Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICSI Rm. Vālcea explorează viitorul prin dezvoltarea de noi tehnologii pentru o energie sustenabilă

29 Septembrie 2014



În ce măsură vechiul grup de cercetare de la „Uzina G” Râmnicu Vâlcea (actualul Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm.Vâlcea) se implică şi se orientează către cercetarea în energie? Este posibilă aici dezvoltarea de noi tehnologii ce pot genera o energie sustenabilă? În abordarea noilor teme actuale din cercetarea în energie, dincolo de utilizarea experienţei acumulate anterior în investigarea proceselor fizice şi chimice complexe legate de separarea izotopilor, dincolo de existenţa iniţială a unui ansamblu instrumental de investigare şi analiză, prin aplicabilitatea cercetărilor există o legătură intrinsecă între toată „istoria” Institutului şi energie.



Este adevărat că tematica cercetărilor din ICSI Rm.Vâlcea nu este cea uzuală pentru alte organizaţii de cercetare ce activează în acest domeniu. Acest lucru îşi are originea în abordarea diferită a cercetătorilor, rezultată din specializarea lor de bază. Dacă întrebi orice fizician ce este fizica, acesta ar replica că este „ceva” ce are legătură cu studiul materiei şi energiei. Dacă materia este un concept ceva mai „clar”, energia reprezintă o „idee” mult mai dificilă. Fizicienii sau chimiştii ar putea vorbi la nesfârşit despre formele de energie sau modul în care se convertesc unele în altele (sau chiar în materie!), lucruri care ar putea părea desuete inginerilor energeticieni.

De aici provine principala discrepanţă dintre modurile de abordare pe care le are grupul de la Râmnicu Vâlcea şi cele uzuale ale specialiştilor în energie. A considera fiecare proces sau tehnologie ca fiind un ansamblu de procese fizice şi chimice ce trebuie optimizate, este modul prin care cercetătorii de la Râmnicu Vâlcea se implică în dezvoltarea de numeroase tehnologii novatoare din domeniul energiei, indiferent că este vorba de energie nucleară, regenerabilă sau bazată pe combustibili fosili.


„Insistența și imaginația sunt cele două atribute fundamentale aici la ICSI Râmnicu Vâlcea. Noi am ales să ne capitalizăm expertiza în domenii variate, pornind de la concepția potrivit căreia, dacă ai un rezultat de succes și oameni capabili, poți amplifica și diversifica aplicabilitatea sa.”

Prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, director general ICSI Rm. Vâlcea


Cercetarea multidiscipli-nară sădeşte seminţele noilor idei în energie

Este indiscutabilă opinia conform căreia ENERGIA reprezintă una dintre provocările majore ale omenirii, direct legată de domeniile majore de acţiune, precum modificările climatice, dezvoltarea sustenabilă sau sărăcirea zăcămintelor de combustibili fosili. Găsirea unor soluţii efective la aceste probleme necesită o gândire sistemică şi expertize multiple, depăşind graniţele dintre ştiinţe, indiferent că este vorba de găsirea unor noi tehnologii în energia nucleară, introducerea pe scară largă a formelor de energie regenerabilă sau optimizarea substanţială a sistemelor de putere bazate pe combustibili fosili.

Abordarea multidisciplinară, atât prin „adunarea” de expertize umane din diferite domenii, cât şi prin „translatarea” dezvoltărilor şi inovaţiilor din alte domenii, în cele investigate, este modalitatea pe care Institutul şi-a dorit să o implementeze pentru a obţine aşa-numitul „avantaj competitiv” ca şi cadru de capitalizare a cercetărilor în produse, tehnologii sau servicii în energie. Este important de subliniat faptul că gândirea multidisciplinară are în mod uzual o abordare pragmatică, fiind focalizată pe crearea de produse, tehnologii sau metode şi mai puţin pe cercetarea fundamentală, iar acest lucru constituie elementul de particularitate al cercetărilor din cadrul ICSI Rm. Vâlcea.

Centre noi de cercetare au permis lărgirea ariei de activitate
Structurat pe centre de cercetare cu programe şi strategii de cercetare bine definite şi cu autonomie în privinţa derulării proiectelor de cercetare, ICSI Rm. Vâlcea a adoptat o politică activă în privinţa lărgirii ariei de activitate, păstrând însă ca şi bază expertiza existentă şi încercând să completeze în mod sustenabil baza instrumentală.

Pasul iniţial a fost făcut încă din anii '90 prin dezvoltarea şi înfiinţarea „Pilotului de separare a izotopilor Hidrogenului”, o continuare firească a expertizei în domeniul separării izotopilor stabili, dar şi a cercetărilor în domeniul criogeniei. Dictată de necesitatea „extinderii” tehnologiei de producere a apei grele cu cea de „curăţare” a acesteia, prin separarea tritiului din apa grea utilizată la centralele nucleare CANDU, pilotul reprezintă în momentul de față cea mai realistică „imagine” a unei instalaţii industriale de separare tritiu, atât prin dimensiunile sale, cât şi prin demonstrarea şi validarea tehnologiilor ce vor fi utilizate la Cernavodă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite