Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De ce preferă companiile mari romaneşti modelul Private Cloud - o posibilă explicaţie

06 August 2012



Extinderea proiectelor de virtualizare lansate deja în anii anteriori fac ca din ce în ce mai multe companii să resimtă din ce în ce mai acut nevoia unor instrumente dedicate de monitorizare şi management al platformelor virtuale. Existenţa unor ferme mari de maşini virtuale, extinderea proiectelor de virtualizare din zona serverelor către dispozitivele de stocare şi zona de reţelestică, interesul în creştere pentru de Cloud Computing sunt premisele care poate explice, parţial, şi interesul în creştere evidenţiat în rândul companiilor mari româneşti pentru Private Cloud.


Serviciile şi tehnologiile Cloud încep să devină din ce în ce mai populare pe în rândul companiilor Româneşti. Oferta se diversifică şi adaptează constant „specificului local“, iar numărul clienţilor creşte lent, dar sigur, chiar dacă se situează mult sub nivelul la care se raportează cabinetele de analiză, respectiv piaţa SUA.

Dezvoltarea lentă nu este însă o situaţie specifică doar României, ci întregii Europe, conform analiştilor Gartner. Potrivit sursei citate, nivelul adopţiei serviciilor şi tehnologiilor Cloud în Europa este în urmă cu doi ani faţă de situaţia din Statele Unite. Analiştii citează drept principali factori inhibitori pe Bătrânul Continent: diversitatea crescută a cerinţelor de complianţă şi a normelor în ceea ce priveşte protecţia datelor private (cerinţe care se modifică frecvent), complexitatea proceselor de integrare business-to-business, lentoarea cu care sunt adoptate şi asimilate politicile şi recomandările Uniunii Europene la nivelul fiecărei ţari şi criza prelungită pe care o parcurge moneda Euro, fapt care afectează direct nivelul investiţiilor în Cloud Computing.

În pofida tuturor acestor provocări cu care se confruntă majoritatea ţărilor Europei, „55% din companiile mari din România folosesc, sub diverse forme, tehnologii din categoria Cloud Computing.“ Aceasta este principala concluzie a studiului ,,Cloud Adoption 2012“ realizat la cererea CIO Council România de către compania Consult Blue în perioada 21-25 mai 2012.

Importanţa ordinului de mărime

Potrivit studiului citat, tehnologiile Cloud au trecut şi în România de „punctul de unde întoarcerea nu mai este posibilă“, iar gradul de adopţie va creşte în următorii ani. Cercetarea a fost realizată de către compania Consult Blue în perioada 21-25 mai 2012 şi se bazează pe răspunsurile date de membrii asociaţiei.

Aşa se explică precizarea importantă din enunţul anterior – „companiile mari“. Eşantionul pe care a fost realizat studiul CIO Council este alcătuit din cei peste 60 de membri care deţin sau au deţinut funcţia de Chief Information Officer/Director IT şi care activează în mari corporaţii româneşti sau multinaţionale din domenii diverse de activate. (Cifra totală de afaceri a companiilor unde aceştia activează depăşeşte 2 miliarde de euro pe an.)

Prin urmare, referirea este limitată strict la categoria „large enterpresises“, aşa cum este aceasta asimilată la nivel local. Este vorba de companii cu departamente IT mari, cu un nivel de competenţe tehnologice ridicat, cu experienţă vastă în implementarea de proiecte informatice complexe şi, mai ales, cu bugete de investiţii pe zona IT consistente.

De ce Private Cloud

Privit din această perspectivă, este explicabilă preponderenţa modelului Private Cloud în rândul marilor companii din România evidenţiată de studiu. Care mai subliniază faptul că, deşi companiile mari locale au înţeles valoarea şi beneficiile oferite de modelul Public Cloud, acestea se focalizează pe dezvoltarea modelului Private Cloud. Potrivit cercetării realizate de Consult Blue, 20% din participanţii la studiu au declarat că folosesc Public Cloud în asociere cu cel privat, în timp ce doar 10% utilizează exclusiv „Norul public“.

O opţiune normală dacă privim din perspectiva respondenţilor, care reprezintă organizaţii cu investiţii considerabile în dezvoltarea unor sisteme informatice eficiente şi pentru care protecţia datelor private, alături de disponibilitate şi performanţă, reprezintă elemente critice în desfăşurarea business-ului. Deşi contra-argumentaţia furnizorilor de servicii de tip Public Cloud vizavi de aceste trei elemente-cheie este extrem de convingătoare şi beneficiază de numeroase exemple concrete, există numeroase companii, în întreaga lume, nu doar în România, care manifestă reticenţă maximă atunci când li se prezintă proiecte de externalizare, totală sau chiar parţială, a infrastructurii hardware şi software şi trecerea la un model IT as a Service. Cum este cazul companiilor pentru care confidenţialitatea datelor reprezintă un element critic prin natura business-ului pe care îl desfăşoară, ca de exemplu instituţiile financiar-bancare şi operatorii telecom, două verticale în care există reglementări legislative stricte în ceea ce priveşte securitatea şi confidenţialitatea datelor, dar şi disponibilitatea acestora.

Virtualizarea, o altă posibilă explicaţie

Însă nu doar cele trei elemente enunţate anterior (protecţie, disponibilitate, performanţă) sunt motivele care explică favorizarea proiectelor de tipul Private Cloud în cazul marilor companii locale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite