Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCAS revoluționează cercetarea aerospațială romānească īn mediul virtual 3D

13 Decembrie 2016



Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli“ – INCAS este cea mai reprezentativă instituţie de cercetare-dezvoltare în domeniul ştiinţelor aerospaţiale pe plan național şi principala autoritate de proiectare pentru produsele aeronautice civile şi militare dezvoltate în România. Cercetările avansate din domeniul tehnologiilor de nouă generatie în domeniul aerospațial au la bază și investițiile masive făcute de INCAS în ultimii ani în tehnologii IT și în dezvoltarea de resurse HPC. Una dintre infrastructurile cele mai interesante/revoluționare dezvoltate recent de către INCAS este Laboratorul cu Realitate Virtuală 3D pentru concepție sisteme aerospațiale (Aero-VR), cu ajutorul căruia INCAS va realiza cercetări avansate pentru dezvoltarea unei noi generații de aeronave și nave spațiale.



Într-o societate aflată într-o continuă schimbare, inovarea și dezvoltarea tehnologică reprezintă factorii cheie ai strategiei de dezvoltare a INCAS. Această strategie vizează și dezvoltarea/crearea unei comunităţi ştiinţifice româneşti puternice, sporind competitivitatea României la nivel regional şi global pentru a dobândi un rol central în cele mai importante inițiative de cercetare internaționale. Implicat activ în politica din domeniul sistemelor de transport aerospaţial, în perspectiva anilor 2020 și 2050, INCAS este astăzi un lider în tehnologii aerospațiale, recunoscut pe plan internaţional în cadrul unor organizații importante, precum este IFAR (International Forum for Aviation Research). Însă eforturile INCAS nu se opresc aici. Deși este deținătorul unei infrastructuri de excepție, recunoscută pe plan internațional pentru capabilitățile pe care le oferă, integrată în programele majore de cercetare la nivel UE (ex. JTI Clean Sky), INCAS parcurge un proces de transformare continuă, care vizează noi investiții în infrastructura de cercetare, în vederea atingerii unui nivel tehnologic de nișă pentru concepție multidisciplinară.

Aero-VR este o transpunere reuşită a acestei viziuni strategice, fiind primul laborator cu Realitate Virtuală 3D imersivă şi interacţiune haptică cu subiectul uman din Europa Centrala și de Est, care poate atinge rezoluții de proiecție de 4k, dar și unul dintre cele mai performante sisteme de vizualizare tridimensională (3D) din lume, care asigură condițiile de simulare necesare pentru cercetările aerospațiale în perspectiva anilor 2020. La nivelul UE, existența unor medii cu realitate virtuală operaționale, integrate efectiv în cicluri active industriale există doar la Airbus și la ESA. Acest mediu virtual permite părților interesate să exploreze ambele sisteme, prototip și producție.

Trecerea către un mediu virtual de simulare oferă o capacitate crescută de comunicație și post-procesare a informației, ce va conduce la realizarea unui salt calitativ important pentru cercetarea aplicativă în domeniu, oferind INCAS o poziție specială în rândul instituțiilor capabile de astfel de analize și investigații.



Este pentru prima dată în cadrul institutului nostru de cercetare când, prin acest sistem de realitate virtuală imersivă, cercetătorul este pus în feedback direct cu propria sa creaţie chiar din faza de proiectare“, apreciază Dr. Ing. Sorin Berbente, directorul proiectului Aero-VR.

La rândul său, Emil Costea, directorul Departamentului IT din cadrul INCAS și Directorul tehnic al Laboratorului Aeor-VR, subliniază valoarea adăugată pe care o aduce Laboratorul Aero-VR pe planuri multiple:



INCAS a dezvoltat în mod constant tehnologiile IT în vederea asigurării unui grad ridicat de competitivitate pentru activitatea CDI. Prin crearea Laboratorului Aero-VR, INCAS devine un factor cheie în dezvoltarea de tehnologii de nișă în domeniul IT, care îmbunătățesc maniera în care este abordată problema calculului și concepției aeronavelor sau a componentelor ca parte integrantă a acestora, dar într-un context mai larg, presupunând lucru colaborativ (între departamente sau parteneri) local sau prin internet, inginerie concurentă și managementul datelor și proceselor“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite