Prezentul clădește viitorul pe temelia trecutului • IFA susţine activ excelenţa din fizica românească
Simpozionul IFA 2014, desfășurat în data de 18 decembrie a anului trecut, a avut loc într-un context aniversar aparte: împlinirea a 65 de ani de la înfiinţarea Institutului de Fizică al Academiei Române, acest locus nativitatis al fizicii româneşti moderne, în particular al Institutului de Fizică Atomică (IFA, înființat în anul 1956) care la rândul său a dat naștere, două decenii mai târziu, prezentelor institute naționale de cercetare de pe Platforma Măgurele. Elitele formate aici de-a lungul timpului au avut mentori de excepție, de o incontestabilă probitate profesională și morală. Fie ca eforturile și dăruirea eminenților noștri predecesori să ne inspire pe fiecare dintre noi, fără a uita însă, cum spunea Kierkegaard, că: „Viaţa poate fi înţeleasă numai privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte”!
Ca și în anii precedenți, simpozionul IFA 2014 a reunit atât seniorii, cât și tinerii înzestrați care s-au remarcat prin rezultate de excepție în domeniul fizicii, institutul acordându-le, în semn de apreciere pentru activitatea și realizările lor, tradiționalele distincții IFA.
Diploma și Premiul IFA pentru noi și „vechi” speranțe
Pe lista tinerelor speranțe în domeniul fizicii s-au „înscris”: ENICEICU Dan Ştefan (clasa a XI-a), medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică (OIF), medalie de argint şi premiul special pentru cea mai creativă lucrare experimentală la Olimpiada Asiatică de Fizică (OAF), medalie de aur şi premiul special pentru cel mai mare punctaj (aur absolut), atât la Concursul Preolimpic România-Ungaria (CPRU), cât și la Concursul Romanian Master of Physics (CRMP), medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astrofizică și Astronomie (OIAA) organizată în 2014 la Suceava; FRUNZĂ Cristian (clasa a XII-a), medalie de aur la OIF, 3 medalii de argint: OAF, CPRU și CRMP; TURCU Denis (absolvent), în prezent student la Harvard, medalie de argint la OIF, medalie de aur şi premiul special pentru cel mai mare punctaj din concurs (aur absolut) la OIAA, menţiune specială la CPRU; CREŢU Tudor Costel (clasa a XI-a), medalie de aur la Olimpiada Europeană de Știinţe (OES), 3 medalii de argint: OIF, OAF și CPRU, medalie de aur şi premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică la OIAA, medalie de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie (OIA); GĂITAN Gabriel (clasa a XII-a), medalie de bronz la OIF, de argint la CRMP, menţiune specială la CPRU; RĂDUC Andrei-Cătălin (clasa a XI-a), medalie de aur la OIAA, 2 medalii de argint: Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada (OPT) și OIA, menţiune specială la CPRU; STĂNESCU Mălin Octavian (clasa a XI-a), medalie de argint la OPT, medalie de bronz la CRMP, menţiune specială la CPRU; RUGINĂ Ileana (clasa a XII-a), medalie de aur la CRMP și menţiune specială la OAF; RĂVEANU Robert-Iulian (clasa a XI-a), medalie de aur la OES și de argint la CRMP.
Toți tinerii de excepție de mai sus poartă emblema prestigiosului Liceu Internaţional de Informatică din Bucureşti. Lor li s-a alăturat IGNAT Ioan (clasa a XII-a), Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, care a obținut menţiune specială la OAF și medalie de bronz la CRMP.
Calde felicitari atât pentru ei cât și pentru colegii lor de mai jos cu rezultatele de excepție la OIAA-2014-Suceava. Medaliați cu aur: CRĂCIUN Iustina - studentă la Princeton University, New Jersey (Diploma și Premiul IFA 2012) și CUCEU Andrei - Student la University College London (London’s Global University), ambii absolvenți ai Liceului Internaţional de Informatică, Bucureşti; DRĂGHIŞ Paul Andrei - Colegiul Național “Vasile Lucaciu”, Baia Mare. Medaliați cu argint: MIRIŢESCU Cătălina - absolventă a Liceului Internaţional de Informatică, studentă la California Institute of Technology (Diploma și Premiul IFA 2012); SUCIU Tudor - Colegiul Național “Vasile Lucaciu”, Baia Mare; IONESCU Augustin - absolvent al Colegiului Național “Nicolae Titulescu” din Pucioasa, student la Facultatea de Fizică - Universitatea București și acceptat la Universitatea Tehnică din Florida.
Medaliile IFA acordate personalităților
Acad. Eugeniu IVANOV - pentru întreaga activitate de cercetare şi îndrumare ştiinţifică desfăşurată îndeosebi la Ciclotronul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), pentru contribuţia deosebitã la creşterea vizibilităţii şi rolului cercetării româneşti în domeniul fizicii nucleare.
Dr. Ing. Ion MORJAN - pentru întreaga activitate ştiinţificã şi managerialã, pentru contribuţia deosebită la organizarea şi dezvoltarea Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR) în calitate de Director General.
Dr. Florin VASILIU - pentru întreaga activitate ştiinţifică şi managerială, în calitate de Director Știinţific al Institutului Național de Fizica Materialelor (INFM), pentru contribuţia deosebită în cadrul proiectului ESFRO privind evaluarea potenţialului românesc de cercetare în domeniul fizicii şi elaborarea strategiei naţionale de cooperare internaţională.
Dr. Ing. Roxana SAVASTRU - pentru întreaga activitate ştiinţifică şi managerială în calitate de Director General al Institutului Național de Optoelectronică (INOE), pentru contribuţia deosebită la creşterea vizibilităţii pe plan naţional şi internaţional a domeniului optoelectronicii.
Dr. Ing. Dumitru HAȘEGAN - pentru întreaga activitate ştiinţifică şi managerială, director pentru mulți ani al Institutului de Științe Spațiale (ISS, filială INFLPR), pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi consacrarea pe plan naţional şi internaţional a domeniului ştiinţelor şi tehnologiilor spaţiale.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)