Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mai multe femei în consiliile de administrație din UE

27 Martie 2013



La începutul acestui an, Comisia Europeană a publicat cifre intermediare privind ponderea femeilor în consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă. Noile cifre arată o creștere, procentul femeilor cu funcții în consiliile de administrație fiind în prezent de 15,8%, față de 13,7% în ianuarie 2012. În toate țările UE, cu excepția a trei state membre (Bulgaria, Polonia și Irlanda), s-a înregistrat o creștere a ponderii femeilor în consiliile de administrație.

Procentul de 15,8% se defalchează după cum urmează: 17% în medie dintre membrii neexecutivi ai consiliilor de administrație (față de 15% în ianuarie 2012) și 10% dintre membrii executivi ai consiliilor de administrație (față de 8,9%). Noua cifră reprezintă o majorare de 2,2 puncte procentuale în comparație cu octombrie 2011 și este cea mai importantă schimbare înregistrată până în prezent de la un an la altul. Această creștere intervine în urma propunerii adoptate de Comisia Europeană la 14 noiembrie 2012 privind prezența femeilor în consiliile de administrație și anume introducerea obiectivului de a numi femei în 40% din funcțiile în cadrul consiliilor de administrație, pe baza meritului. Creșterea reflectă, de asemenea, impactul discuțiilor la nivel înalt din UE cu privire la necesitatea unei legislații care să reglementeze numărul femeilor în consiliile de administrație.

„Rezultatele o demonstrează: presiunea exercitată de măsurile de reglementare dă roade. Întreprinderile încep în sfârșit să înțeleagă că, dacă doresc să rămână competitive într-o societate în curs de îmbătrânire, nu își pot permite să ignore talentul femeilor: 60% din absolvenții universităților sunt femei. Exemplul unor țări ca Belgia, Franța și Italia, care au adoptat recent măsuri legislative și unde progresele încep să fie vizibile, arată clar că o intervenție limitată în timp în materie de reglementare poate fi un factor determinant. Legislația la nivel european pe care am propus-o va asigura faptul că se va face uz de talentul existent, ceea ce va promova în mod omogen echilibrul de gen în toate consiliile de administrație ale întreprinderilor pe întreg teritoriul pieței noastre interne”, a declarat dna vicepreședinte Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție.

Țările care au adoptat acte legislative privind cotele rămân vectorii schimbării. Creșterile cele mai vizibile în termeni de puncte procentuale au fost înregistrate în Italia (o creștere de până la 4,9 puncte procentuale, având ca rezultat un procent de 11%), care a adoptat recent o lege în materie de cote impunând societăților cotate și întreprinderilor deținute de stat să numească în consiliile de conducere și supraveghere 1/3 femei până în 2015. Franța, care a introdus o lege în materie de cote în 2011, a devenit prima țară din UE în care, în toate societățile mari cotate la bursă, mai mult de o femeie ocupă o funcție importantă în consiliile de administrație. Femeile dețin în prezent 25% din funcțiile în cadrul consiliilor de administrație ale societăților CAC 40 din Franța – o creștere de 2,8 puncte procentuale în doar 10 luni (ianuarie – octombrie 2012). Franța a instituit o cotă de 40% până în 2017, aplicabilă în cazul membrilor executivi și neexecutivi ai consiliilor de administrație din marile întreprinderi cotate și necotate (cu cel puțin 500 de angajați și cu venituri de peste 50 de milioane de euro), cu un obiectiv intermediar de 20% până în 2014.

Bulgaria este singura țară în care s-a înregistrat o scădere semnificativă (cu 4 puncte procentuale), în timp ce în Polonia și Irlanda nu s-a produs nicio modificare a numărului de femei în consiliile de administrație, cifrele stagnând la 12% și, respectiv, la 9%.

Lista profesionistelor, pe LinkedIn

La sfârșitul anului trecut, inițiativa „Women on Boards” a școlilor de afaceri europene exportă lista de 8.000 de femei „Global Board Ready Women” într-o bază de date online. Toate femeile înscrise pe această listă îndeplinesc criterii stricte în materie de guvernanță corporativă, astfel cum sunt definite de către societățile cotate la bursă, femei foarte calificate și pregătite să facă parte de îndată din consiliile de conducere. Numărul tot mai mare de femei înscrise în baza de date „Board Ready Women” – pe care corporațiile și companiile de recrutare a cadrelor de conducere le pot consulta acum online – arată în mod clar că există destule femei cu calificări înalte care pot ajuta întreprinderile din Europa și din întreaga lume să intre în secolul XXI și că acum este momentul să spargem „plafonul de sticlă” care împiedică accesul acestor femei la posturi în consiliile de administrație.

Baza de date cu funcție de căutare „Global Board Ready Women” și forumul aferent vor fi gestionate de Financial Times Non-Executive Directors’ Club pe platforma profesională LinkedIn. Toate femeile înscrise în baza de date cu funcție de căutare „Global Board Ready Women” au un nivel corespunzător pentru a fi luate în considerare în vederea ocupării unor funcții de conducere în cadrul unor societăți cotate la bursă și îndeplinesc un set clar de criterii elaborate și definite în ultimul an și jumătate de către participanții la inițiativa European Business Schools/Women on Board (a se vedea mai jos).



Fiecare cerere de înscriere în această bază de date este evaluată și verificată în mod formal, fiind acceptate numai femeile care îndeplinesc criteriile impuse. Școlile de afaceri și organizațiile profesionale participante aplică aceleași criterii pentru absolventele lor și pentru membrele lor participante.

Toate femeile de pe listă au cel puțin cinci ani de experiență în cel puțin unul dintre următoarele posturi:
- președinte și/sau director neexecutiv al unei societăți cotate sau private;
- director executiv, director general administrativ, director financiar sau alt post de conducere de nivel echivalent în societăți cotate sau private;
- membru de familie și acționar majoritar în consiliul de administrație al unei mari întreprinderi familiale;
- director al unei agenții guvernamentale;
- director al unei organizații fără scop lucrativ;
- post de conducere în cadrul unei comunități instituționale de investiții;
- partener cu experiență în cadrul unor societăți care au drept clienți consilii de administrație și comitete din cadrul acestora;
- antreprenor;
- cadre universitare cu experiență relevantă



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite