Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

A 5-a Conferinta Regionala SWIFT pentru Europa Centrala si de Est–Viena 28-30 aprilie

25 Mai 2004



Conferinta, la care au luat parte reprezentanti din 23 de tari, a avut ca tema Managementul riscului, rezilienta si integritatea sistemelor financiare– surse de crestere pentru clientii acestora. Dupa ce cu un an in urma se desfasura chiar la Bucuresti editia a 4-a a aceleiasi conferinte, iata ca un calendar incarcat de intalniri ale celor de la SWIFT cu clientii si partenerii, organizate dupa zone geografice, demonstreaza importanta si necesitatea unor astfel de evenimente pentru informari si consultari, in conjunctura unor evolutii tehnologice, economice si politice dinamice.
Conferinta Regionala SWIFT a ocazionat participantilor, reprezentanti ai tuturor institutiilor financiar – bancare importante din zona, o examinare a acestor provocari si oportunitati, de-a lungul a doua zile si jumatate de workshop-uri, discutii pe sectiuni sau cuvantari in plen. Persoane din conducere si specialisti SWIFT au prezentat modul in care paleta de solutii SWIFTNet poate sa sprijine o banca sa faca fata confruntarilor si cerintelor actuale.


„SWIFT este «o cooperativa», in baza legii belgiene, prin care actionariatul este format din mai multe banci individuale membre, fiecare membru-banca avand un numar de actiuni realocate
la fiecare 3 ani. SWIFT este
«o cooperativa» in sensul
ca apartine membrilor sai, bancile, iar consiliul de conducere este imputernicit sa
conduca compania”, a explicat domnul Gunther Gall, care mi-a acordat cu amabilitate una din pauzele de cafea dintre sesiuni. „Eu reprezint Austria in consiliul de conducere SWIFT, care desemneaza activitatile zilnice pentru cei cu functii executive in SWIFT. Consiliul de conducere are intruniri trimestriale si comitete de conducere unde acordam sprijin celor care lucreaza in executie si decidem asupra detaliilor necesare pentru fiecare piata individuala. SWIFT este are 7400 banci membre pe tot globul. Acestea au actiuni, dar actiunile nu sunt publice, nu se tranzactioneaza, apartin fiecarui membru individual si la fiecare 3 ani se realoca. Este o cooperativa la fel ca si Raiffeisen, lucru care ne face sa ne simtim foarte comod deoarece avem acelasi sistem de gandire. Doar legea belgiana este putin diferita de legea austriaca. Dar in principal, puterea este la nivelul membrilor organizatiei, iar acestia sunt peste 7000 de banci” a spus Gunther Gall.


SWIFT a implinit 30 de ani de activitate anul trecut, 30 de ani de networking, organizatia avand in prezent aproape 8 000 de utilizatori din 200 de tari. Prin intermediul retelei SWIFT circula anual peste 2 miliarde de mesaje financiare, adica in medie 10 milioane zilnic. Cresterea de 19% raportata pentru Q1-2004 a traficului SWIFT este un reper nu numai al unei revigorari economice inregistrate in plan international in aceasta perioada, dar si al faptului ca la reteaua de comunicatii SWIFT adera tot mai multi jucatori importanti ai lumii financiare. in aceeasi perioada, din totalul de 12 milioane de tranzactii zilnice 57% reprezinta plati, 2% servicii comerciale, 33% securities si 7% trezorerie. Statisticile SWIFT referitoare la numarul si tipul de mesaje financiare vehiculate prin retea sunt un adevarat barometru al starii de sanatate a finantelor si economiei mondiale.
Pe de alta parte, costurile serviciilor SWIFT au scazut, in aceeasi perioada, in medie cu 10% pentru SWIFTNet FIN si pana la 50% pentru InterAct & File Act, in linia generala de scadere a tarifelor si imbunatatire a serviciilor si tehnologiilor oferite unei sfere tot mai largi de utilizatori.


Günther GallGünther Gall (foto) s-a alaturat la ceea ce urma sa devina Raiffeisen Zentralbank in 1969 si a detinut mai multe functii in zona de plati. in calitatea actuala conduce in cadrul directiei amintite serviciile de management al cash-ului, de custodie, carduri si infrastructura. Reprezinta Grupul Raiffeisen in Bordul de Supervizori al STUZZA, o asociatie austriaca implicata in cooperari pentru plati, este Directorul Bordului SWIFT, membru al Consiliului European de Plati, Vicepresedinte al Bordului de Supervizori al A-TRUST (autoritatea austriaca de certificare).


Expunerea domnului Günther Gall s-a axat pe o analiza a schimbarilor care se petrec in Europa si in lume, a dificultatilor de adaptare induse de acestea in sferele financiare si a rolului si suportului pe care il ofera SWIFT. Comunicarea realizata de reteaua SWIFT reprezinta primul pas spre o Europa extinsa. „Nu intotdeauna schimbarile sunt binevenite. Noi stim insa ca trebuie sa evoluam inspre mai bine. Trebuie sa intelegem ca sunt necesare si benefice procesele aflate in curs de desfasurare: de trecere de la sistemele fragmentate la un sistem unificat, de la reglementari locale la altele extinse, globale in ceea ce priveste activitatile financiare. Fata competitiei aflata in schimbare si amenintarile politice cresc complexitatea normelor de functionare a institutiilor financiare”, a spus Gunther Gall.


David PriceTrei factori de schimbare sunt considerati fundamentali pentru contextul actual, asa cum a precizat Dl. David Pryce (foto)–Director, Commercial Sales & Educations SWIFT in deschiderea conferintei: procesul de migrare la SWIFT Net, aderarea unor state la Uniunea Europeana si evolutiile din sistemele bancare insesi. „Bancile se confrunta cu provocarea de a utiliza infrastructura SWIFTNet pentru a satisface standardele impuse de institutiile centrale financiare europene, precum Banca Central Europeana, Banca pentru Decontari Internationale (Bank for International Settlements) sau institutii ca OFAC sau chiar PATRIOT ACT. Dat fiind nivelul pe care se situeaza aceste provocari pentru banci in special, SWIFTNet poate sa fie privit ca o noua oportunitate de apropiere prin tehnologie intre pietele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare“, a spus David Pryce in cuvantul sau inaugural.


Hans Jurgen FriederichDr. Hans – Jurgen Friederich (foto) a lucrat o scurta perioada de timp in sectorul bancilor comerciale inainte de a veni la Deutsche Bundesbank, unde a detinut diferite pozitii in sistemele de organizare si de plati. A desfasurat colaborari cu industria bancara si banci centrale din G-10 si la nivelul UE. Este reprezentantul Bundesbank in CPSS – Committee On Payment and Settlement Systems la Bank for International Settlements si la PSSC, Comitetul corespondent al bancilor centrale din statele europene de pe langa Banca Central Europeana.




Ian RatcliffeIan Ratcliffe(foto) a detinut cateva pozitii in platile internationale si managementul cash-ului in Danemarca. A avut responsabilitati pentru operatiunile din sucursala New York si serviciile de
consultanta din Polonia. Presedinte al SWIFT Danish National Member Group, membru al Grupului de Lucru pentru Platile Internationale al Asociatiei Bancare Daneze si Membru al Consiliuluide Conducere al European Banking Association.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite