Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea românească și-a pierdut busola

30 Aprilie 2013



Test de personalitate fără veleităţi profesionale şi joc vechi de societate, chestionarul lui Proust a devenit mai cunoscut prin aplicarea sa de către Bernard Pivot în cadrul emisiunii „Bouillon de culture". Pornind de la acest model clasic am creat un formular complet adaptat, menit să restituie imaginea cercetării româneşti prin ochii unor personalităţi care se dezvăluie totodată pe sine, prin raportare la acest domeniu. Prof. dr. ing. Anton Anton, preşedintele Senatului Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti şi preşedintele ANCS în perioada 2005-2008, inaugurează această rubrică.



1 Principala dumneavoastră calitate
Dacă îţi spun că sunt deştept asta e o calitate? Ştiu să judec coerent şi corect, am ceea ce se cheamă claritate în gândire, adică o minte limpede.

2 Principalul defect
Sunt încrezut. Acesta este cel mai mare defect al meu.

3 Deviza după care vă călăuziţi în profesie
Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge. Dacă te apuci de o activitate trebuie imediat, nu să o laşi pe ultimul moment.

4 Trăsătura pe care doriţi să o întâlniţi la un cercetător
Imaginaţia este permanența pe care doresc să o regăsesc la un cercetător. Îmi doresc să nu fie încorsetat în gândire, să mă surprindă cu creativitatea sa.

5 Ce preţuiţi mai mult la partenerii din proiectele de cercetare
Seriozitatea

6 Locul unde aţi dori să faceţi cercetare
La vârsta asta? Desigur, în Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

7 Descoperirea ştiinţifică pe care o apreciaţi cel mai mult
Fiind specialist în hidraulică, Gogu Constantinescu este unul dintre favoriţii mei în ceea ce priveşte invenţiile. Faptul că în Primul Război Mondial a reuşit să sincronizeze tragerea mitralierei cu elicea printr-o metodă hidraulică mi se pare ceva extraordinar.

8 Personalitatea ştiinţifică pe care o admiraţi
Dumitru Cioc a fost profesorul meu de hidraulică şi totodată personalitatea ştiinţifică pe care o admir cel mai mult. A fost un om foarte serios şi riguros, care a reuşit să împingă calculatoarele într-un domeniu în care nimeni nu credea că se pot folosi. A făcut primele programe de calcul pentru curbele de REMU (curba apei dintre locul în care atinge barajul şi locul în care intră râul). Dumitru Cioc este cel care a impus ca fiecare student şi fiecare profesor să urmeze un curs de calculatoare în UTCB.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Harry Minti
Aveti dreptate in tot ce spuneți. As dori mai multi cercetatori sa ia atitudine. Nu se poate face cercetare fara 4% din PIB, care este baza inovarii si beneficiului in dezvoltarea econimica, a tuturor tarilor avansate. Multumiri.
11 Mai 2013, 01:52:55
Harry Minti
Problema cea mai mare este ca, busola cercetarii romanesti a ajuns in mana astrologilor.
11 Mai 2013, 02:09:54
nusu
acum anton
22 August 2014, 09:37:12
guigu
da
06 Mai 2018, 05:05:56