Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCAS revoluționează cercetarea aerospațială romānească īn mediul virtual 3D

13 Decembrie 2016




Aero-VR: Componentele principale şi capabilităţile speciale
Structura laboratorului Aero-VR este constituită din două componente principale. O componentă bazată pe un Laborator virtual 3D imersiv cu sisteme haptice (Cub-ul/Camera virtuală) și o componentă bazată pe Capacităţi sisteme HPC cu Mediu de Lucru Colaborativ (Sistem vizualizare 3D).



Laboratorul virtual 3D
imersiv cu sisteme haptice permite dezvoltarea unor capabilități de virtualizare pentru cercetarea structurilor aerodinamice, definirea și validarea configurației aeronavei sau a unor componente integrante, în fazele inițiale de dezvoltare (respectiv pre-concept și definire configurație de bază), definitivarea temei generale de proiectare a aeronavei sau a unor componente integrante, preluarea de date statistice și experimentale din tunele aerodinamice (Sufleria Subsonică și Sufleria Trisonică), precum şi posibilitatea de a prelua date de la un scanner 3D de ultimă generație.



Interacțiunea dintre operatorii din simulator și ținta virtualizării permite conectarea cu interfața dezvoltată pentru CATIA, astfel încât modificările operate asupra țintei vor putea fi exportate în modelul procesat. Posibilitatea de a studia o componentă complexă, așa cum sunt de obicei structurile de aviație sub orice unghi și în mărime naturală sub acțiunea forțelor generate în timpul funcţionării, permite îmbunătățirea activităților colectivului de cercetare.



Posibilitatea de a modifica forma țintei în timpul simulării, imediat, și de a studia relațiile dintre modificarea efectuată și ansamblul din care face partea studiată va permite înțelegerea mai bună a fenomenelor și mai ales va asigura un timp de răspuns mult mai scăzut pentru contractele de cercetare - dezvoltare care vizează optimizarea suprafețelor la un anumit tip de solicitare aerodinamică.

Aero-VR face parte din sistemele de tip CAVE (medii virtuale automate de tip grotă - Cave Automatic Virtual Environment), care în prezent sunt cele mai performante sisteme de vizualizare tridimensională, în care utilizatorii pot vizualiza (la scară reală), naviga și interacționa cu structuri sau medii tridimensionale complete. Acest sistem oferă numeroase avantaje: îmbunătățirea senzației de imersie, obținerea unor imagini stereoscopice de înaltă definiție, câmp de vizualizare larg, vizualizare colectivă pentru mai mulți utilizatori și posibilitatea lucrului colaborativ. Camera virtuală 3D este un mediu imersiv și interactiv în care participanții sunt înconjurați de imagini virtuale și sunet 3D și au posibilitatea de a manipula și atinge obiectele din mediul virtual creat. Cu ajutorul echipamentelor de urmărire a mișcării și a altor dispozitive de realitate virtuală (mănuşa haptică, joystick 3D spațial, ochelari stereoscopici activi etc.), mediul virtual creat permite imersia utilizatorului. De exemplu, utilizând mănușa haptică, pe care sunt montate niște repere care ajută la determinarea poziției mâinii şi a degetelor operatorului în spațiul virtual, se permite manipularea obiectelor virtuale și se oferă posibilitatea de a asambla sau dezasambla anumite componente virtuale ale unui avion virtual. Totodată, realitatea virtuală va fi folosită și pentru optimizarea posturilor de pilotaj și a modului în care sunt poziționate diverse elemente funcționale în interiorul unui aparat de zbor.



Dincolo de toate aceste aplicații destinate în mod special cercetării aerospațiale, Laboratorul Aero-VR deschide noi orizonturi și în alte domenii importante, precum arhitectura, geologia sau geografia.
Un exemplu de acest gen este reprezentat în imaginea de mai sus, unde putem vedea un proiect de arhitectură integrat în mediul virtual. Acest proiect a fost realizat pentru Platforma Experimentală ECOTECH a INCAS, de la Măneciu.
Practic, acest mediu virtual reprezintă experiența cea mai avansată de simulare și interacţiune existentă pe piața de realitate virtuală actuală.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite