Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Internetul industrial ar putea aduce 2,2 trilioane de euro la PIB-ul european

03 Iulie 2013



Carta Albă GE prezintă inovaţia drept „glontul de argint” al dezbaterii economice şi politice, dominate de problema austerităţii. Europa este deosebit de bine poziţionată pentru a culege roadele acestei noi revoluţii tehnologice – şi trebuie să şi acţioneze în acest sens pentru a reconcilia nevoia unor reduceri constante ale datoriei cu necesitatea obţinerii unor creşteri mai rapide ale veniturilor.


Revoluţia tehnologică şi reformele structurale necesare redresării Europei sunt strâns corelate. Aceste reforme sunt acum în curs de derulare şi au progresat destul de mult în direcţia atenuării tensiunilor de pe piaţă. În acelaşi timp însă, Europa se confruntă cu o creştere substanţială a cheltuielilor cu prestaţiile în domenii precum pensiile şi beneficiile medicale care se vor acumula şi vor atinge o pondere tot mai mare a populaţiei, ca urmare a procesului de îmbătrânire. Carta Albă precizează clar că deşi problema nu este specifică doar Europei, trebuie abordată eficient şi urgent.


Cele 2,2 trilioane de euro pe care i-ar putea genera internetul industrial reprezintă aproape un sfert din dimensiunea actuală a economiei zonei euro. Se bazează pe ipoteza conservatoare că Europa va putea valorifica doar jumătate din beneficiile de productivitate pe care se consideră că le va obţine SUA prin internetul industrial. Totuşi, mai sunt multe de făcut pentru a obţine aceste beneficii şi nu numai. Carta Albă subliniază „rigidităţile structurale de pe pieţe pentru forţa de muncă, produse şi servicii” care au împiedicat adoptarea accelerată a noilor tehnologii din prima revoluţie a internetului.


Europa va fi cel mai bine poziţionată pentru a-şi maximiza beneficiile dacă se asigură că acţionează concertat pentru a obţine masa critică necesară, de exemplu, realinierea investiţiilor pentru integrarea rapidă a noilor tehnologii în stocul de capital, pentru a construi şi dezvolta baza necesară de talente, pentru a crea un cadru care să faciliteze un flux transfrontalier al datelor sigur şi simplu.


Pentru a realiza potenţialul internetului industrial, Carta Albă a GE subliniază necesitatea unui cadru de politici solid al guvernelor europene care să permită libera circulaţie a datelor într-un mediu sigur şi fiabil, fără norme şi standarde diferite pentru fiecare ţară şi set de date. Dacă nu va exista o gestionare corespunzătoare a situaţiei, raportul sugerează că noi reglementări în domeniu ar putea deveni obstacole comerciale tarifare semnificative în calea economiei digitale. Poziţiile la nivel de excelenţă în industria globală pe care le ocupă anumite companii europene le permit acestora să valorifice avantajele internetului industrial. Revoluţia va începe cu echipamentele, înainte ca avantajele să se extindă la întreaga economie.


Dezvoltarea unui nou set de abilităţi în Europa este decisivă pentru maximizarea potenţialului internetului industrial. GE își crește numărul unităţilor deproducție software din Europa, unde deține în prezent un total de aproape 1.500 de angajaţi, printre care dezvoltatori de software, personal de vânzări şi asistenţă tehnică, susţinând proiecte cheie în sectoarele: petrol şi gaze naturale, energie şi medical.
GE intenționează să își extindă amprenta software în Europa. Acest demers va include numirea unui Lider European pentru Programe Software, al căui rol va consta în mobilizarea echipelor din regiune, în susținerea inovației și a tehnicilor de dezvoltare rapidă.

Exemple de soluţii de internet industrial de la GE aplicate deja includ:


Aviatică: Alitalia
Alitalia şi-a propus să introducă procese operaţionale mai eficiente printr-o mai clară înţelegere a consumului de combustibil. Cu 145 de aeronave care operează 16.000 de zboruri pe lună, aeronavele Alitalia generează peste 15Gb de date pe lună. Divizia Flight Efficiency Services de la GE colaborează cu compania aeriană Alitalia încă din 2011, folosind datele pentru a identifica şi a obţine o eficientizarea a consumului de combustibil.

Până în prezent, rezultatele au fost impresionante. Alitalia a economisit 1,5% din costurile de combustibil în primul an – o economie de 15 milioane USD. În plus, datorită unei înţelegeri mai clare a consumului de combustibil, Alitalia a reuşit să introducă procese operaţionale mai eficiente, cum ar fi realimentare „în timp util”. A reuşit şi să introducă noi protocoale în pregătirea piloţilor pentru a promova proceduri de zbor mai competente.


Medical: DoseWatch
DoseWatch este un sistem automatizat de monitorizare a dozării care controlează nivelurile dozelor administrate pacienţilor supuşi radiografiilor sau scanării tomografice computerizate. În timpul radiografiilor sau scanărilor tomografice computerizate, pacienţii sunt supuşi unor niveluri scăzute de radiaţii. Doza de radiaţii face parte din compromisul acceptat de medici în vederea obţinerii unei imagini de calitate. Un nivel mai crescut la radiaţiilor ar trebui să genereze o imagine mai clară şi să permită astfel un diagnostic mai exact. Pe de altă parte, o doză foarte scăzută poate oferi o imagine de o calitate insuficientă pentru a putea pune un diagnostic. Posibilitatea controlării nivelului dozei permite obţinerea unui echilibru între doză şi calitatea imaginii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite