Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Utilizarea hartii digitale a municipiului Oradea in situatii de urgenta

18 Octombrie 2005




  • accesarea directa a planurilor de interventie la obiectivele reprezentand agentii economici cu risc ridicat (fisiere AutoCAD); exista deja planuri create in ACAD, procesul de creare a acestora fiind optimizat prin crearea de blocuri cu atribute predefinite conform unui atlas de semne conventionale.


  • legarea bazei de date privind substantele periculoase, la entitatile reprezentand sectii ale obiectivelor cu risc chimic, pentru a putea transmite in cel mai scurt timp fortelor de interventie, date privind protectia personalului si masuri de interventie adaptate substantelor periculoase aflate in zona de producere a situatiei de urgenta.


    In cazul deciziilor care nu presupun presiunea timpului, personalizarea aplicatiei GIS poate imbunatati sistemul de asistare decizionala in urmatoarele directii:


  • fundamentarea deciziilor privind prioritatea de reparare a vechilor hidranti si de montare de noi hidranti de incendiu, tinand cont de distanta maxima de alimentare cu apa a autospecialelor. Aceasta presupune calculul distantei pe caile de acces, nu direct, ca in cazul inserarii de zone buffer;


  • gestionarea problemei controalelor de prevenire a incendiilor prin:


    — identificarea geografica a agentilor economici, pe categorii sau zone, pentru planificarea judicioasa a controalelor. Acest lucru presupune conceperea unui sistem de actualizare a hartii digitale cu datele privind infiintarea si desfiintarea acestora, pe baza datelor primite de la Registrul Comertului;
    — crearea posibilitatii de folosire a datelor rezultate in urma controalelor de prevenire, de catre centrul operational. Astfel, daca datele asociate unui agent economic (stare retea hidranti, pericole existente, substante periculoase depozitate, cai de acces desfiintate etc.) ar fi introduse dupa control intr-o baza de date asociata obiectului care reprezinta agentul economic, acestea ar putea fi folosite la producerea unui incendiu pentru informarea fortelor care intervin.


    In prezent, IJSU face parte din „Consortiul local sistem informatic geografic Oradea“ fiind implicat, incepand cu luna aprilie 2005, in validarea si actualizarea datelor detinute de Primaria Oradea.


    Solutia geospatiala pe baza careia s-au realizat hartile furnizate de compania Apa-Canal, a fost dezvoltata si implementata de Intergraph Computer Services. Sistemul informatic al primariei Oradea a fost si el construit pe tehnologia GeoMedia, patent Intergraph si folosind consultanta de specialitate de la Intergraph Computer Services.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite