Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cele mai bune practici?

17 Octombrie 2005




In contextul conformitatii cu recomandarile Basel II, analistii cu recunoastere internationala atrag atentia asupra necesitatii unei relatii mai stranse care trebuie sa existe intre managementul la varf al bancii si departamentele de infrastructura de operare (back-office) sau de IT.


Ceea ce aduce nou Basel II in primul si in primul rand, este ideea ca managementul bancii are o responsabilitate mai mare decat pana acum in asigurarea acuratetii datelor care vor alimenta „masina de calcul al riscurilor“. Aceasta presupune, intre altele, o atentie deosebita care trebuie acordata bunei functionari a sistemului informatic al bancii.


O harta a drumului spre Basel II


O imagine poate face mai mult decat 1000 de cuvinte, zic inteleptii zilelor noastre.


Imaginea alaturata incearca sa puna in evidenta o posibila cale de urmat de catre banci pentru asigurarea conformitatii cu prevederile Basel II.


Primul mesaj pe care incearca sa-l comunice aceasta harta – imagine a drumului de urmat este importanta analizei cerintelor, a stabilirii unei strategii si a alocarii fondurilor necesare, inaintea initierii achizitiei de tehnologii sofisticate (care singure nu vor rezolva problemele specifice ale institutiei).


Un al doilea mesaj este ca institutia bancara trebuie sa-si construiasca un fundament solid atat prin investitii bine planificate in infrastructura legata de managementul datelor, integrarea aplicatiilor, continuitate operationala, cat si prin revizuirea procedurilor si politicilor interne.


Dupa ce s-a realizat acest fundament, banca poate aborda modele si metodologii de calcul a riscurilor, utilizand produse software specializate.


Un exercitiu interesant ar fi ca cititorii sa evalueze locul unde se regaseste banca lor pe aceasta „harta“ – drum.


D-le Director, firma SIB este furnizor de software si servicii pe piata bancara din Romania. Cum se pregateste SIB pentru Basel II? Cum abordati modificarile in reglementarile legale in Sistemul bancar?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite