Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Cisco anunta principalele tendinte in tehnologie pentru 2015

07 Ianuarie 2015Dinamica industriei IT creste pe zi ce trece, iar in acest context, cunoasterea tendintelor si schimbarilor care vor avea loc in perioada imediat urmatoare sau in viitorii 5, 10 sau 25 de ani, poate face diferenta intre o companie de succes si una falimentara.
Cu miliarde de euro investiti in cercetare si dezvoltare si bazandu-se pe expertiza propriilor specialisti, dar si a unei echipe internationale de 80 de ingineri in IT, Cisco prezinta proiectul Technology Radar care anunta principalele tendinte in materie de tehnologie pentru anul urmator, dar si impactul pe care acestea il vor avea asupra mediului de afaceri, administratiilor guvernamentale, dar si asupra societatii in care traim.


Astfel, in 2015 si in anii care vor urma isi vor face simtita prezenta 6 mari tendinte:


Schimbarea este singura constanta in IT


Predictie: In urmatorii 10 ani, limitele industriei se vor extinde intr-o asemenea masura incat multe dintre companiile din IT se vor alia, vor investi in achizitia de companii din afara industriei IT, astfel incat inovatia care a cuprins aceasta industrie va ajunge si in alte domenii, cum sunt cel al productiei de masini, domeniul sanatatii si cel al aviatiei.
Aplicatie in lumea reala: Achizitia Nest de catre Google reprezinta doar inceputul unei tendinte pe care o vom vedea raspandindu-se in urmatorii ani. Amploarea tot mai mare a inovatiei IT&C in diferite sectoare ale industriei, ii va determina pe jucatorii din IT sa-si extinda orizonturile si sa caute noi parteneri de afaceri din afara lumii IT.


Viitorul locului de munca – dispozitive purtabile si colaborare

Predictie: Va exista un numar tot mai mare de muncitori liber profesionisti si o nevoie a companiilor de a inova si mai mult, pentru a reusi intr-o lume a IoE (Internet of Everything). Astfel, sesiuni de videoconferinta, folosirea mesageriei instant, postarile pe bloguri si activitatile de streaming vor deveni un standard, pe masura ce companiile vor face presiuni pentru a-si pune angajatii in legatura dincolo de limitele geografice, de grupurile din care fac parte si de aptitudinile acestora.
Pana in 2020, aproape 50% din forta de munca din SUA va fi formata din persoane nascute dupa anul 1980, potrivit Biroului American de Statistica a Muncii. Si, pe masura ce acestea vor intra pe piata fortei de munca, vor contribui cu noi moduri de comunicare, inclusiv social media si statutul de a fi permanent conectate la web.
Aplicatie in lumea reala: WebRTC (comunicare in timp real bazata pe web) se extinde in interiorul segmentului Enterprise Collaboration, accelerand actuala tranzitie a BYOD (Bring Your Own device - tendinta angajatilor de a-si aduce si de a folosi propriile dispozitive la birou) si orientarea industriei IT catre consumator. Pana in 2020 WebRTC se va extinde si catre zona de colaborare unde ar putea genera o piata de un miliard de dolari.


Garantarea IoT (Internet of Things)


Predictie: In urmatorii doi-cinci ani, securitatea IT se va extinde si in zona de tehnologie operationala (OT). Industria de securitate IT va face tranzitia de la o abordare preventiva la o abordare care va tine cont de toate fazele unui atac – inaintea, in timpul si dupa ce acesta a avut loc.
Pana in 2022, solutiile de securitate vor reprezenta baza pentru afaceri construite in jurul IoE in valoare de 5,2 trilioane de dolari rezultate din utilizarea activelor si a logisticii din jurul lantului de aprovizionare. IoT va introduce in arhitectura securitatii digitale zeci de noi optiuni, sute de variatii in integrarea IT/IoT, noi standarde in industrie si o noua perceptie asupra aplicatiilor. Liderii IT vor trebui sa aiba o abordare multilaterala a tehnologiei fata de riscurile de securitate ale IoT. Aplicatiile recente pentru brevete si Cisco IoT Security Grand Challenge ofera dovezi ca protejarea impotriva amenintarilor informatice si protectia datelor private vor fi principalele puncte de interes.
Aplicatie in lumea reala: noi practici de confidentialitate printr-un sistem inteligent de contorizare - un sistem inteligent de contorizare care trimite date privind utilizarea de energie catre operatorii de utilitati pentru ca acestia sa-si poata monitoriza in timp real reteaua de distributie si sa o optimizeze, trebuie sa protejeze datele obtinute pentru ca acestea sa nu fie facute publice persoanelor neautorizate. Tehnici de genul anonimizarii datelor si codificarii acestora, constituie solutii pentru a impiedica sistemul inteligent de contorizare sa devina o metoda de supraveghere a obiceiurilor utilizatorilor.
Protectia impotriva amenintarilor in industria producatoare: echipamentele folosite in industria producatoare au o durata de viata mai mare decat cea a echipamentelor electronice de larg consum, iar resursele limitate de calcul si de stocare sunt dificil de actualizat. Noile solutii de securitate sunt dezvoltate in asa fel incat sa mentina actualizate sistemele de securitate pe parcursul duratei de functionare.


Analiza datelor in timp real / Fog Computing (Concept care acoperă o largă gamă de servicii, procese de calcul, aplicații și mari volume de date, toate adunate la un loc și livrate către toți utilizatorii finali, indiferent de poziția lor în rețea, având ca obiectiv principal asigurarea accesului la date, putere de calcul, stocare, memorie și aplicații ca servicii la un nivel superior de distribuție)


Predictie: Raspandirea IoE va genera o crestere semnificativa in ceea ce priveste analiza datelor in timp real, lucru care va avea implicatii uriase. Big Data nu inseamna insa nimic fara cei care interpreteaza datele si iau decizii in consecinta. Astfel, pentru ca datele sa fie utile intr-o lume IoE, trebuie sa fie livrate catre oamenii care au nevoie de ele in timp real. Iar acest lucru presupune existenta unei retele predictive si sigure.
Investitiile fondurilor de venture capital in servicii de analiza a datelor in timp real vor creste de peste patru ori in urmatorii patru ani. Start-up-urile mici sunt, in prezent, cele mai interesate de aceasta tendinta si folosesc datele in timp real pentru a analiza foarte multe lucruri: de la aplicatii de jocuri, la riscuri de securitate informatica si date colectate de pe campurile petrolifere.
Serviciile de telecomunicatii nu vor functiona permanent din cauza traficului foarte mare pe retele care poate genera anumite blocaje. De asemenea, conexiunile instabile la retea reprezinta o problema in special pentru echipamentele wireless cu raza scurta de actiune. Iar implementarea unor retele wireless raspandite la nivel regional care sa permita senzorilor sa trimita date in timp real catre cloud, ar putea costa miliarde de dolari. Pe de alta parte, anumite tipuri de dispozitive conectate, cum sunt echipamentele de monitorizare de la distanta a starii de sanatate si serviciile de urgenta se bazeaza pe functionarea foarte buna a retelelor si pe o latenta foarte scazuta. Trimiterea de date in cloud, iar apoi inapoi catre aplicatie, poate afecta negativ performanta acestor servicii.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite