Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Beverly Baker, Director BBSeminars: „În IT, femeile trebuie să-şi întindă unele altora o ramură de măslin“

02 Decembrie 2013



Cum poate avea succes o femeie într-un domeniu tehnic? Răspunsul la această întrebare nu se regăseşte în nici un fel de manual. El vine odată cu experienţa dobândită în cadrul unui post anume şi de ceea ce înţelege fiecare persoană prin succes. În domeniul IT, puternic dominat de bărbaţi, succes e şi atunci când o femeie nu se mai simte izolată şi nu renunţă la o carieră în IT. Beverly Baker, director BBSeminars, de formaţie psiholog şi cu experienţă internaţională în HR şi dezvoltare personală, ne-a împărtăşit din activitatea de până acum dedicată încurajării diversităţii de gen în domenii „mai puţin prietenoase“ cu femeile.



Conform unui studiu al CE, în comparație cu bărbații, există un număr mai mare de femei care părăsesc sectorul IT la mijlocul carierei. Cu siguranţă, Europa nu este un caz singular. Cum credeţi că poate fi, dacă nu stopat, măcar încetinit acest proces?


La un moment dat în viața lor, femeile cred că nu mai pot face față, că nu mai pot lupta în acest mediu, pentru că pur și simplu depun eforturi uriașe pentru a fi auzite. De asemenea, femeile vor să întemeieze o familie, pentru că ajung la o anumită vârstă sau simt că nu se pot dezvolta personal şi că nu aparțin acelui mediu. Acestea sunt principalele motive, în opinia mea, care le determină pe femei să renunţe la o carieră în industria IT.

Când femeile intră într-o organizație sau o companie, acest lucru ar trebui să devină o prioritate şi pentru celelalte femei prezente deja, care trebuie să le primească pe noile venite cu brațele deschise.
De multe ori, atitudinea e competiţională: se luptă pentru un post sau pentru recunoaștere. Cred că femeile trebuie să întindă o ramură de măslin celor care abia fac primii paşi în domeniu: le pot fi mentor offline, nu trebuie să facă parte neapărat dintr-un program de mentorat oficial, şi să le ofere informații valoroase adunate din experienţa lor de-a lungul timpului, care le-ar putea ajuta pe noile venite. Trebuie să fie un exemplu, un model, pentru ca să ofere celorlalte femei o perspectivă asupra viitorului lor în acea companie sau organizație. Cred că femeile se simt izolate în unele sectoare din economie.

Conduce sectorul IT în acest top al „izolării“ femeilor?

E o problemă generală, însă în IT se întâmplă cu precădere acest lucru, pentru că e un domeniu nou, pentru că e vorba despre tehnologie, iar mentalitatea comună e că femeile nu ar trebui să fie implicate în tehnnologie. În domenii precum marketing sau retail, de exemplu, nici nu se pune problema de aşa ceva, pentru că femeile deja sunt acolo. Bărbații trebuie să înțeleagă că, atunci când femeile sunt parte dintr-o companie, și ele contribuie la crearea de valoare, nu o diminuează. De asemenea, femeile îi obligă pe bărbați să fie mai conștienți de ei înşişi. Un bărbat n-o să mai spună: „nu mă mai pieptăn, pentru că sunt un ciudat, un tocilar și nu am chef să mă preocup de acest aspect“, când într-un birou e și o femeie. Dintr-o dată, bărbaţii dau mai multă atenție lucrurilor de acest gen.

Reciproca e valabilă. „Men make women more women and women make men more men“ (Bărbații le fac pe femei să fie mai femei, iar femeile îi fac pe bărbați să fie mai bărbați). Avem nevoie unii de alții, şi nu de a ne lupta între noi.

Dintr-o perspectivă SWOT, ce le poate oferi sectorul IT tinerelor?

Punctul forte al acestui domeniu este că vei putea să-ți dezvolți pasiunea, IT-ul fiind un domeniu în care oportunitățile sunt uriașe. Punctul slab – nu sunt atât de multe femei în acest domeniu. În ceea ce priveşte riscurile, va trebui să te lupți pentru a fi luată în serios, de aceea va trebui să-ți găsești vocea. Cred că e esenţial a-ți găsi vocea de a fi femeie, a ști cine ești și a fi puternică pe dinăuntru, de a spune ce ai de zis, tare și răspicat. Uneori femeile tind să devină propriii dușmani. Cred că acum a venit timpul pentru femei să spună – suntem pregătite, suntem gata. Trebuie să știe însă despre ce vorbesc şi să fie foarte bune în domeniu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite