Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> IT ca Serviciu >> Stiri si comunicate

Yugo Neumorni, preşedinte CIO Council: „Dacă eşti o companie nouă, un start-up sau un IMM, Cloud-ul este desenat pentru tine”

31 Ianuarie 2012




SaaS, după părerea mea, este un model uşor de adaptat şi de înţeles, cu atât mai mult cu cât sunt mulţi producători de software care îşi distribuie produsele în acest fel de ani de zile. Este conceptual mult mai uşor de înţeles închirierea unor servicii de mail, CRM, ERP sau alte aplicaţii specifice.

Cum este perceput, la nivelul CIO Council, conceptul de Cloud Computing?

Directorul IT este la curent cu tendinţele IT şi, implicit, cu Cloud-ul. La nivelul CIO Council facem schimb de experienţă şi discutăm relativ la concept. Unii dintre noi au experimentat şi au testat deja provideri de Cloud şi se pregătesc de migrarea anumitor servicii în Cloud, alţii doar discută şi tatonează terenul. Decizia migrării anumitor servicii IT în Cloud nu este uşoară şi aparţine de regulă business-ului, pentru că există implicări cu caracter legal.

Cât de fezabilă credeţi că este implementarea acestei tehnologii în administraţia publică? Dar în cadrul IMM-urilor?

Cloud-ul aduce schimbări importante în gândirea business-ului şi a IT-ului în general. Pe termen scurt, companiile vor avea departamente IT reduse semnificativ, iar în maxim 15 ani va rămâne doar CIO-ul, CSO, CTO şi eventual o secretară.

Dacă eşti o companie nouă, un start-up sau un IMM, Cloud-ul este desenat pentru tine. Nu are nici un sens să îţi încarci costurile cu Data Center şi hardware, cu personal IT specializat, cu licenţe sau programe de mentenanţă. Este suficient un contract cu un provider de Cloud şi un consultant care să îţi deseneze infrastructura în Internet. Sistemul de mail, CRM-ul şi un mini-ERP pot sta foarte bine în afara organizaţiei. Pentru IMM-uri şi antreprenori Cloud-ul este un concept care se potriveşte mănuşă.

Dacă zeci de primării din Statele Unite şi UE sau organizaţii precum NATO au adoptat aceste tehnologii, înseamnă că ele se potrivesc şi în România. Administraţia publică poate implementa cu succes acest concept. Migrarea sistemului de mail către o platformă de Cloud mi se pare aplicabilă chiar din acest moment. Un simplu exerciţiu de imaginaţie îţi spune că administraţia publică din România îşi poate crea propriul serviciu de Cloud Computing care să ofere servicii către tot sectorul public.

În câţi ani credeţi că tehnologia Cloud Computing va avea o utilizare comercială largă în România?

Companiile din România ca şi din alte ţări emergente vor migra către Cloud cu anumită întârziere şi asta pentru că infrastructurile IT sunt relativ noi, cu un cost de operare încă rezonabil şi poate şi pentru că există reticenţe în acceptarea conceptului.

România, însă, nu poate sta departe de tendinţe şi, chiar dacă va exista o anumită întârziere, adoptarea tehnologiilor de tip Cloud va urma cursul firesc. Fiind o ţară membră UE, România poate întâmpina dificultăţi în adoptarea tehnologiilor de tip Cloud din cauza problemelor de legislaţie impuse de UE. După părerea mea, într-un orizont de 5-7 ani, Cloud Computing-ul va începe să aibă o utilizare comercială largă şi în România.

Primele care o vor adopta vor fi reprezentanţele companiilor multinaţionale alături de IMM-uri, urmate apoi de sectorul public şi restul mediului privat.

Care sunt beneficiile economice ale utilizării unor servicii Cloud?

Pentru companiile mici şi mijlocii şi antreprenori, Cloud-ul reprezintă un model care se potriveşte perfect cu business-ul. Aduce reduceri semnificative de CapEx şi costuri operaţionale şi simplifică mult problematicile IT în cadrul business-ului.

Pentru o ţară ca România, care are întârzieri în dezvoltarea infrastructurii IT în sectorul public, Cloud-ul poate fi o soluţie.

Pentru companiile naţionale mari sau pentru multinaţionale, conceptul aduce beneficii majore, dar şi noi provocări în exploatare. Poţi fi o companie de producţie din România, cu acţionariat european, rulând aplicaţii IT localizate pe servere din SUA şi întreţinute de personal IT din India şi China. Asta înseamnă globalizare.

Există şi efecte colaterale deloc de neglijat. Implementarea pe scară largă a Cloud Computing-ului va aduce schimbări importante la nivelul forţei de muncă în IT. Departamentele îşi vor reduce sensibil forţa de muncă în IT şi doar o parte dintre ei se vor regăsi la marii provideri de Cloud. Şi să nu uităm că există în continuare dezbateri puternice în ceea ce priveşte asigurarea securităţii, a cerinţelor de compliance, legale şi desigur de disaster recovery şi business continuity.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Andrei
Vedeti ca astia ca Neumorni pe care stau presa pe ei va uimesc cu citate din wiki. Incercati sa-i puneti pe acesti indivizi in fata unui server sau PC sa vedeti daca stiu sa tasteze vreo comanda. Veti fi foarte surprinsi, sunt varza.
30 Aprilie 2014, 10:32:01
Poppsq
Ai sa fii surprins sa afli ca Neumorni le are cu "hands on" si isi baga nasul prin servere si rutere. E certificat CISA si MCSE. Deci asta le are si nu vorbeste din carti. Restul ... nu stiu.
19 Noiembrie 2014, 08:17:27