Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pol tematic de excelență in cadrul USAMVB: Conferinţa Internaţională „Agricultură pentru Viaţă, Viaţă pentru Agricultură“

19 Mai 2016



Organizată de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB), Conferinţa Internaţională „Agricultură pentru Viaţă, Viaţă pentru Agricultură“ ajunge anul acesta la a 5-a ediţie. Interviul cu prof. univ. dr. Gina Fîntîneru, prorector USAMVB, ne-a oferit ocazia de a afla care sunt noutățile acestui eveniment de referință și cum reprezintă acesta un vector de dezvoltare al universității şi al cercetării agricole românești deopotrivă.



Retrospectiv, cum a crescut evenimentul? Cum aţi reuşit să sporiţi interesul faţă de manifestare, atractivitatea sa?
Suntem foarte bucuroși de modul în care conferința internațională a universității, desfășurată în prima săptămână a lunii iunie începând cu 2012, și-a câștigat un loc binemeritat în calendarul manifestărilor prestigioase la nivel internaţional din domeniul agriculturii.

Un cumul de factori a contribuit la acest succes, și aș porni în primul rând de la politica universității de promovare a cercetării, aşa cum o indică deviza USAMVB: „O universitate pentru viaţă şi agricultură prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate”. Au fost apoi eforturile unei echipe de oameni dedicaţi: comitetul de organizare al conferinței, de excepție. A fost astfel posibil ca la fiecare ediție, invitaţi speciali să ne onoreze cu prezenţa. Keynote speakers de renume au catalizat discuțiile asupra marilor provocări cu care se confruntă agricultura și cercetarea agricolă la nivel european şi mondial, iar evenimentele adiacente organizate (Expoziție aniversară cu rezultatele cercetării în 2012, Danube Forum în 2013, workshop-uri Cabi în 2014, 2015, workshop-uri tematice) au sporit interesul, au fidelizat participarea și au consolidat an după an prestigiul acestui eveniment.

Numărul lucrărilor prezentate în cadrul conferinței, cât și al lucrărilor publicate în volumele ştiinţifice a crescut astfel de la an de an, practic dublându-se între 2012 şi 2015. O altă tendință importantă este cea de creștere a participării din străinătate (anul trecut am avut participanţi din 36 de ţări, dintre care peste 200 în calitate de prim-autori), recompensând astfel eforturile făcute în direcția promovării evenimentului la nivel internaţional. Am consolidat astfel calitatea Conferinței ca vector de creștere a vizibilității instituției noastre şi a cercetării româneşti, precum și potențialul acesteia de a contribui la realizarea și consolidarea parteneriatelor transnaționale.

Pentru a spori atractivitatea evenimentului, am crescut prin promovare vizibilitatea sa. Foarte mult s-a lucrat însă la eficiența procesului de management al conferinței. Astfel, universitatea deține astăzi în proprietate și folosește o platformă online unică de management al articolelor, dezvoltată constant, ținând cont de experiența acumulată, de feedback-ul primit după fiecare ediție, dar și de obiectivele specifice urmărite în fiecare an.

După primele 4 ediţii, care sunt cele mai importante roade care v-au adus satisfacţii?

Creșterea calității lucrărilor științifice, evidențiată prin numărul de accesări şi citări ale articolelor ştiinţifice, în special din străinătate este de natură să ne bucure. Creşterea numărului de articole scrise de către colective mixte de autori români şi străini, de la universităţi şi instituţii prestigioase arată racordarea deplină la procesul de creare a cunoaşterii. Reuniunile anuale în cadrul conferinței au contribuit astfel la consolidarea parteneriatelor transnaționale. Colectivele de cercetători ai USAMVB și-au întărit participarea și chiar coordonează proiecte complexe în cadrul programului Horizont 2020 şi, mai mult decât atât, participă la transferul unor soluţii tehnologice către industrie. Un exemplu recent: contribuţia colectivelor noastre de cercetători la producerea biokerosenului pe baza soiurilor omologate de camelină, transfer tehnologic preluat astăzi de mari companii aeriene (Luftansa Group, SAS, KLM, etc).

În ce constă unicitatea ediţiei din 2016? Ce oportunităţi oferă participanţilor, reuniţi în jurul dorinţei de a identifica împreună soluţii de dezvoltare durabilă?
Am continuat şi în acest an să atragem cele mai autorizate voci, keynote speakers de excepţie cu intervenţii asupra unor subiecte de extremă actualitate. Spre exemplu „Sisteme de monitorizare cu ajutorul dronelor pentru conservarea mediului înconjurător, sănătății umane și animalelor“, prelegere ce va fi susţinută de către prof Dr. Leonardo LEONARDI, Universitatea din Perugia - Italia. Avem de asemenea intervenţia unui mare specialist român în teledetecţie şi GIS, Dr. Gheorghe STĂNCĂLIE, Administraţia Naţională de Meteorologie, cu o intervenţie privind sistemul de răspuns rapid pentru managementul dezastrelor pe baza GIS.

Şi cum o dimensiune importantă o constituie legătura strânsă cu diaspora română, anul acesta avem două prezențe de excepţie, în persoanele arhitecţilor de renume mondial Maximilian şi Daniel ZIELINSKI, cu un portofoliu extraordinar (campusul Apple 2, primul oraş fără poluare din lume, Masdar), ce ne vor prezenta lucrarea „Architecture & Landscape, an indissoluble bond”.

Prezenţa ELSEVIER alături de noi şi anul acesta reprezintă o importantă oportunitate pentru participanţi şi specialişti deopotrivă.

Prezența ELSEVIER, cea mai prestigioasă editură ştiinţifică internaţională, şi perspectiva includerii celor mai bune lucrări originale într-un număr special sunt o măsură a recunoaşterii de care se bucură evenimentul şi USAMVB...

Această prezență nu este un miracol, ci a apărut ca o urmare firească a unor eforturi susținute din ultimii ani. În 2012 am demarat acțiunile de promovare a rezultatelor cercetării comunității noastre academice prin dezvoltarea platformelor online de diseminare. Revistele USAMVB se bucură astfel de o foarte bună vizibilitate online pe motoarele de căutare, beneficiind de site-uri și platforme concepute și implementate SEO, înregistrate în directoare web online relevante și promovate în mod activ pentru indexarea în cât mai multe baze de date. Conținutul jurnalelor este digitizat și arhivat. De asemenea, conținutul articolelor este indexat, utilizatorii putând folosi sistemele de căutare online din cadrul platformelor, utilizând cuvinte cheie și filtre de informații.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite