Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința utilizatorilor Esri, Trimble şi Harris-Excelis 2015

28 Octombrie 2015




Condusă de dl Marin Alniței, ANCPI, împreună cu dna Ileana Spiroiu, Centrul Național de Cartografie (CNC), și dl. Constantin Ene, ANCPI, masa rotundă a trecut în revistă situația actuală a implementării Directivei în România și calendarul etapelor ce au rămas de implementat în perioada imediat următoare.

A fost prezentat audienței de dl. Constantin Ene geoportalul INIS, geoportal.gov.ro, geoportalul oficial al României de raportare în cadrul Directivei INSPIRE, una dintre puținele cerințe ale Directivei INSPIRE pe care România le-a îndeplinit cu success. TopRo5, harta topografică a României integrată în geoportalul INIS, a fost prezentată de dna Ileana Spiroiu, aceasta ținând să sublinieze eforturile mari pe care CNC le face pentru a ține la zi baza de date geospațială, precum și lipsa de comunicare între instituțiile statului privind colaborarea și interoperabilitatea dintre diferitele baze de date.

O surpriză placută pentru audiență a fost prezentarea geoportalului Direcției Topografice Militare, www.geomil.ro, componentă obligatorie pentru raportarea în cadrul Directivei INPIRE. Oferind servicii de căutare, vizualizare și descărcare, noutatea pe care o oferă este punerea la dispoziție a imaginilor aeriene ortorectifiate în format fals color compozit (CIR).

Directiva INSPIRE are o serie de cerințe tehnice clare: raportări într-un anumit format, încărcarea serviciilor, datelor și metadatelor în conformitate cu anumite standard OGC. Observăm, în momentul actual, o reținere reală în inițierea unor dezbateri concrete si corecte asupra implementării Directivei în România. Din punct de vedere tehnic considerăm facilă realizarea componentei IT, bazându-ne pe experiența acumulată până în prezent prin implementarea a trei geoportaluri. Infrastructura de raportare INSPIRE, în cadrul oricărei organizații, trebuie să strângă la masă specialiști din domeniul geospațial cu experiență în implementarea Directivei, persoanele responsabile cu furnizarea datelor, dar și persoanele care vor utiliza aceste date. Infrastructura INSPIRE nu are de-a face numai cu cartografia și geodezia. Are de-a face cu soluri, păduri, geologie, hidrografie, hazarde etc., existând și o componentă IT. Directiva INSPIRE - sau, daca doriti altfel spus, Legea Europeana INSPIRE - trebuie sa fie respectată și implementată de toate statele membre ale Uniunii Europene”, ne-a declarat Lucian Zavate, Director Tehnic în cadrul Esri România.

ArcGIS for INSPIRE este o soluție completă oferită de Esri ce răspunde cerințelor INSPIRE de Descoperire, Vizualizare și Descărcare a datelor prin servicii Web GIS, fără a fi necesară o migrare complexă a seturilor de date existente. ArcGIS for INSPIRE include
• Extensie ArcGIS for Desktop pentru a crea și întreține setul de date INSPIRE și metadatele associate
• Extensie ArcGIS for Server pentru a publica serviciile INSPIRE de Vizualizare și Descărcare
• Schema de date INPIRE pentru extragere, transformare și încărcare (ETL) datelor existente în baza de date INSPIRE
• Esri Geoportal Server, soluție open source, pentru indexarea metadatelor și Descoperirea serviciilor INSPIRE.
http://www.esri.com/software/arcgis/arcgis-for-inspire

Caseta 1
Cristian Vasile, Director Executiv Esri România:

Informația geospatială are un potențial imens de a transforma vieți, de a le simplifica şi de a le face mai sigure
Tehnologia GIS a evoluat extraordinar în ultimii ani, iar această a XXII-a ediție a Conferinței Naționale a Utilizatorilor Esri, Trimble și Harris-Exelis include foarte multe noutăți. De aceea, consider că acum, mai mult ca oricând, este momentul să învățăm lucruri noi și să înțelegem noile tendinţe.
Esri investește constant în dezvoltarea platformei ArcGIS, investiţii care nu se concentrează numai pe partea de produse, dar şi pe conținut, integrare, interoperabilitate şi compatibilitate bazată pe standarde deschise cu o gamă extinsă de soluţii. Esri investeşte constant și în soluțiile de analiză avansată, geo-analytics, precum și în tehnologiile de tip Big Data, care sunt în acest moment integrate în platforma ArcGIS. Totodată, uitându-ne pe piaţa de echipamente, observăm o creştere rapidă a unui nou domeniu, drone, domeniu care în acest moment a devenit un ‘commodity’. Toată lumea vorbește acum de drone, de câte poți să realizezi cu ele, dar partea cea mai importantă este cum poți să obții date din imaginile brute pe care ți le furnizează dronele, cum să extragi informații relevante din imagini, să generezi modele digitale ale suprafeţelor și mai apoi să le integrezi în baza de date geospaţială. Prin extensia ArcGIS for Drones se vor putea încărca imaginile brute obţinute de la orice dronă, se vor rula instrumentele de ortorectificare a imaginilor, se va genera modelul digital al suprafeţelor şi se vor extrage informaţiile utile de pe imagini, informatii ce vor sta la baza analizelor geospatiale. Analizele geospaţiale au potenţialul de a schimba vieţi şi de a le face mai sigure. Din păcate, multe dintre sistemele GIS de astăzi au un comportament reactiv, nu predictiv. Un exemplu de utilizare predictivă este de a integra într-un sistem GIS datele legate de inundaţiile istorice cu datele legate de vreme, care pot previziona în timp real locurile în care se poate produce acest hazard. Mergând mai departe, următorul nivel ar fi de a crea un model GIS complex cuplat cu un sistem de modelare hidraulică şi care să ne informeze de acţiunile ce trebuie luate pentru a elimina acest tip de eveniment. Puterea unui sistem GIS stă în acest moment în analiză.
Eu susțin că progresul înseamnă tehnologie și experiența mi-a demonstrat că, întotdeauna, cine nu ţine cont de aceste schimbări are mari şanse să rămână în urmă şi, în final, să dispară. De aceea, cred că a venit timpul să adoptăm și să utilizăm noile tehnologii pe care platforma ArcGIS le oferă
."

Caseta 2
Administrație
Hărțile GIS sunt instrumente decizionale vitale în instituțiile publice
Workshop-ul dedicat zonei de Administrație Publică a abordat problema extinderii accesului la date în cadrul organizațiilor - pentru a permite utilizatorilor finali nu doar să "consume" date, ci să contribuie și la introducerea și editarea lor -, precum și cea a încurajării partajării de date și colaborării inter-instituționale. "Pentru a lua o decizie de investiție sau de dezvoltare strategică, un Consiliu Județean, de exemplu, trebuie să știe unde amplasează spațiile industriale, unde construiește drumuri, pe unde vine cu rețelele de alimentare cu apă și energie etc. Iar pentru aceasta are nevoie de o hartă GIS actualizată. Instituțiile trebuie să utilizeze aceste instrumente de suport decizional, care sunt gestionate de departamentele specializate GIS, dar sunt populate cu date de către utilizatori din întreaga organizație. Am prezentat în cadrul workshop-ului un exemplu practic: utilizarea în hărțile GIS a datelor despre cazurile unde se înregistrează întârzieri la plata taxelor și impozitelor. Prin simpla introducere în hartă a adreselor, se obțin informații importante, iar dacă se suprapun și alte straturi de informatii de la alte departamente sau instituții pot fi identificate modele și realizate analize pentru a afla cum se poate îmbunătăți colectarea taxelor. Pentru că scopul oricărei organizații - fie ea primărie sau companie de utilități - este nu doar să taxeze și penalizeze constant cetățeanul, ci să îl ajute. Din păcate, din multe instituții publice au dispărut departamentele GIS, ceea ce complică situația acestora, mai ales din perspectiva aplicării iminente a Directivei INSPIRE", ne-a declarat Bogdan Chevereșan, Esri România.
Un punct de interes al sesiunii demonstrative l-a constituit Esri Maps for Office, mai exact modalitatea prin care utilizatorii non-GIS, care în rutina zilnică lucrează cu date tabelare, îşi pot crea propriile hărţi direct în Microsoft Office, pot rula diferite instrumente de analiză geospaţială, precum cluster sau heatmap, şi pot partaja analiza cu colegii din organizaţie.

Caseta 3
Dezvoltare & Technical Track
Esri revoluționează modul de dezvoltare a aplicațiilor Web GIS şi mobile
Workshop-ul Esri dedicat dezvoltatorilor, precum şi sesiunea tehnică a inclus numeroase noutăți tehnologice, tema principală fiind instrumentele cu care pot fi create aplicații Web și mobile fără a fi necesare competențe de dezvoltator și cunoștințe GIS avansate. „Esri dezvoltă platforma ArcGIS pentru a face accesibile datele geospațiale tuturor utilizatorilor din cadrul organizațiilor, astfel încât fiecare să poată folosi platforma și partaja informații. Organizațiile care folosesc platforma ArcGIS au posibilitatea de a partaja date către alte instituții sau către public prin intermediul aplicațiilor standard din catalogul Esri de soluții, dar și prin crearea de aplicații adaptate nevoilor specifice", ne-a explicat Vlad Teodor, Esri România. În cadrul workshop-ului a fost prezentat modul în care, cu ajutorul Web App Builder, se poate crea o aplicație web proprie, ce oferă aceeași experiență indiferent de tipul de dispozitiv. Un alt produs prezentat a fost App Studio for ArcGIS, care permite crearea de aplicații native performante, ce permit lucrul pe echipamente mobile, atât online, cât şi offline, au un nivel de securitate ridicat și pot fi incluse în strategiile BYOD. Procesul de creare al aplicațiilor este intuitiv și poate fi realizat de către orice utilizator cu o minimă instruire anterioară, ceea ce elimină nevoia contractării de servicii de dezvoltare și costurile aferente.

http://www.esri.com/software/web-appbuilder
http://www.esri.com/landing-pages/appstudio



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite