Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Avem infochioscuri! Ce facem cu ele?

18 Octombrie 2005



Infochioscul a fost asociat conceptelor de societate informatizata, eAdministration si a intrat astfel in dotarea unor administratii locale sau alte institutii publice din Romania. Chiar daca deocamdata sunt putine la numar Infochioscurile,sunt folosite in special pentru informarea oamenilor, desi, tehnic vorbind, ele pot fi folosite si la eliberarea de formulare, la efectuarea de plati etc. Avem deja infochioscuri: la primarii, la directiile de impozite si taxe locale, in banci, in anumite magazine sau in cadrul unor muzee sau pentru prezentarea unor obiective turistice.


Atat primariile de sector cat si cea generala din Bucuresti au instalate infochioscuri. Din pacate, insa, acestea nu sunt legate intr-o retea, pentru a forma un sistem informatic unic pe intreg teritoriul capitalei, care ar fi permis oricarui cetatean accesarea informatiilor personale de la orice infochiosc din Bucuresti.


Asta nu ar fi o mare problema. Sa spunem ca oamenii ar putea merge la infochioscurile de pe raza sectorului de care apartin pentru a se informa. Apare insa aici, un neajuns si mai mare – infochioscurile nu sunt folosite intrucat nu toate primariile au gasit aplicatiile potrivite pentru a atrage publicul. Asta dupa cum ne-a declarat Sorin Badoiu, general manager la InfoTouch Systems – firma care a oferit primariilor solutiile tehnice pentru infochioscuri. Din pacate, subliniaza acesta, din cauza legilor si a relatiilor cu bancile nu s-au gasit deocamdata nici solutiile tehnice pentru ca cetateanul sa poata sa-si plateasca taxele direct de la infochioscuri. Ideal ar fi, bineinteles, ca acestea sa aiba integrat si un P.O.S. bancar pentru plata cu cardul, fapt care, desi posibil tehnic, este inca nerealizat. Astfel, deocamdata, omul vede doar cat are de plata (eventual scote un bon cu suma respectiva – daca infochioscul are si o imprimanta integrata), iar pentru a plati efectiv ajunge la acelati ghiseu clasic, unde plateste numerar, sau cu cardul– acolo unde este posibil.


Pana la alte transformari ale sistemului am incercat sa vedem ce avem in acest moment in Bucuresti. Din pacate nu am primit informatii de la toate primariile, dar am aflat totusi ca in sectorul 2, de exemplu, exista doua infochioscuri duale. Un astfel de infochiosc are doua display-uri – unul asezat ca la toate celelalte si unul asezat mai jos - pentru persoanele cu dizabilitati fizice. Acestea sunt prevazute si cu imprimanta A4, putand elibera diverse formulare, dar si cu card reader pentru autentificarea utilizatorilor care au deja o semnatura electronica. Cei care nu au o „identitate electronica“ se pot autentifica prin codul numeric personal sau prin alte metode, in functie de softul rulat pe fiecare infochiosc.


La Sectorul 4 sunt instalate 2 infochioscuri pentru informarea cetateanului in privinta drepturilor legale pe care le are cu privire la: urbanism si amenajarea teritoriului, cadastru si fond funciar, asociatii de proprietari, spatiu locativ, gospodarie comunala, servicii sociale, protectia mediului etc. Tot aici, Directia generala de impozite si taxe locale are instalate 3 infochioscuri, cate unul la fiecare dintre sedii. Acestea ofera: informatii despre programul institutiei, despre debitele personale ale fiecarui cetatean, despre modalitatile de plata etc. Ele pot fi folosite de persoanele fizice si juridice care au obtinut nume de utilizator si parola, in conditiile legii.


Primaria sectorului 6 avea inca de acum 2 ani montate 2 infochioscuri, care in schimb erau destul de rar folosite.


Astfel de aparate sunt montate si la primaria Otopeni dar si la primariile si consiliile locale din tara, in orase ca Iasi, Cluj, Tulcea, Rm. Valcea, Turnu Severin, Brasov etc. Infochioscuri sunt montate de obicei si la diverse targuri si expozitii cum ar fi cele desfasurate la Romexpo.


Mai exista si retail chioscuri – infochioscuri plasate in anumite centre comerciale, care ofera informatii despre magazinul respectiv, poate afisa harta magazinului si locul in care se comercializeaza anumite produse.


Infochioscurile pentru aplicatii bancare formeaza o alta categorie. Astfel, sunt banci care au infochioscuri echipate cu imprimanta care elibereaza bonuri de ordine, in urma completarii unui formular electronic. Astfel, sistemul ofera permanent informatii in timp real, despre tipul tranzactiei efectuate, despre cat timp a luat efectuarea ei si despre diferite preferinte ale fiecarui client in parte.


Infochioscuri „comerciale“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
JIMI
SUNT FFFFF NECESARE ,DAR VARZA DE DATE SI PROGRAMELE LASA DE DORIT,, FARA SA MAI LUAM IN SEAMA PREGATIREA CONTRIBUABILILOR,,,,ROMANIA E SINGURA TARA DIN EUROPA UNDE GASESTI CANAPELE LA POARTA DE LA INTRARE,,,,,ASA CA INFOCIOSCURILE SUNT FOARTE NECESARE ,,,,PINA SE EMITE O FACTURA ....O SCRIII MANUAL DE 5 ORI...SI EXEMPLE SUNT HAUUU... TOTUL E O,K.
18 Ianuarie 2011, 05:35:04