Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Transmisiunile wireless cunosc un nou avant cu WiMAX

28 Aprilie 2006



Imaginati-va o tehnologie de transmisie wireless care acopera arii de peste 50 de kilometri, in loc de 100m. Imaginati-va un debit de cateva ori mai rapid decat tehnologia wi-fi 802.11b, a sau g. Se pot adauga caracteristici de securitate pentru protectia datelor senzitive. Plus intarzieri reduse si QoS garantat- ceea ce lipseste in wi-fi, pentru transmisii neintrerupte de voce, date si video. Permite accesul a sute sau chiar mii de utilizatori wireless, ceea ce nu este cazul la wi-fi, care poate conecta doar zeci de utilizatori. Cele de mai sus sunt rezultatul implementarii standardului IEEE 802.16, de unde se inspira tehnologia cunoscuta sub numele de WiMAX (World Interoperability for Microwave Access), care a devenit realitate. Ratificate in ultimii ani, standardele 802.16a, d, si e fac posibil accesul last mile broadband in arii care sunt prea indepartate, sau dificil de atins cu fibra sau perechi de cupru. WiMAX 802.16a poate de asemenea servi ca backhaul pentru wi-fi, permitand conectarea rapida a hotspoturilor la Internet. Alte variante vor permite laptopurilor sau PDA-urilor sa se conecteze direct la MAN, care furnizeaza acoperire geografica wireless continua, si definesc diferite tipuri de acces, de la cel fix, la cel broadband full mobility (de exemplu intr-un vehicul ce ruleaza cu peste 100 km/h).
2005-04-25_Wimax_logo
802.16 are perspective bune pentru a creste performantele tehnologiilor sale. WiMAX Forum, un grup non-profit care promoveaza tehnologiile 802.16, are ca scop certificarea produselor interoperabile conforme cu acest standard, indiferent de vanzator. Fondat de Intel, Nokia si cativa producatori de echipamente wireless, WiMAX Forum include acum peste 200 de companii ca membri.


Primul val WiMAX s-a ridicat in ianuarie 2003, cand 802.16a a devenit o versiune mult schimbata a 802.16. 802.16a producea o adevarata revolutie, prin adaugarea operarii NLOS (Non line of sight)si prin permiterea accesului simultan al mai multor useri. Aceasta ofera numeroase aranjamente intre parametri, ca aria acoperita, rata de date si numarul de utilizatori simultan.


Evolutia WiMAX: de la fix, la portabil si mobil


WiMAX are un potential imens in lumea wireless, extinzandu-se in utilizare de la fix, la portabil si mobil. Dar cine alege o solutie wireless doreste sa beneficieze de un atribut esential: mobilitatea. Odata ce end-userul a decis sa nu mai ramana conectat la priza sau cablu, se naste o cerere uriasa pentru astfel de produse, care determina solutionarea a numeroase probleme tehnice cum ar fi ASIC-urile inglobate in produse, puterea consumata, dimensiunile si amplificarea semnalului, pentru a numi doar cateva. Multe din realizarile producatorilor de echipamente WiMAX apartin domeniului comunicatiilor fixe; in timp ce functionalitatile pentru comunicatiile portabile si mobile au fost lasate pentru tehnologia viitoare WiMAX mobil. Totusi nu este necesar sa amanam portabilitatea pana cand va sosi tehnologia mobila si prin furnizarea mai rapida a portabilitatii in laptopuri si dispozitive USB, WiMAX mobil se poate concentra asupra handseturilor si nu laptopurilor. Aici se va discuta despre tranzitiile WiMAX fix la portabil si apoi mobil si cerintele impuse WiMAX de a satisface necesitatile de banda larga pentru diverse tipuri de acces, asa cum au fost definite de WiMAX Forum.


Versiuni ale WiMAX


Exista multa confuzie astazi asupra tehnologiilor in competitie relativ la variatele versiuni de WiMAX, la posibilitatile acestora si asupra momentului cand vor fi disponibile. Mai intai trebuie intelese relatiile dintre IEEE 802.16 si necesitatile WiMAX. In esenta, WiMAX Forum urmareste modelul lui 802.11 si WiFi Alliance. Corpurile de standardizare IEEE specifica nivelul fizic (PHY) si protocolul MAC, dar nu merg prea departe pentru a asigura interoperabilitate. Aici intervine WiMAX Forum. Organizatia defineste, implementeaza si opereaza nivelul urmator al specificatiilor si testelor, pentru a garanta ca dispozitivele diversilor fabricanti vor lucra impreuna. Aceste certificari dau incredere consumatorului. Standardul 802.16 a fost elaborat in cateva versiuni in ultimii 4 ani. Prima versiune avea in vedere lucrul la frecvente inalte, 11 GHz si peste. Se avea in vedere piata LMDS. Versiunea urmatoare se ocupa de lucrul la frecvente mai joase, si aici se va concentra WiMAX Forum. Aceasta versiune, 802.16-2004, se refera la comunicatiile fixe, nomadice si portabile si nu cele mobile. In decembrie 2005, 802.16 e a fost ratificat, care a adaugat mobilitate standardului prin schimbarile la nivel MAC, BTS hand-off si noul nivel fizic SOFDMA. Este important de observat ca modul SOFDMA pe care WiMAX Forum il va introduce pe piata nu este compatibil cu versiunea OFDM 802.16-2004 care se instaleaza astazi.


WiMAX Forum, care este responsabil cu elaborarea protocoalelor de testare si a punerea la punct a laboratoarelor si testarea pentru interoperabilitate, se concentreaza in prezent la ambele versiuni ale standardului, adica 802.16-2004 si noul 802.16e. Pentru primul standard, dupa ani de munca s-au deschis primul laborator in vara lui 2005 si primele produse interoperabile certificate au ajuns pe piata in ianuarie 2006. Sunt in curs eforturi de certificare a produselor 802.16e si se asteapta ca primul laborator gata de testare si certificare a acestor echipamente sa lucreze in ianuarie 2007. Totusi, certificarea pentru mobilitate va fi efectuata 6 luni mai tarziu. Primele produse certificate vor prezenta functionalitate nomadica si portabila, iar aparitia acestora pe piata va avea loc in trimestrul III 2006.


O comparatie intre profilele 802.16-2004 si 802.16e


Cele doua versiuni ale lui WiMAX reflecta cererea de produse ce sunt optimizate fie pentru acces fix, fie mobil. Cerintele celor doua tipuri de acces variaza si se cer solutii diferite pentru a le satisface. Cateva caracteristici optionale suportate de ambele profile vor fi probabil implementate in produsele 802.16e care au mai mult de castigat din functionalitatea suplimentara pe care o aduc. Dintre acestea enumeram: suport imbunatatit pentru MIMO (Multiple input multiple output) si AAS (Adaptive Antenna Systems), care va aduce o crestere substantiala a debitului efectiv si abilitatii NLOS.


O diferenta majora intre profilele 802.16-2004 si 802.16e consta in tehnicile de multiplexare folosite: OFDM pentru primul si OFDMA pentru cel de-al doilea. Profilele WiMAX bazate pe 802.16-2004 sunt mai potrivite pentru aplicatiile fixe care folosesc antene directive, deoarece OFDM este mai putin complex decat SOFDMA. Ca urmare, retelele 802.16-2004 sunt primele instalate si mai ieftine, ca de altfel si produsele certificate WiMAX. OFDMA confera profilelor 802.16e o mai mare flexibilitate cand gestioneaza diferite dispozitive ale utilizatorului cu variate tipuri de antena si factori de forma. Acest standard aduce o reducere a interferentei pentru dispozitivele utilizatorului cu antene omnidirectionale si capabilitati NLOS imbunatatite, cerinte esentiale pentru abonatii mobili. Posibilitatea de a mentine conexiunea cand se trece de la o celula la alta (handoff) este o caracteristica esentiala a amendamentului 802.16e pentru acces mobil.802.16e va oferi diferite tipuri de handoff, operatorul avand libertatea sa aleaga intre ele. Capabilitatile de roaming intre furnizorii de servicii sunt implemente atat in 802.16-2004 cat si in 802.16e WiMAX, dar ele sunt sunt in special utile pentru accesul portabil si mobil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
mircea
salut.as dori daca se poate sa ma sfatuiti si pe mine in legatura cu echipamentul care ar trebui sal folosesc pentru creearea unei retele lan wireles wimax in orasul bacau si care sa poata suporta peste 1000 de abonati.daca se poate sami dati si cateva adrese de unde pot achizitiona o statie de baza wimax fix .
21 Aprilie 2007, 06:01:05
mircea
21 Aprilie 2007, 06:02:09