Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA, business accelerator pentru întreprinzătorii care vor să-şi crească potenţialul

25 Octombrie 2012



Orice business reuşit reprezintă o selecţie şi totodată un proces inteligent de punere în valoare a resurselor umane şi a potenţialului lor creator. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA este exemplul viu al acestei filozofii, reuşind să atragă atenţia mediului economic şi comunităţii ştiinţifice prin rezultate deosebite, venite într-un timp foarte scurt. De altfel, viteza de reacţie în satisfacerea necesităţilor și priorităţilor întreprinzătorilor a propulsat ICPE-CA în topul celor mai apreciaţi furnizori de soluţii şi servicii din sfera CDI. Bazându-se pe o infrastructură de cercetare de nivel internaţional, Institutul cu cele mai multe tehnologii transferate în ultimii ani în economie are capacitatea de a deveni inima circuitului sangvin pentru orice afacere care mizează pe potenţialul nelimitat al ingineriei electrice.
Alexandru Batali


Centrul de prelucrare de înaltă precizie în 5 axe tip Kern Micro

Pentru o dezvoltare reală este nevoie, cu siguranţă, de o cunoaştere apropiată a punctelor forte şi, de asemenea, a limitelor. În acest sens, ICPE-CA este poate singurul institut de cercetare din România care a realizat o analiză SWOT internă după toate rigorile internaţionale, în cadrul unui proiect european (REGPOT). Calitatea, structura şi potenţialul de cercetare interdisciplinară a personalului şi a activităţilor acestuia, media de vârstă a angajaţilor (de 43 de ani), buna calificare a personalului, capabil să atragă fonduri naţionale şi internaţionale, echipamentele performante din diverse domenii de cercetare, cu personal de deservire calificat, reprezintă punctele tari ale Institutului, pe baza cărora a fost continuată politica reuşită de atragere, motivare şi fidelizare a specialiştilor.

Resursele umane, motorul creşterii continue
Astfel, personalul Institutului este alcătuit în prezent din cercetători cu potenţial ridicat în identificarea celor mai noi tehnologii şi, în același timp, cu putere de adaptare la cerinţele pieţei. Majoritatea personalului cu studii superioare posedă titlul de doctor în ştiinţă (54 doctori), cei mai mulţi în ştiinţe tehnice; cei tineri (peste 30) sunt doctoranzi.

Prof. dr. Wilhelm Kappel, directorul general ICPE-CA, ne-a explicat cum funcţionează politica vizavi de resursele umane: „Ne-am propus, constant, să întărim calitatea personalului de cercetare şi să oferim cercetătorilor posibilitatea de a face carieră în acest domeniu. Mulţumită unei bune colaborări cu mediul universitar, am reuşit să atragem în cercetare absolvenţi bine pregătiţi, abia ieşiţi din ambientul facultăţilor. Aceștia continuă la noi cu doctoratul, cu tematici similare cu cele în lucru în Institut. Astfel, tinerii sunt motivaţi să vină şi să rămână în cercetare: satisfacţia lor este de luat în seamă atunci când, terminându-şi stagiul de doctorat, văd că acest efort al lor a contribuit la satisfacerea unei cerinţe din economie.

Dezvoltăm pentru prezent şi producem cunoaştere pentru viitor. În acest fel am reuşit să îmbinăm cât mai fructuos creativitatea şi exuberanţa tinerilor cu experienţa şi echilibrul seniorilor. Desigur că această politică internă de motivare şi susţinere a dezvoltării profesionale a contribuit, în mare măsură, la realizările cu care astăzi ne mândrim. În plus, sistemul intern de evaluare a performanţelor susţine politica noastră de dezvoltare continuă.” Acest lucru este posibil şi datorită accentului deosebit pus pe interdisciplinaritate şi pe formare permanentă. În felul acesta, oamenii de ştiinţă din Institut nu rămân încremeniţi în specializarea iniţială, având şansa să evolueze, să descopere noi frontiere ale cunoaşterii. Structura personalului de cercetare din Institut este, de altfel, una multidisciplinară, cuprinzând fizicieni, chimişti, ingineri electrotehnişti, ingineri fizicieni, electroenergeticieni, automaticieni, electronişti, ingineri chimişti, mecanici, biologi. În abordarea temelor de cercetare există complementaritate, iar Institutul se poate astfel afirma în teme interdisciplinare.

Dinamica specializărilor personalului a permis acum trei ani orientarea Institutului spre tematici actuale de creştere a eficienţei în generarea şi utilizarea energiei electrice şi a asigurat succesul acestei orientări prin materiale avansate cu utilizare în energetică, pe de o parte, şi prin dezvoltarea unor sisteme microelectromecanice în cadrul departamentului de electromecanică neconvenţională, pe de altă parte. Este important de ştiut şi faptul că fiecare activitate beneficiază de o dotare specifică modernă.


Stand de încercare motoare şi generatoare electrice

Infrastructura de cercetare performantă, drumul spre excelenţă
Pe lângă investiţia în oameni, investiţia în echipamente performante este garanţia dezvoltării continue şi rapide. ICPE-CA se poate mândri cu o infrastructură de ultimă oră, câteva dintre echipamente fiind unicat în România. Aceste „instrumente”, folosite optim de personal, duc cercetarea din cadrul Institutului în zona excelenţei.

Institutul dispune de o serie de dotări deosebite. De exemplu, în microscopie poate concura cu cele mai bine dotate centre – găsim aici AFM, SEM-FIB, HRTEM, STM pe lângă microscopie optică, inclusiv microscopie confocală pentru delicate procese biologice în câmp electric sau magnetic. ICPE-CA va deveni un centru de demonstraţie local şi regional pentru firma Zeiss. Caracterizează termic, electric materiale între 2K şi 300K, între c.c. şi frecvenţe de 100MHz, magnetic între 10K şi 1300K în câmpuri de până la 9T, întreprinde măsurători de CEM până la frecvenţe de 50GHz şi spectroscopie în regiunea undelor milimetrice, caracterizează mecanic şi termic materiale până la 1600oC, studiază structuri cristaline între -60oC şi 1200oC, caracterizează maşini electrice până la 100kW, măsoară lungimi în domeniul nanometric.

Pe lângă aceste dotări, există echipamente care permit stabilirea de procese tenologice, cum ar fi: presa izostatică la cald 2000bar/2000oC, SPS, instalaţia de călire ultrarapidă, de turnare a benzilor, firelor şi solzilor aliajelor; turnări şi tratamente de sinterizare până la 3000oC în atmosfera dorită; creşterea de nanotuburi şi grafene, prepararea de straturi subţiri prin pulverizare, prelucrarea mecanică până la dimensiuni de 10µm, ablaţie laser sau microstructuri prin LIGA, folosirea de procedee sol-gel pentru ceramici funcţionale şi nanocompozite.

Laboratorul de biologie dispune de o dotare specifică performantă. Nu în ultimul rând, ICPE-CA se mândreşte cu o grupă puternică de proiectare cu softuri specializate şi realizează piese pe maşini în cinci axe, comandate numeric. Experienţele şi procesele pot avea loc în orice atmosferă, mulţumită sistemului centralizat de distribuţie a celor nouă gaze protectoare. Tot ce se petrece în Institut este monitorizat printr-un sistem ERP performant şi de către un sistem de management al cunoştinţelor, în dezvoltare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite