Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Arta angajarii, povara oamenilor de HR

15 Septembrie 2005




Preturi mari pentru cei vanati (vizati)


Agentiile de head-hunting sunt utilizate aproape exclusiv pentru recrutarea specialistilor de inalta calificare si, respectiv, a managementului de top. Pentru aceste pozitii nu se fac testari, angajarea bazandu-se pe referintele celui vizat. Persoana cautata este curtata uneori perioade lungi pana cand decide sa accepte slujba. Mijlocul de a o convinge difera de la propunerea unui salariu mai bun, la beneficii personale etc. Agentiile specializate ocupa un segment redus de piata, dar foarte profitabil, a remarcat si Dragos Salageanu, Associate Training Manager in cadrul firmei Lead Resurse Umane din Timisoara. Costurile serviciilor de head-hunting.


pe piata se inscriu in jurul a 30% din salariul brut anual aferent pozitiei vizate. Un astfel de contract aduce firmei prestatoare sume de circa 10-20 de mii de euro per contract, „provocarea devenind atat de mare incat, dupa ce incepi aceasta meserie si ai prima reusita, vrei sa-ti dovedesti tie ca poti, mereu vizand mai mult”, ne-a marturisit Nicoleta Tudorancea.


Pe piata din Romania exista multe firme care fac head hunting discret, firme romanesti de resurse umane, dar si filiale ale unor companii internationale specializate doar pe head hunting, discret datorita contractului de confidentialitate cu clientul si a principiilor care stau la baza acestei modului specific de abordare.


Sandra Jitianu ne-a spus ca Siemens – Forte Business Services colaboreaza cu diverse firme de head-hunting: „Pentru pozitiile de conducere lasam firma de recrutare sa faca tot ce e necesar pentru a ne putea recomanda candidati cat mai potriviti. Noi luam decizia, dar marea parte a activitatilor de recrutare ei le fac. Putem vorbi aici de externalizare partiala, pe anumite proiecte de recrutare“.


Cum suna viitorul pentru HR in Romania?


Piata romaneasca de servicii externalizate de resurse umane este in crestere, la acest moment Advice HR estimand ca circa 60% din firmele romanesti apeleaza la solutii externe. Nicoleta Tudorancea apreciaza ca cel mai des sunt folosite servicii de payroll prin firme de contabilitate, doar 40% dintre cei care externalizeaza solicita serviciile unor firme de resurse umane care implica si consultanta de specialitate.


Referitor la externalizarea serviciilor de resurse umane, Dragos Salageanu apreciaza ca este inca un fenomen minoritar pe piata romaneasca. Cu toate acestea, exista o tendinta de crestere accelerata a acestui fenomen, intalnit in cadrul unui segment foarte eterogen de companii: de la companii din industrie pana la companii din domeniul serviciilor, organizatii de dimensiuni variate, la nivel local si national.


Evolutia pietei muncii in urmatorii ani este vazuta foarte diferit de cei din domeniu, avand in vedere mai ales intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Unul dintre punctele de vedere este ca automat locurile de munca sunt in scadere, dar vor creste salariile cu 50-100%. Este posibil o astfel de evolutie daca tinem cont ca sunt prevazute eliminari de pe piata a firmelor necompetitive, respectiv o crestere a somajului, dar si un nivel mai bun de salarizare pentru salariatii bine pregatiti care isi pot gasi loc de munca in multinationalele care vor fi prezente pe piata romaneasca. Din acest punct de vedere, si in externalizarea specializata a serviciilor de resurse umane se asteapta cresteri, urmand trendul international actual.


Externalizarea serviciilor–o solutie specializata



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
caralin201183
doresc ancajare in domenile agent paza si tinichigiu vopsitor auto sau orce domeniu
27 Decembrie 2011, 09:43:36