Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Menţinerea standardului de excelenţă în țară şi creşterea prestigiului pe plan european, priorităţile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare

27 Martie 2013



Beneficiind de o tradiţie de peste 45 de ani, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti se situează constant în vârful ierarhiei naţionale a excelenţei în învăţământ şi cercetare. Profesorul Adina Magda Florea, decanul facultăţii, ne-a prezentat argumentele care susţin aceste rezultate de excepţie, dar şi atractivitatea sporită în rândul tinerilor.



„Ca decan al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, consider că priorităţile pe care le am în prezent sunt menţinerea standardului de excelenţă al facultăţii în România şi creşterea prestigiului acesteia pe plan european. Ne concentrăm eforturile spre atragerea în continuare de tineri talentaţi, dar şi spre identificarea şi atragerea de resurse materiale, astfel încât atât studenţii, cât şi profesorii să se poată concentra pe ceea ce fac cel mai bine: învăţare, predare, cercetare, inovare. Oricine este interesat să ne sprijine este bine primit pentru a investiga posibilităţile de colaborare. O altă prioritate pe care o avem în facultate este legătura cât mai strânsă cu mediul de afaceri. Cred că a trecut vreamea în care profesorul trăia izolat în turnul său de fildeş şi, din când în când, împărtăşea din ştiinţa lui învăţăceilor din jurul său. Oricât de minunată este clasica imagine a magistrului cu cartea în mână şi rupt de lume, aceasta nu mai corespunde cerinţelor epocii actuale. Cercetarea ştiinţifică, în general, şi cea din învăţământ, în particular, trebuie să răspundă nevoilor de bază ale societăţii, să vină în întâmpinarea acestora prin rezolvarea unor probleme concrete, reale. În acest context, îmi revine sarcină dificilă de a identifica şi exploata toate oportunităţile, de a fi un bun manager, de a investiga posibilităţile de atragere de fonduri, de a realiza o bună comunicare către publicul larg şi de a întări imaginea de marcă a facultăţii.“
Prof. dr. ing. Adina Magda Florea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti

Facultatea de Automatică şi Calculatoare ocupă în mod constant o poziţie aparte în mediul universitar românesc. Care sunt atuurile care vă menţin în topul facultăţilor româneşti?

În primul rând, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea POLITEHNICĂ din Bucureşti este foarte bine cotată în rândul viitoarelor generaţii de studenţi, dovada fiind concurenţa sistematică la admiterea în ciclul de licenţă şi mediile de intrare obţinute de candidaţi la cele două probe scrise de concurs, precum şi rezultatele studenţilor facultăţii, atât în activitatea didactică, cât şi la concursuri profesionale naţionale şi internaţionale de prestigiu. În al doilea rând, faptul că absolvenţii noştri sunt foarte căutaţi pe piaţa forţei de muncă, în țară şi în străinătate, procentul de angajare fiind de peste 99%. Pe de altă parte, poziţia de lider a facultăţii este confirmată prin ocuparea primului loc pe ţară în cele două domenii de studiu „Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei“ şi „Ingineria Sistemelor“, conform ierarhizării naţionale din 2011, realizată pe baza a peste 2700 de indicatori referitori la performanţele obţinute în învăţământ şi cercetare.

Care consideraţi că sunt secretele acestei atractivităţi sporite în rândul tinerilor?

Cred că una dintre cheile succesului facultăţii noastre este modul în care cei cu experienţă preţuiesc şi integrează în colectiv tinerii. Am făcut un sondaj printre membrii facultăţii şi foşti absolvenţi în care le-am cerut să indice ce apreciază ei cel mai mult în Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Dintre răspunsurile cele mai frecvente citez: „O comunitate dinamică, efervescenţa ideilor, deschiderea în discutarea problemelor şi a oportunităţilor“, „Oportunitatea de a lucra cu studenţi extrem de competenţi tehnic şi entuziaşti“, „Aprecierea tinerilor şi pregătirea profesională a cadrelor didactice“. Ne mândrim cu un corp profesoral de excepţie, format din profesori cu multă experienţă, creatori de şcoală, formatori a numeroase generaţii de specialişti, conducători de doctorat, alături de tineri aflaţi la începutul carierei universitare, cu o excelentă competenţă profesională, care aduc colectivului dinamica noii generaţii. Colegii mei sunt pasionaţi şi entuziaşti în tot ceea ce fac. În prezent, Facultatea de Automatică şi Calculatoare oferă programe de învăţământ în două domenii de studiu, cu 6 direcţii de specializare a programelor de licenţă, 20 de programe de master, care permit studenţilor aprofundarea cunoştinţelor în subiecte de top şi tehnologii moderne din ştiinţa şi ingineria calculatoarelor şi sistemelor, cât şi două programe de doctorat în cadrul Şcolii doctorale a facultăţii.

Aveţi o amplă tradiţie în domeniul colaborării academice cu universităţi din întreaga lume. Câte astfel de proiecte se desfăşoară la momentul actual şi câţi studenţi şi cadre didactice participă la acestea?

Intrarea în circuitul de valori academice şi de cercetare internaţional a reprezentat şi reprezintă una dintre priorităţile facultăţii. Avem acorduri de cooperare cu peste 30 de universităţi din Europa şi peste 10 universităţi din alte state ale lumii. Multe dintre proiectele noastre de cercetare sunt proiecte internaţionale, în care cercetarea este realizată de un consorţiu de universităţi, centre de cercetare şi companii de prestigiu din Europa. Numai în ultimii 3 ani am beneficiat de proiecte de cercetare internaţionale care au depăşit valoarea de 4 milioane de Euro. Una dintre modalitatăţile de materializare a acordurilor de cooperare este realizarea de teze în co-tutelă, în ultimii 3 ani susţinându-se peste 20 de teze în co-tutelă cu universităţi din Franţa şi Olanda. Avem programe de masterat în colaborare cu universităţi din străinătate, programe în care studenţii studiază atât la noi în facultate, cât şi în universitatea parteneră şi care se finalizează cu dublă diplomă. Existenţa cooperării şi a legăturilor strânse cu universităţi de prestigiu din străinătate ne permit crearea unui mediu larg deschis, în care ne confruntăm permanent cu realizările colegilor noştri din alte ţări şi care permit studenţilor facultăţii să beneficieze de experienţe internaţionale în medii universitare de înaltă ţinută ştiinţifică.

Cat de importantă este, în strategia facultăţii, componenta de cercetare ştiinţifică?

Plecând de la capacitatea instituţională existentă şi de la reputaţia câştigată de-a lungul timpului, strategia Facultăţii de Automatică şi Calculatoare se orientează spre: oferirea unui mediu de învăţare, formare şi cercetare distinct, menţinerea poziţiei de lider în ţară şi creşterea prestigiului internaţional, cât şi întărirea colaborării cu alte comunităţi academice din ţară şi din străinătate. La ora actuală, urmând trend-ul mondial, activitatea de cercetare ştiinţifică ocupă un loc central în panoplia de activităţi ale cadrelor didactice din facultate. Una dintre priorităţile mele ca decan este întărirea şi extinderea activităţii de cercetare din facultate. Îmi face plăcere să spun că avem în Facultatea de Automatică şi Calculatoare centre şi laboratoare de cercetare puternice, dotate la standarde europene, cum sunt: Centrul Naţional de Tehnologia Informaţiei care include High Performance Computing Center - centrul academic cu cea mai puternică structură de calcul paralel bazata pe un cluster eterogen din România; Centrul de Cercetare şi Instruire în Robotică, Informatică Industrială şi Ingineria Sistemelor; Centrul de Automatică şi Controlul Proceselor, laboratorul de sisteme dinamice şi cel de control inteligent. În cadrul acestor centre de cercetare lucrează profesori din facultate alături de doctoranzi şi studenţi la masterat şi licenţă, dezvoltând proiecte de cercetare teribil de îndrăzneţe din punct de vedere ştiinţific, dar cu certă aplicabilitate în mediul social-economic. O bună parte a proiectelor de cercetare din aceste centre sunt realizate în parteneriat cu industria sau în cadrul laboratoarelor dezvoltate în parteneriat cu companii precum IBM, Intel, Microsoft, CISCO, IXIA, Nokia, Rockwell Automation, Altran, UTI, IPA, TeamNet, Aquasoft.

Ce domenii strategice sunt abordate în activitatea de cercetare?

Cu peste 150 de cadre didactice şi cercetători, tematica cercetărilor abordate în Facultatea de Automatică şi Calculatoare este extrem de diversă. Printre direcţiile de cercetare şi excelenţă ale facultăţii pot menţiona în domeniul calculatoare şi tehnologia informaţiei: calculul de înaltă performanţă, structuri de tip Grid şi Cloud, sisteme distribuite pe scară largă, inteligenţă artificială, sisteme multi-agent şi inteligenţă ambientală, prelucrarea limbajului natural, construcţia colaborativă a cunoştinţelor asistată de calculator, e-learning, realitate virtuală şi augmentată. Iar în domeniul ingineria sistemelor: teoria sistemelor, modelarea sistemelor dinamice, prelucrarea de semnale, sisteme inteligente de control a proceselor industriale, sisteme de prelucrare a datelor în timp real, sisteme holonice de producţie, roboţi industriali şi vedere artificială, cât și ştiinţa serviciilor, comună ambelor domenii. Direcţia strategică a cercetării ştiinţifice abordate de facultate a fost şi rămâne cea a tehnologiilor informatice inteligente. În acest sens, un rol important l-a avut proiectul ERRIC condus de Facultatea de Automatică şi Calculatoare, proiect câştigat în cadrul Programului Cadru 7 pentru cercetare al Uniunii Europene. Proiectul ERRIC, „Empowering Romanian Reserach on Intelligent Information Technologies“, cu o valoare de 2,7 milioane de euro, a reprezentat un suport esenţial pentru stimularea dezvoltării unor cercetări de prestigiu în facultate, a consolidat poziţia de lider la nivel naţional în domeniu şi a condus la întărirea parteneriatelor cu universităţi de prestigiu din Europa.



Cum este încurajată implicarea studenţilor în activitatea de cercetare şi practică?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Eu
Exceptionali profesori, inclusiv betivul ala senil care preda structuri de date si algoritmi la automatica. Cand o sa il dati afara?
12 Aprilie 2013, 03:06:18