Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Barometrul fuziunilor şi achiziţiilor • O motivaţie prezumată şi o saga ciudată

29 Ianuarie 2016



Valul de fuziuni şi achiziţii din universul IT&C apărut în ultimii doi ani şi cu precădere în 2015 va continua să se manifeste, conform analiştilor. Motivul constă în nevoia de inovare. Uneori, însă, achiziţiile efectuate din lăcomie sau din grabă pot avea şi efecte nedorite.

De unde a apărut soluţia fuziunilor şi achiziţiilor ca fiind optimă pentru ca firmele să păstreze intact ritmul inovării, poate cel mai important aspect la ora actuală al menţinerii unui avantaj competitiv în faţa concurenţei? Explicaţia, conform multor experţi şi analişti de piaţă, rezidă în rapiditatea cu care se petrec schimbările în mediul de afaceri de pretutindeni. Mai precis, din zona acelui pretutindeni care contează cu adevărat în economia globală.

Transformările digitale ale afacerilor induse de cloud computing, mobilitate şi extinderea folosirii tehnologiei big data pentru extragerea de informaţii relevante reprezintă principalii stimulenţi ai fuziunilor şi achiziţiilor în universul IT&C. Aceste transformări sunt extrem de rapide şi, ca atare, nu mai îngăduie furnizorilor de tehnologie care au atins oarecari dimensiuni o creştere organică în direcţia inovării şi lansării de produse şi servicii noi, adaptate la cerinţele curente ale clienţilor.

Datele statistice culese de pe piaţă până la sfârşitul lunii octombrie 2015 arată că valoarea făcută publică a fuziunilor şi achiziţiilor din domeniul tehnologiei la nivel global ajunsese la 396,4 miliarde USD, cifră care, în opinia multor analişti, are toate şansele ca să genereze un nou record anual al unor astfel de tranzacţii. Până acum, cel mai valoros an din punct de vedere financiar pentru fuziuni şi achiziţii a fost 2000, cu o valoare de 412,4 miliarde USD.

Tendinţa din anii 2014 şi 2015 are toate şansele să continue şi în anul 2016 şi, probabil, şi în anii următori. Un procent de aproape 50% (cu mici diferenţe, funcţie de studiul efectuat) dintre factorii de decizie intervievaţi de diverse firme de cercetare a pieţei au declarat că intenţionează să continue procesele de achiziţii şi în 2016. Motivaţia este constituită de aceeaşi nevoie de atingere rapidă a unui prag suficient al inovării care să asigure menţinerea în cursa supravieţuirii pentru companiile de tehnologie.

Mai mult decât atât, fuziunile şi achiziţiile reprezintă o modalitate pentru companii de tehnologie şi companii non-tehnologice deopotrivă ca să menţină pasul cu ritmul infernal al inovaţiei. Este motivul pentru care mulţi analişti văd o extindere a fenomenului fuziunilor şi achiziţiilor de la nivel intraindustrial la nivel interindustrial şi extinderea aspectului transfrontalier al acestui fenomen.

De ce? Transformarea digitală afectează corporaţii din cele mai diverse sectoare industriale. Centrele de date şi reţelele devin automatizate, definite prin software. Infrastructurile de servere, echipamente de stocare date şi reţelistică sunt în plin proces de convergenţă. Iar peste toate astea, mobilitate schimbă radical modelele de dezvoltare ale aplicaţiilor de tip enterprise. Iar poate cel mai bun exemplu de transformare continuă şi în accelerare este acela al transferului de la centre de date corporatiste la cloud-uri publice şi hibride.

Exemplele de mari achiziţii în cadrul cărora firme mari de tehnologie vor cumpăra firme non-IT vor deveni obişnuite în anul care vine, conform analiştilor. Este dat ca exemplu în acest sens anunţul făcut de IBM în cursul lunii octombrie privind achiziţia Weather.com şi a altor active digitale ale firmei The Weather Company, în scopul folosirii tehnologiei Watson IoT şi a platformei cloud Watson IoT dezvoltate de gigantul american.

Astfel de mişcări vor fi stimulate de faptul că multe companii din zone tradiţional industriale sau cu ritmuri lente de creştere, cum ar fi petrolul şi gazele sau agricultura încep to mai des să utilizeze instrumentele software de analiză date pentru a-şi îmbunătăţi marginile de profit. Criza economică a determinat multe astfel de companii să reducă din cheltuieli, să renunţe la o parte din angajaţi şi să taie toate costurile în exces. Din acest moment încolo, astfel de firme vor trece la analiza predictivă a datelor şi informaţiilor pentru a-şi optimiza sistemele de logistică, inventar şi management.

La fel de reală va fi şi mişcarea de achiziţii dinspre firme non-IT care vor cumpăra firme de tehnologie. Un recent exemplu în acest sens a fost oferit de General Electric (GE), care a anunţat lansarea diviziei GE Digital, o unitate de afaceri care va combina diverse eforturi tehnologice pentru a intra în competiţie pe piaţa Internet of Things (IoT). Noua divizie va aduce împreună centrul de dezvoltare software al GE cu echipa de profesionişti în sisteme industriale de securitate achiziţionată anterior prin cumpărarea companiei Wurldtech.

O saga ciudată
Scriam, la fel ca mulţi alţii, în numerele precedente despre şocul creat pe întreaga piaţă IT de achiziţia efectuată în octombrie de Dell. Cele 67 miliarde USD plătite de gigantul american pentru acţiunile EMC au însemnat o valoare record în istoria cumpărărilor de companii de tehnologie.



Tags: ITC

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite