Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Biometrica - de la filme la viata cotidiana

19 Septembrie 2005




Analistii de la International Biometric Gr. precizeaza ca scanarea amprentelor este in topul biometricii in termeni de cota de piata (59%), urmata de scanarea faciala (13%), geometria mainii (11,4%), recunoasterea vocii (4,7%), a irisului (8,4%), a semnaturii (2,7%).


Cand se considera un sistem de autentificare biometrica, sunt doua caracteristici de considerat: rata de acceptante false (n.r. FAR este acronimul in engl.) si rata de respingeri false (FRR).


FAR este rata la care un sistem accepta incorect un utilizator ca autorizat sa acceseze sistemul cand de fapt acesta nu este autorizat. FAR pentru orice sistem trebuie sa fie cu atentie studiat. O rata de FAR de 1% sau 0.1% este considerata prea mare si deci inacceptabila.


FRR este o alta caracteristica importanta, rata la care un sistem respinge incorect un user legitimat. FRR, desi nu are importanta FAR, este importanta pentru dezvoltarea cu succes a unui sistem de autentificare biometrica. Daca FRR al unui sistem este foarte mare, poate cauza frustrari end-userilor. Frustrarea poate duce la eludarea procedurilor normale de autentificare, la evitarea sistemului biometric. La evaluarea acestor sisteme, in special cele de tip PCR, trebuie luate in considerare schimbarile naturale in fizionomie. Fie un sistem care utilizeaza recunosterea faciala nu recunoaste o persona daca isi rade barba. Fie, cu varsta, anumite fizionomii se schimba.


Pentru a fi cu adevarat efectiv, un sistem biometric trebuie sa fie suficient de sofisticat sa detecteze frauda. Adica sa fie greu de pacalit. Ca rezultat, tehnologia utilizata trebuie sa fie multitier. Pentru exemplificare, un sistem utilizand doar imagini optice pentru amprente, sau recunoastere faciala, sau geometria mainii poate fi pacalit de caracteristici false sau prin utilizarea diferitelor componente ale decedatului posesor (cum s-a intamplat odata in America de Sud). Sistemele sofisticate trebuie sa detecteze cateva elemente ale caracteristicilor fizice. Un sistem care scaneaza geometria mainii poate verifica simultan presiunea sanguina, de exemplu.


Analiza unui sistem biometric depinde si de mediul de amplasare. De exemplu, intr-o hala zgomotoasa de uzina recunoasterea vocala nu are efect, sau intr-un laborator de biologie celulara unde se intra cu manusi nu are rost scanarea amprentei.


Ultima tehnologie in materie vine de japonezii de la Fujitsu, care vor lansa pe piata o camera in spectrul infrarosu apropiat care face scanarea mainii utilizatorului, mai precis face o harta electronica a venelor acesteia.


Sistemele biometrice au fost integrate de multi dezvoltatori de soft pe scara mare (un exemplu este Microsoft care le-a integrat impreuna cu alte facilitati de identificare in Windows XP).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite