Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Ce a semănat timp de 15 ani industria IT&C si ce roade culege?

20 Mai 2013



Nivelul ridicat de pregătire al absolvenților de facultăți cu profil tehnic a constituit mereu unul din principalele argumente pentru care nume grele de pe piața IT&C mondială au ales să deschidă în România centre de cercetare-dezvoltare. Acest renume s-a construit însă în timp, un rol extrem de important revenindu-i și industriei IT&C locale, care a contribuit, prin cursurile incluse în curricula universităților, laboratoarele inaugurate în cadrul facultăților și concursurile organizate, la scrierea unor povești extraordinare pentru istoria învățământului românesc din era digitală.

Privind în urmă, e greu de stabilit o cronologie exactă, însă printre pionierii investițiilor în mediul educațional din România se numără Cisco, Oracle, IBM, Intel, Microsoft, SIVECO Romania, Orange, Freescale, Infineon Technologies Romania, Allied Telesis, Softwin, companii IT&C care au pus bazele unor academii, laboratoare și programe care au instruit zeci de mii de elevi, studenți, specialiști și profesori. Alături de ele apar alte nume mari ca HP, Autodesk, Siemens, Google, Intergraph Computer Services, Transart, Brinel, UPC, SAP, BenQ. Și lista nu se închide aici, industria IT&C locală manifestând un interes deosebit în stabilirea de parteneriate cu universitățile din România și în lansarea unor proiecte destinate mediului academic.

Cisco Networking Academy
Cisco rulează programul Networking Academy (NetAcad) în România din anul 1998. Investiția în program este estimată la 15 milioane de dolari. Academia Credis este cea mai mare şi mai veche academie Cisco Networking Academy din România, începându-și activitatea în 1999. În cei 14 ani de activitate educaţională, peste 9.000 de studenţi au participat la cel puţin un curs organizat de Credis în cadrul programului Cisco NetAcad. Cisco a înființat 10.000 de academii în 165 de țări, iar în România funcționează 198 de academii.

Cisco Networking Academy ajută studenţii să se pregătească pentru cariere în IT, inginerie, calculatoare şi domenii colaterale, sporindu-și astfel oportunităţile de reuşită profesională. Academia Credis este singura Academie din Centrul şi Estul Europei care a fost premiată cu distincţia «Extraordinary Contributions» pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea programului Cisco NetAcad.

Programul Oracle Academy în România
De peste două decenii, Oracle susține instituțiile de învățământ liceal și superior cu tehnologie, curriculum și training pentru profesori.

Primul program de dezvoltare profesională, din afara Statelor Unite, pentru profesorii care predau cursurile din cadrul Oracle Academy a fost aplicat în România, în aprilie 2006, și a ajutat la instruirea a peste 1.900 de profesori, conform datelor din 2011. În 2012, 160 de profesori de liceu au fost instruiți în cadrul Oracle Academy, pe baza curriculei „Introduction in Computer Science”, incluzând 40 de profesori care au luat parte la cursul experimental Java. Anul trecut, Oracle Academy a demarat iniţiativa de formare Java în România, de formare a competenţelor IT, axată pe Java Fundamentals și Java Programming.

Până la sfârşitul anului fiscal 2012, mai mult de 95.000 de elevi şi studenţi români, precum şi 485 de instituţii din România au beneficiat de programele Oracle Academy.

Printre alte proiecte lansate de Oracle se numără și concursul Oracle Data Modeling Competition, la care elevii români obţin în mod constant premiul I între 2004-2007 și Think.com – proiect prin intermediul căruia sunt conectați școli, profesori și elevi din întreaga lume, care au astfel posibilitatea de a colabora pe proiecte și de a împărtăși experiențele. Think.com a debutat în România în 2006, ca program pilot în 16 școli din țară.

Intel instruiește profesorii prin Intel Teach
Intel investește 100 de milioane de dolari pe an în educație prin programul Intel Education Initiative, iar o mare parte dintre programele educaționale pe care compania le desfășoară la nivel mondial sunt prezente și în România. Unul dintre cele mai de succes și mai vechi programe este Intel Teach, dedicat dezvoltării profesionale a profesorilor din mediul preuniversitar, care a fost lansat în țara noastră în 2007. Conform unui studiu realizat de companie în 2009, în România fuseseră instruiţi peste 4.000 de profesori de la lansarea programului, oficialii Intel estimând atunci că numărul acestora va ajunge la 60.000 până în 2012.

O altă inițiativă a companiei este dedicată elevilor din învățământul preuniversitar. Intel a dezvoltat conceptul Intel Classmate PC, un laptop special dedicat elevilor, construit astfel încât să fie rezistent la șocuri, la lichide, să permită acces facil la tehnologie, să fie ușor de transportat și de folosit în relația elev-profesor. La sfârșitul anului trecut, Intel, alături de Microsoft, Lenovo și Softwin, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al firmei orădene CG&GC HiTech Solutions, a anunțat proiectul pilot „Punem educația pe primul loc”, la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei. Proiectul se adresează atât elevilor, cât și profesorilor și presupune echiparea unei întregi săli de curs cu calculatoare Intel Classmate PC și Lenovo X131e, precum și implementarea programelor de educare interactivă, printr-o suită de aplicații create de Intel, Microsoft și Softwin pentru învățământ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite