Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tīrgu Mureș vrea să devină un oraș inteligent

13 Septembrie 2013



Tîrgu Mureș demara în urmă cu patru ani Strategia Digital Mureș, cu scopul de a aşeza municipiul în elita cercetării IT și de a-l transforma într-un oraș inteligent. Pași importanți au fost făcuți în 2011, când Tîrgu Mureș devenea primul oraş din România care a adoptat Ghiseul.ro ca sistem de plată online a taxelor şi impozitelor și odată cu implementarea în cadrul primăriei a unei soluții geospațiale pentru urbanism. Însă 2013 a fost de departe cel mai rodnic pentru muncipalitatea mureșeană.



La începutul acestui an, Tîrgu Mureș obținea finanțare pentru studiul de fezabilitate al Proiectului Supercomputing din strategia Digital Mureş, după ce aceasta a fost prezentată la Seul, în Coreea de Sud, proiectul fiind găsit atractiv de companiile Samsung și LG.

„Proiectul de Supercomputing va fi un centru de cercetare pe linie de IT. Supercomputerul va fi amplasat lângă Podul Mureş, din Tîrgu Mureş, într-un loc vizibil, va avea o clădire de aproximativ 2.000 de metri pătraţi şi o zonă verde de 8.000 de metri pătraţi în jur”, a declarat Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureș, citat de Agrepress.

De asemenea, recent la Tîrgu Mureș s-au aflat reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Promovarea Industriei IT din Coreea de Sud (NIPA). Consultantul şef al NIPA, Yoonsik Kim, a anunţat că instituţia guvernamentală coreeană va finanţa studiul de fezabilitate pentru ca municipiul Tîrgu Mureș să devină un oraş inteligent (Smart City), conform Strategiei Digital Mureş.

„Suntem aici pentru a realiza Studiul de Fezabilitate al proiectului îndrăzneţ al Primăriei Tîrgu Mureş, pentru a ne împărtăşi experienţa şi cunoştinţele cu România. Am decis să finanţăm acest studiu deoarece implementarea unui asemenea proiect poate genera un exemplu demn de urmat de către orice administraţie locală din lume. Investitorii coreeni nu stau prea mult pe gânduri atunci când NIPA recomandă un studiu de fezabilitate şi un proiect. Chiar dacă noi suntem axaţi pe tehnologia informaţiei, recomandările noastre circulă rapid în mediul privat şi nu excludem ca alţi investitori coreeni, pe alte domenii de activitate, să devină interesaţi de Tîrgu Mureş. Noi nu vom ezita să recomandăm şi să susţinem un oraş care demonstrează voinţa, competenţa, grija faţă de comunitate şi mediul înconjurător şi, nu în ultimul rând, multă pasiune în actul de conducere”, a menționat Yoonsik Kim, citat de Agerpress.

Capitala Coreei de Sud, Seul, a implementat conceptul de Smart City cu o tehnologie avansată, acesta fiind motivul pentru care acest concept se doreşte a fi implementat şi la Tîrgu Mureş, care deţine Strategia Digital Mureş.

Dana Miheţ, arhitectul şef al municipiului Tîrgu Mureş şi coordonatorul Strategiei Digital Mureş, a subliniat că sistemul informatic presupune interconectarea tuturor instituţiilor, a cetăţenilor şi a firmelor din Tîrgu Mureş utilizând cele mai inovative tehnologii, inclusiv pe baza experienţei Coreei de Sud. Acesta va putea genera economii de peste 5% din bugetul municipalităţii prin reducerea birocraţiei, a deplasărilor fizice, a eficientizării tuturor proceselor administrative şi private. Sistemul va aduce şi alte beneficii indirecte, multe necuantificabile încă, cum ar fi grija pentru mediul înconjurător prin reducerea semnificativă a consumului de hârtie, energetic şi poluării.

„Bazat pe modele care deja şi-au demonstrat fezabilitatea, Tîrgu Mureş îşi propune să devină în următorii 10 ani punctul zero al cercetării din Europa de Est şi să contribuie la repatrierea unor cercetători de elită ai României care astăzi, în lipsa resurselor şi instrumentelor necesare, sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea în străinătate”, a adăugat Dana Miheţ.

Însă toate aceste proiecte ambițioase și vizionare au fost cât pe ce să eșueze, deoarece consilierii locali ai UDMR, PNL și PSD au încercat blocarea continuării acestui proiect, invocând împovărarea bugetului oraşului cu cheltuieli mari.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite