Parteneriatul dintre Infineon şi universităţi revitalizează piaţa competenţelor tehnice
Ruxandra Benga
În anul 2005, când Infineon Technologies intra în România, piaţa competenţelor tehnice avea încă „seva” suficientă înfiinţării unui centru R&D de amploare. Odată cu trecerea anilor, şi nu vorbim decât de 6 ani, resursele de expertiză au devenit din ce în ce mai limitate, acest fenomen fiind vizibil în toată lumea, cu preponderenţă în Europa.
În consecinţă, dezvoltarea unei strategii de educare a competenţelor pe piaţa românească, în parteneriat cu universităţile din România, a devenit o necesitate. Relaţia cu universităţile a pornit iniţial de la premisele punctuale de cerere/ofertă, prin deschiderea celor două laboratoare din centrele tehnice din Bucureşti şi Iaşi.
Treptat, Infineon Technologies România şi-a extins parteneriatele, a dezvoltat proiecte şi, pe lângă partenerii tradiţionali - Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi - are o colaborare strânsă şi cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Ne aflăm, de asemenea, în curs de definitivare a domeniilor de colaborare cu Universitatea „Transilvania” din Braşov şi Universitatea Tehnică a Republicii Moldova din Chişinău.
Suportul Infineon
Programele iniţiate de către Infineon Technologies România susţin şi ajută la dezvoltarea studenţilor pe tot parcursul ciclului universitar prin: burse de studiu, summer internship, working students, burse pentru master şi doctorat, programe de master la distanţă pentru Iaşi şi Cluj.
Mai mult, peste tot în lume suntem implicaţi în parteneriate remarcabile cu un număr de universităţi care sunt lidere în inginerie şi ştiinţă şi a căror curiculă se pliază foarte bine pe cercetarea şi dezvoltarea desfăşurată în cadrul Infineon. De exemplu, în Germania nu există nicio universitate importantă din domeniul tehnic unde să nu ţină cursuri un actual sau fost angajat al Infineon, concept existent şi în România, pe care vrem să îl extindem şi mai mult.
Ce ar trebui să ştie studenţii despre noi? Că a fi entuziast şi inovativ face parte din misiunea noastră personală. Infineon Technologies România apreciază în mod deosebit angajamentul şi atitudinea mentală „outside the box”. Inginerii noştri au patente brevetate în toată lumea şi participă în mod constant cu lucrări ştiinţifice la cele mai importante conferinţe naţionale şi internaţionale din industria semiconductorilor.
Activităţile de cooperare menţionate mai sus sunt câteva exemple din multitudinea de programe similare în care suntem implicaţi pentru a ajuta studenţii să obţină competenţe şi abilităţi suplimentare necesare unui domeniu atât de competitiv, în care inovarea are un rol cheie.
Viitorul prin tineri
Bineînţeles, toate eforturile noastre sunt susţinute şi de către „clienţii”noştri-studenţii. Printre altele, lucrăm împreună cu BEST (Board of European Students of Technology), asociaţie care se străduie să ajute studenţii de la facultăţile tehnice din Europa să-şi dezvolte o gândire internaţională. BEST organizează evenimente de educare, de training şi târguri de locuri de muncă la care Infineon ia parte de fiecare dată. Un exemplu elocvent în promovarea creativităţii inginereşti îl reprezintă prezenţa noastră anul trecut în cadrul concursului european pentru studenţii din facultăţile tehnice, concurs organizat de BEST la Cluj, etapa finală, unde am sponsorizat echipa României, care a câştigat locul II. Anul acesta vom participa din nou, la Istanbul, unde vom sponsoriza echipa Chişinău din Moldova.
Este important să subliniez în încheiere faptul că România are tineri foarte talentaţi. Depinde de noi, toţi cei implicaţi în viaţa socială şi economică a României, să îi păstrăm pe viitor alături de noi. Tinerii vor să înţeleagă şi să vadă cum pot face o carieră interesantă şi aici. Se poate şi în România, cu siguranţă, Infineon Technologies România fiind în acest sens un exemplu convingător.
Ruxandra Benga
Human Resources Manager
Infineon Technologies România
Tags: Cercetare, Resurse umane, Infineon
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)