Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> IT ca Serviciu >> Stiri si comunicate

Yugo Neumorni, preşedinte CIO Council: „Dacă eşti o companie nouă, un start-up sau un IMM, Cloud-ul este desenat pentru tine”

31 Ianuarie 2012



Articolul face parte din Suplimentul Cloud Computing realizat de Market Watch si Microsoft, disponibil aici.


Yugo Neumorni, Presedinte CIO Council



În piaţa românească, există în continuare multă confuzie în ceea ce priveşte termeni precum Cloud Computing, PaaS sau IaaS. Yugo Neumorni, preşedintele CIO Council, spune că, deşi aduce beneficii, Cloud Computing-ul produce şi efecte colaterale deloc de neglijat, cum ar fi schimbări
importante la nivelul forţei de muncă în IT.


Care este nivelul de înţelegere al conceptului de Cloud Computing al pieţei româneşti?

Cloud Computing este, după părerea mea un concept pe care Departamentele de IT şi profesioniştii IT îl înţeleg şi îl cunosc destul de bine la nivel teoretic. Există, totuşi, în continuare confuzie în ceea ce priveşte Cloud-ul, iar percepţiile profesioniştilor în IT continuă să difere atunci când vine vorba despre Cloud. Nu m-ar surprinde, însă, dacă business-ul şi executivii C-level ar avea informaţii incomplete asupra acestui concept deocamdată.

Cloud Computing-ul este o formă de globalizare a serviciilor IT şi se încadrează în tendinţele economice mondiale, care vizează reducerea costurilor operaţionale şi concentrarea serviciilor IT în câteva conglomerate globale. Practic, se scoate IT-ul din cadrul corporaţiilor, se mută în Nor şi se livrează ca şi o formă de utilitate publică, precum energia sau apa. Plăteşti după cum îţi setezi robinetul. La fel cum producătorii de materii prime, FMCG sau servicii de orice natură s-au concentrat la nivel global în câteva entităţi mamut, viziunea asupra producţiei de servicii IT urmează tendinţele de globalizare, asigurată şi de dezvoltarea masivă şi penetrarea Internetului.

Conceptul de Cloud Computing nu este chiar nou. El a fost precedat de o campanie ratată de „outsourcing” al serviciilor IT la începutul anilor 2000, dar s-a cristalizat şi a prins fundament odată cu debutul crizei economice. Recesiunea din 2008 a pus companiile în faţa unor presiuni de eficientizare a costurilor, iar acestea au înţeles că Norul aduce flexibilitate, scalabilitate şi o importantă reducere a costurilor operaţionale. Nu te mai interesează licenţe, personal specializat, amortizarea hardware-ului, mentenanţă şi upgrade-uri. Sigur că există un preţ pentru înlocuirea acestor servicii, care se concretizează în probleme de securitate, de legislaţie sau probleme tehnice generate de latenţa conxiunilor WAN.

În ziua de astăzi nu se mai discută „dacă merită sau nu să îţi muţi afacerea în Cloud”, ci întrebarea se pune „când este momentul optim pentru corporaţii să îşi mute afacerea în Internet din punct de vedere IT”.

Chiar dacă serviciile de Cloud sunt departe de a fi atins un nivel de maturitate, conceptul şi direcţia sunt clare pentru toată lumea. Rămâne doar alegerea momentului când corporaţiile vor fi gata pentru migrarea serviciilor IT spre Cloud.

Cât de cunoscute sunt în piaţă modele ca PaaS, IaaS şi SaaS?

Există în continuare multă confuzie în ceea ce priveşte aceşti trei termeni, mai ales dacă discutăm despre PaaS sau IaaS. La modul trivial, diferenţa între cele trei modele o reprezintă nivelul de servicii achiziţionate din Cloud. În cazul IaaS achiziţionezi servicii de hosting incluzând hardware, storage, licenţele de operare, plus toată logistica operaţională din spate (backup, energie, mentenanţă etc).

Modelul PaaS presupune achiziţia unui mediu sau a unei platforme pentru sistemele de aplicaţie care îţi aparţin alături de hosting.

În cazul lui SaaS, care este un concept mult mai vechi, achiziţionezi un instrument complet pentru business, fără să te mai intereseze tot operaţionalul din spatele ei. Modelele Cloud de mai sus se aplică în funcţie de cerinţele de business şi de maturitatea serviciilor IT curente ale companiei. Nu poţi să migrezi spre Cloud dacă ai o infrastructură optimizată şi un centru de competenţe stabil, doar ca să fii în tendinţe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Andrei
Vedeti ca astia ca Neumorni pe care stau presa pe ei va uimesc cu citate din wiki. Incercati sa-i puneti pe acesti indivizi in fata unui server sau PC sa vedeti daca stiu sa tasteze vreo comanda. Veti fi foarte surprinsi, sunt varza.
30 Aprilie 2014, 10:32:01
Poppsq
Ai sa fii surprins sa afli ca Neumorni le are cu "hands on" si isi baga nasul prin servere si rutere. E certificat CISA si MCSE. Deci asta le are si nu vorbeste din carti. Restul ... nu stiu.
19 Noiembrie 2014, 08:17:27