Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea românească în 2011 și perspective pentru 2012. Interviu Dragoș Ciuparu, președintele ANCS

28 Decembrie 2011




Celebrarea a trei decenii de la istoricul zbor în spațiu al cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, vizita directorului general CERN la București, prima ediție a Școlii Europene de Fizica Energiilor Înalte organizată în România de CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - European Council for Nuclear Research - Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia, şi IFIN-HH, România, legea educației naționale, multiple evenimente dedicate anului internațional al chimiei, centenarul astronomului Victor Nadolschi, invenții premiate la Saloanele din țară și străinătate, sunt doar câteva din reperele științifice românești ale anului 2011 care acum se apropie de final. Și pentru că toate acestea au cercetarea ca numitor comun dar și ca sâmbure din care au încolțit, l-am invitat la un dialog retrospectiv dar și prospectiv pe Dragoș Ciuparu, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică. Așa am aflat că în prima perioadă din 2012 intră în funcțiune ino-voucherele iar în a doua jumătate a anului vor începe, pe platforma Măgurele, lucrările la marele laser ELI, o simfonie a fizicii laserilor cum a fost caracterizat de unii specialiști.




Prof. dr. Dragoş Ciuparu, Preşedinte ANCS


Domnule profesor Dragoș Ciuparu, cum a fost anul 2011 pentru știința și cercetarea românească?


2011 a fost un an al transformărilor profunde în ceea ce privește întregul sistem de cercetare din România. Fie că ne referim la cercetarea din universități, din institutele de cercetare și chiar la cea din zona privată. Aceasta din urmă a beneficiat în acest an de avantaje consistente, inclusiv deducerea de 20% pe care, practic din 2010, guvernul o acordă investițiilor în cercetare făcute de către zona privată aşa cum statuează un ordin comun al ministerului finanţelor şi ministerului educaţiei.

Spuneam al transformărilor profunde pentru că a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului 6 din 2011 care, practic, modifică legea cercetării prin înființarea mecanismului de finantare a cercetării pe trei niveluri: al finanţării instituționale de bază, al finanțării complementare (instituționale) pentru susținerea performanței instituționale, și - al treilea nivel - cel competitiv, pe bază de competiție de granturi, renunțând la barierele administrative birocratice pe care sistemul de finanțare vechi le impunea tuturor celor care ar fi dorit să acceadă la finanțare pentru cercetare științifică.

În același timp, a apărut și Legea 1 a educației naționale care implică, de asemenea, modificări importante în ceea ce privește cercetarea în zona învățământului superior, a universităților.

Aceste piese esențiale de legislație, plus legislația secundară - ordine de ministru, hotărâri de guvern aferente implementării tuturor acestor modificări - au făcut ca administrația cercetării românești să fie una foarte ocupată.

În paralel, am desfășurat un proces de evaluare a implementării strategiei naționale a cercetării științifice pentru perioada 2007-2013 și a Planului Național II - principalul instrument de implementare a strategiei. Acest proces de evaluare este încă în curs, nu s-a finalizat, el se derulează până la sfârșitul acestui an, și așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele ce vor fi prezentate public la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

De asemenea, am derulat o serie de studii prospective care să scoată în evidență care sunt domeniile și potențialul lor de generare de rezultate relevante din punct de vedere științific, tehnic, economic și social.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Aleman
ar fi minunat ...
03 Aprilie 2012, 08:23:17