Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SDN și NFV fac valuri īn telecom

27 Aprilie 2015



Lumea telecom vorbește de 2-3 ani tot mai intens despre Software Defined Networking (SDN) și Network Function Virtualization (NFV). Introdus pe piață în 2012, conceptul de SDN presupune trecerea de la o arhitectură proprietară hardware la una deschisă. Un studiu al MarketsandMarkets prognozează că piața Software Defined Networking va crește de la 290 de milioane de dolari în 2014, la 3.670 de milioane de dolari în 2019.

Software Defined Networking (SDN), Network Function Virtualization (NFV) și Network Virtualization (NV) oferă noi modalități de a proiecta, construi și opera rețele. În ultimele două decenii, au avut loc o mulțime de inovații în ceea ce privește dispozitivele pe care le folosim pentru a accesa rețeaua, aplicațiile și serviciile de care depindem în viața de zi cu zi, precum și soluțiile de calcul și de stocare pe care ne bazăm pentru a păstra aceste „Big data”; cu toate acestea, rețeaua de bază care conectează toate aceste lucruri a rămas practic neschimbată. Cerințele oamenilor și dispozitivelor în continuă creștere care utilizează rețeaua îi forțează limitele. Era timpul pentru o schimbare.



SDN și NFV la Ziua Comunicațiilor 2015

Aceste noi tehnologii reprezintă cheia pentru construirea de rețele care pot duce la reducerea CAPEX și OPEX, care pot asigura agilitate și flexibilitate, ajutând organizațiile să implementeze rapid noi aplicații, servicii și infrastructuri pentru a răspunde rapid cerințelor în schimbare. De asemenea, aceste tehnologii facilitează inovarea și permit organizațiilor să creeze noi tipuri de aplicații, servicii și modele de afaceri.
Motive mai mult decât suficiente pentru ca un astfel de subiect să nu lipsească de pe agenda evenimentului Ziua Comunicațiilor 2015, cea mai importantă expo-conferință internațională TELECOM din România, care va avea loc în data de 28 aprilie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Grand Ballroom.



Evenimentul reunește anual peste 700 de participanți, jucători cheie la nivel decizional din peste 20 de ramuri: TELECOM, IT, Comerț Electronic, Energie, Securitate, Bănci, Auto, Transport, Guvernamental, Ambasade, Media (ziariști), Electronice, Consultanță, Servicii, Sănătate, Educație, Retail, Construcții, Mediu, Lemn/Mobilă, Vinuri, Turism.
De altfel, SDN și NFV au reprezentat și capul de afiș al prezentărilor din cadrul evenimentului Ziua Comunicațiilor 2014. Compania Kapsch, prin vocea lui Tudor Mocanu, Sales Carriers România, a analizat beneficiile și avantajele celor două concepte introduse pe piață relativ recent: Software Defined Networking (SDN) și Network Function Virtualization (NFV). Juniper Networks, reprezentată de Uwe Richter, Director System Engineering-Russia & Eastern Europe, a abordat tema „SDN și NFV- Scalarea serviciilor de rețea”. Nu în ultimul rând, conform CTO-ului Orange România, Ștefan Slavnicu, viziunea companiei pentru viitor e bazată pe patru piloni: Mobilitate oriunde și oricând, Smart Cities & Smart Homes, Virtualizarea rețelei (SDN), Convergența rețelelor (telecom & IT).
Noile teme de discuție la nivel mondial vor fi dezbătute și în acest an de principalii jucători de pe piața telecom românească și vor fi prezentate soluții inovatoare de eficientizare și performanță a rețelelor.





De ce SDN și NFV?

Rețelele moderne de telecomunicații conțin o varietate tot mai mare de hardware proprietar. Lansarea de noi servicii sau configurarea rețelei presupun instalarea unor echipamente suplimentare care, la rândul lor, necesită spațiu mai mare de desfășurare, putere mai mare și personal de întreținere calificat.
Pe măsură ce ritmul de inovare este tot mai rapid, dispozitivele hardware ajung și mai repede la sfârșitul duratei de viață. De aceea, rețelele trebuie să fie mai agile și capabile să răspundă la cererile dinamice ale traficului actual.
Analiștii și specialiștii telecom recunosc că arhitectura statică a rețelelor convenționale a devenit improprie nevoilor de calcul și de stocare ale centrelor de date, clădirilor și mediilor de transport din prezent. E nevoie, așadar, de o nouă paradigmă, iar Software Defined Networking adresează aceste noi nevoi:
• schimbarea tiparelor de trafic – aplicații care accesează de obicei baze de date distribuite geografic și servere prin intermediul cloud-urilor publice sau private necesită un management al traficului extrem de flexibil și acces la cerere la lățime de bandă
• „consumerizarea” IT-ului – BYOD (Bring Your Own Device) impune prezența unor rețele care trebuie să fie atât flexibile, cât și sigure
• sporirea serviciilor cloud – utilizatorii doresc acces la cerere la aplicații, infrastructură și alte resurse IT
• „Big data” înseamnă mai multă lățime de bandă – gestionarea seturilor uriașe de date din prezent necesită procesare paralelă care stimulează cererea de capacitate suplimentară.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite