suprapune intr-o cat mai mare masura solutia electronica pe fluxul de business existent. Imediat dupa identificarea solutiei (necesara si nu neaparat existenta) apar riscurile ca aceasta sa nu fie exact cuprinzatoare iar echipele de proiect sa nu poata conlucra intr-un mod foarte profesional. Un posibil risc este si necunoasterea exacta a pozitiei fiecarui membru component al echipelor si al responsabilitatilor/implicatiilor atat la nivel micro (la nivel de componenta) cat si la nivel macro (integrarea in sistem).


Reporter Market Watch:In ce masura procesele de productie sau afaceri, specifice clientului, pot fi imbunatatite prin implementarea unui ERP?


M.G.: Cred ca principalele avantaje sunt castigul la nivel de vizibilitate asupra proceselor firmei si intarirea coeziunii organizationale si comunicarea interdepartamentala;


A.C.: Strict, procesele specifice business-ului (nivel micro) nu se modernizeaza direct, ci indirect prin aplicarea unei solutii complexe, deoarece imediat ce aceasta se implementeaza (chiar de la finalizarea analizei extinse de business) se va observa care sunt zonele inguste, care sunt procesele care nu se deruleaza in directia sau pe traseul optim si care sunt optiunile ca acestea sa poata fi optimizate. Daca privirea este in ansamblu (nivel macro), se va obtine automat monitorizare si control permanent, gestiune si cunoastere exacta a ceea ce se intampla, raspuns de calitate in timp scurt (timp de reactie optim), posibilitate de interactiune chiar in preajma punctelor problema si nu dupa (postfactum) cunoasterea eventualelor rezultate negative (sau la nivel scazut)


Reporter Market Watch:Ce sfaturi ati oferi unei companii care doreste implementarea unui sistem informatic pentru gestionarea productiei?


M.G.: Sfatul meu este sa se elimine mai intai insulele informationale si micile feude, apoi sa se acorde intaietate intereselor de business in fata celor de mentalitate sau obisnuintei si mai ales sa se creeze un sistem de comunicare eficient intre departamente.


A.C.: Pornind de la premisa ca se doreste calitate si profesionalism ca rezultat al business-ului la nivel de companie, strategia trebuie orientata primordial catre cunoastere si istoric de informatii complet integrate, care sa poata fi oricand consultate si care sa se constituie in fundament pentru orientarea profesionala a personalului catre deschidere in fata noului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite