Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Final de eXPeriență

27 Martie 2014



Pentru Market Watch, luna aprilie aduce în planul editorial un supliment dedicat Windows XP, un produs ajuns la capătul unui drum lung de 12 ani și a cărui vulnerabilitate la ameninţări creşte exponenţial, în timp ce compatibilitatea cu tehnologiile moderne scade la fel de rapid.
Cu o durată de viaţă record – 2 ani peste „limita maximă admisă“, o dispensă acordată de Microsoft tocmai pentru a facilita procesul de migrare – și cu milioane de utilizatori, încă, la nivel mondial, XP-ul îşi merită pe deplin titlul de campion în rândul sistemelor de operare, dar şi în cadrul generic al aplicaţiilor software, unde longevitatea OS-ului şi fidelitatea utilizatorilor finali sunt greu de egalat.
Subiectul suplimentului Market Watch îl reprezintă Sectorul Public, domeniu unde XP-ul are încă o bază instalată mare și unde migrarea către un sistem de operare actual este un proces mai complex și mai solicitant decât în mediul privat. În acest context, am derulat o anchetă în rândul unor instituții publice reprezentative pentru administrația publică locală și centrală, încercând să înțelegem starea de fapt, preocupările, percepţia asupra riscurilor și soluțiile identificate. Rezultatele anchetei confirmă afirmațiile recente ale reprezentanților Ministerului Societăţii Informaţionale: 70% din instituţiile publice din România (administraţie publică centrală şi locală) utilizează încă sistemul de operare Windows XP în activitatea zilnică.
Dincolo de cifre, ancheta Market Watch a mai relevat faptul că, în sectorul public deşi încetarea suportului pentru Windows XP şi riscurile de securitate aferente sunt cunoscute, marea problemă pentru migrarea către alte sisteme de operare o reprezintă fondurile. Totodată, am încercat să analizăm toate implicațiile momentului 8 aprilie și să le prezentăm într-o formă structurată pentru a lămuri sau elimina o parte din necunoscute și mituri.
Concluzia la care am ajuns este că 8 aprilie 2014, data la care XP-ul rămâne fără suport oficial, este doar un termen limită, nu o sentinţă, dar schimbarea poate fi cel mult amânată, nu şi evitată.

Suplimentul "XP in Administratia Publica, final de suport din 8 aprilie 2014" este disponibil in format digitalsi poate fi descarcat de aici sau accesand sectiunea "Revista sisuplimente Market Watch"



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite