Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Din culisele soluţiilor geospaţiale

27 Octombrie 2011




Pentru administraţiile locale sau alte instituţii care intenţionează să achiziţioneze o soluţie geospaţială într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat ne-am gândit să vă oferim în numărul de luna aceasta câteva informaţii cu privire la ce să vă aşteptaţi atunci când decideţi să implementaţi o astfel de soluţie în instituţia în care vă desfăşuraţi activitatea, precum şi răspunsuri la câteva întrebări frecvente pe care un viitor beneficiar şi le pune inevitabil înainte de demararea unui astfel de proiect.

Ce este un sistem geospaţial?

Un sistem geospaţial poate fi descris ca un sistem de gestiune a unei baze de date, care prezintă utilizatorului datele într-un mod grafic interactiv şi intuitiv. O componentă esenţială a sistemului este abilitatea de a produce date grafice atât pe ecran, cât şi pe hârtie, oferind rezultatele analizelor oamenilor de decizie care alocă resursele. Pentru a fi eficient şi util, un sistem geospaţial trebuie să se integreze în strategia de business a organizaţiei ce va implementa acest sistem informatic. În mod ideal, baza de date geospaţiale ar trebui să fie una unică, din care să se „hrănească” cu date toate celelalte sisteme sau aplicaţii ale instituţiei care comunică între ele fără conversii manuale sau hopuri, astfel încât toate informaţiile să curgă fluent pe fluxurile de lucru, între departamente şi la orice nivel.


Cum pot finanţa un astfel de proiect?

Nu este necesar ca banii pentru o soluţie geospaţială să provină din bugetul propriu, nici total, nici parţial. Informatizarea geospaţială este deja pe lista standardelor obligatorii cerute de Uniunea Europeană, iar directiva INSPIRE pune un accent suplimentar pe dotarea tuturor organizaţiilor publice care gestionează informaţie geospaţială cu astfel de aplicaţii. De aceea, există nenumărate fonduri de finanţare pentru proiecte de genul acesta, multe dintre ele nerambursabile. Introduceţi în motorul de căutare Google cuvintele cheie „surse de finanţare proiecte geospaţiale” şi veţi avea un bun punct de pornire.


De asemenea, pe site-uri precum: http://www.adrnordest.ro/index.php?page=catalog_surse_finantare; http://www. adrcentru.ro/Detaliu.aspx?t=PFCatalog; http://fonduri.mcsi.ro/?q=node sau puteţi găsi liste utile ale surselor de finanţare disponibile pentru instituţiile publice din România.


E important caietul de sarcini pentru succesul proiectului meu?

Caietul de sarcini este crucial. Ar trebui dedicată o serie de articole pentru a atinge măcar cele mai importante aspecte ale întocmirii unui bun caiet de sarcini. Ne vom opri aici doar la câteva.


O analiză detaliată a tuturor funcţionalităţilor pe care doriţi ca aplicaţia să le ofere va mări şansele de succes ale proiectului. Dacă organizaţia nu dispune de specialişti care să poată realiza această analiză, o idee bună poate fi şi angajarea unei firme de consultanţă care să facă asta pentru dumneavoastră. Dacă acest lucru nu e posibil, încercaţi cel puţin să includeţi o listă cât mai detaliată a problemelor pe care vi le doriţi a fi rezolvate de sistem şi acordaţi o atenţie specială experienţei furnizorului de soluţie geospaţială.


Este esenţial ca implementatorul să nu fie un simplu dezvoltator software, ci o firmă care să fie capabilă să înţeleagă modelul de business al clientului, fluxurile de lucru şi obiectivele finale ale implementării. Un furnizor care se află deja în partea de sus a curbei de învăţare pe domeniul dumneavoastră nu numai că va avea soluţiile cele mai bune pentru problemele cu care vă confruntaţi, dar va şi scurta considerabil timpul necesar pentru punerea pe picioare a proiectului. În caietul de sarcini, această filtrare a furnizorilor se poate face prin solicitarea de experienţă specifică fie în industrie, fie chiar în implementări de soluţii similare. Cereţi descrieri de proiecte, recomandări de la client şi orice alte referinţe care vă pot ajuta să vedeţi cât de bine cunosc participanţii la licitaţie domeniul dumneavoastră. Dacă organizaţia dumneavoastră nu e unică, unii furnizori pot avea soluţii întregi deja configurate pe specificul fluxurilor de lucru pe care le utilizaţi deja.


Cu ce populez baza de date? Îmi trebuie date noi sau pot folosi ceea ce am?


De cele mai multe ori răspunsul este: „Amândouă”. Un furnizor bun de soluţii geospaţiale îşi va ajuta beneficiarul să utilizeze toate datele pe care le are deja şi va găsi cele mai eficiente soluţii de introducere a acestora în baza de date, indiferent dacă este vorba de date din Autocad, Excell, Word sau alte aplicaţii similare ori pur şi simplu sunt pe hârtie. Evitaţi acei furnizori care vă încurajează să aruncaţi la gunoi datele vechi şi să culegeţi altele noi pe motiv că cele vechi sunt incompatibile cu noile aplicaţii. Alegeţi un partener care are mai mult respect pentru timpul şi bugetul dumneavoastră.


Există soluţii pentru aceste probleme, iar furnizorii cu experienţă le cunosc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite