Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluțiile Bring Your Own Device – o metodă dovedită de îmbunătățire a eficienței și mobilității angajaților

01 August 2014



Soluțiile Bring Your Own Device (BYOD) reprezintă o tendință care va influența în viitorul apropiat majoritatea organizațiilor. BYOD a apărut din necesitatea angajaților de a utiliza și dispozitivele personale (telefon, tabletă, laptop) pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu. BYOD nu înseamnă că angajații își vor utiliza doar dispozitivele personale, ci că angajații pot să își aleagă dispozitivele cu care vor lucra, fapt ce va determina creșterea productivitații și a mobilității. BYOD oferă posibilitatea accesului controlat la resursele organizatiei de pe orice dispozitiv, de către orice utilizator şi de oriunde.

În mod tradiţional utilizatorii își puteau alege dispozitivele de lucru dintr-o listă preaprobată de departamentul IT. În condițiile actuale, departamentele IT trebuie să se adapteze la cerințele utilizatorilor și să permită o gamă largă de dispozitive pentru care trebuie să asigure și suport, excepție făcând cele care prezintă riscuri mari din punctul de vedere al securității. Activarea și revocarea dispozitivelor trebuie să fie efectuate rapid, sigur şi facil pentru utilizatorul final. Indiferent de dispozitivul utilizat trebuie implementată politica de securitate a organizației în funcție de tipul de acces: pe fir, fără fir și de la distanță. În cazul dispozitivelor mobile este necesară administrarea centralizată a acestora și a aplicațiilor permise cu ajutorul soluțiilor de tip MDM.

Utilizatorul final va avea acces la resurse indiferent de dispozitiv și locație, dar trebuie să fie conștient de faptul că informațiile personale și cele de serviciu pot fi stocate pe același dispozitiv și că trebuie să respecte politica de securitate a organizației. De exemplu, se poate ajunge în situația de ştergere de la distanță în cazul pierderii dispozitivului.

BYOD oferă mijloace de identificare a utilizatorilor și a dispozitivelor permițând astfel implementarea de politici de securitate și acces la servicii în funcție de dispozitiv (corporate, personal sau dispozitiv de vizitator) și de tipul de utilizator (intern sau vizitator).

În calitate de integrator de soluții, Datanet oferă o soluție scalabilă pentru asigurarea de funcţionalități BYOD, adaptată nevoilor clientului și, în funcție de complexitate, poate cuprinde mai multe scenarii, două dintre acestea fiind cel de bază și cel avansat prezentate in continuare.

Soluția de tip basic reprezintă o extensie a soluției de wireless guest access, în care organizația nu doreşte activarea functionalității de device on-boarding, dar este necesar ca utilizatorii să aibă acces parțial la resursele companiei și acces la internet. În acest caz, utilizatorii de WiFi pot utiliza conturile de Active Directory pentru autentificare sau pot crea cu ajutorul acestora utilizatori de tip guest.

Soluția de tip basic furnizată de Datanet cuprinde următoarele elemente:
• componenta de rețea asigură acces la rețea atât wired, cât și wireless, mobilitate și disponibilitate ridicată utilizând Cisco Switch, Cisco Acces Point și Cisco Wireless Lan Controller.
• componenta de securitate asigură servicii unificate de autentificare, autorizare și accounting, servicii de tip guest acces și device posture utilizând Cisco ISE și protejează resursele critice ale organizației utilizând Cisco ASA.
• componenta Microsoft: Microsoft AD (permite gestionarea utilizatorilor înregistrați în domeniu).



Soluția de tip avansat permite suplimentar integrarea cu soluții de tip Mobile Device Management (MDM) și implementarea de politici de autorizare pe baza informațiilor de postură de securitate primite de la MDM sau pe baza informațiilor primite de la agenții din cadrul soluției Cisco Network Access Control. În plus, pot fi asigurate servicii de tip proxy utilizând Cisco Ironport Web Security Appliance sau Cisco ScanSafe și servicii de tip acces de la distanță VPN.

Soluția de tip avansat presupune suplimentar faţă de soluţia basic următoarele elemente:
• componenta de securitate oferă suplimentar servicii avansate de proxy (filtrare după aplicații, reputație și scanare anti-malware) utilizând Cisco Ironport WSA (appliance) sau Cisco Scansafe (cloud based) și o platformă de gestiune a dispozitivelor mobile utilzând MDM.
• componenta de management al infrastructurii și monitorizare: Cisco Prime.
• software instalat pe dispozitive: Cisco Anyconnect (client software pentru acces remote VPN), Cisco NAC Agent (client software ce permite evaluarea și remedierea dispozitivelor utilizatorilor).
• componenta Microsoft: Microsoft CA (permite generarea și gestionarea de certificate digitale).
Soluția Cisco furnizată de Datanet are la bază strategia "one network, one policy and one management" pentru accesul la rețea. Această abordare pune la dispoziția beneficiarului toate componentele necesare pentru a oferi utilizatorului o experiență excelentă în accesarea serviciilor oferite de organizație.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite