Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Management de program vs management de proiect

27 Octombrie 2011



Între termenul de management de proiect şi cel de management de program se produce de multe ori oarece confuzie. Deşi cei doi termeni par similari, există câteva diferenţe legate de obiective, beneficii, mod de realizare, durată etc. O diferenţă notabilă este cea legată de timp, de exemplu. Un proiect are, prin definiţie, un început şi un sfârşit; anumite programe, deşi au un început, e posibil să nu aibă şi un sfârşit. Un exemplu clasic pentru acest tip de programe este un program anual de construcţii.

Managementul de program, deşi încorporat în anumite verticale industriale precum industria de apărare, este totuşi un concept nou în zona comercială. De-a lungul anilor, din discuţiile avute cu clienţii, consultanţii din piaţă şi-au dat seama că foarte multe dintre iniţiativele pe care aceştia le-au întreprins, atât pentru ei, cât şi pentru clienţii lor, sunt de fapt programe, şi nu proiecte.


Project Management Institute (PMI) a recunoscut la rândul său valoarea managementului de program şi a introdus certificarea Program Management Professional (PgMP). Aşadar, se pare că managementul de program, deşi este un concept cunoscut de mulţi ani, începe să capete un interes din ce în ce mai mare în rândul comunităţii globale.


Potrivit PMI, un program reprezintă un grup de proiecte asociate, gestionate într-o manieră coordonată pentru a obţine mai multe beneficii şi a creşte nivelul de control. Cu alte cuvinte, coordonarea proiectelor inter-relaţionate este mult mai eficientă decât gestionarea individuală a acestora.
Programele pot însă include şi activităţi comune care depăşesc domeniul de aplicabilitate al proiectelor din care sunt alcătuite. Mai mult decât atât, se întâmplă ca un proiect din cadrul programului să aducă beneficii incrementale organizaţiei înainte ca programul în sine să se finalizeze.


De regulă, programele reflectă strategia unei organizaţii, reprezentând mai mult decât managementul proiectelor: accentul cade pe selectarea celor mai bune grupuri de proiecte, fixarea obiectivelor acestora şi crearea unui mediu care să favorizeze executarea cu succes a proiectelor.


Diferenţe şi asemănări


E foarte uşor să credem că managementul de program şi managementul de proiect sunt discipline diferite, însă, în practică, ele au multe similarităţi. Ambele necesită o foarte bună înţelegere a proceselor unui proiect. De asemenea, ambele sunt orientate către anumite obiective, către schimbare, sunt multidisciplinare, sunt orientate către performanţă şi control.


Care ar fi însă diferenţele?


Managementul de program


• se preocupă de obţinerea beneficiilor cerute de obiectivele strategice ale organizaţiei
• este potrivit pentru gestionarea şi analizarea performanţei unui număr mare de proiecte componente interdependente care se pot schimba în timp
• gestionează impactul şi beneficiile unui grup de proiecte asociate pentru a asigura o tranziţie lină la noul mediu definit
• gestionează riscurile de la un capăt la altul al proiectelor pentru a minimiza impactul asupra performanţei programului
• creează un cadru care stabileşte constrângerile/limitările pentru toate proiectele din program.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite