Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Laser Valley – Land of Lights: imaginea dezvoltării teritoriale inteligente

23 Martie 2017




Uriaşul potenţial de dezvoltare
Indiferent de soluţia aleasă, proiectul Laser Valley va avea în mod cert un impact enorm. Un impact care se poate transpune foarte simplu în dezvoltarea unei comunităţi urbane extrem de moderne. În oraşul Măgurele lucrează actualmente două forţe. Pe de o parte, localitatea Măgurele a început să primească populaţie din Bucureşti, care îşi construieşte aici locuinţe. O a doua forţă va fi cea a a persoanelor care vor lucra în Laser Valley, atrase de vizibilitatea internaţională a laserului de mare putere dezvoltat de proiectul ELI-NP. E vorba de străini care vor sta suficientă vreme acolo şi care, mai mult ca sigur, îşi vor aduce şi familiile cu ei. Deocamdată se ştie doar că sunt aşteptaţi să lucreze în Măgurele între 1500 şi 2000 de cercetători. La final, datorită paletarului relativ larg de posibili noi rezidenţi în Măgurele, variabila pe care va trebui să-şi concentreze lumea atenţia va fi calitatea locuirii.
Întrebarea care se pune este cât de flexibilă este zona Laser Valley pentru a permite extinderi rapide din mai multe puncte de vedere?



La Măgurele, teritoriul are, în principiu, o arie suficientă pentru a permite tot felul de dezvoltări“, spune Andrei Mitrea. „Problema constă în structura proprietăţii şi în gradul de fragmentare a acestei structuri, ceea ce creează dificultăţi pentru investiţii imobiliare. Pe de altă parte, o problemă majoră a oraşului Măgurele este cea a legăturilor cu oraşul Bucureşti, care sunt momentan destul de slab dezvoltate. Aici vorbim de o politică de transport public, care va trebui construită şi acordată la politica de transport public a Bucureştiului. O problemă suplimentară o reprezintă dezvoltarea insuficientă a infrastructurilor critice, deoarece la ora actuală doar centrul oraşului este dotat cu toate utilităţile necesare. Fiecare din aceste probleme are mecanisme diferite de rezolvare. Din punctul nostru de vedere, prima problemă care ar trebui abordată şi care este cea mai urgentă este problema conectării”.

Odată rezolvate astfel de probleme, zona Laser Valley va permite şi dezvoltarea rapidă a unei varietăți mari de investiții. „Să luăm, de pildă, turismul”, spune Corina Chirilă. „Întreaga zonă a Argeşului, a lacului Mihăileşti şi pădurea din jurul acestui lac dețin un potențial imens de dezvoltare. Practic, această parte de sud a Capitalei este mult mai puţin afectată de expansiunea urbană decât nordul Capitalei. În plus, nu departe de Măgurele se află rezervaţia naturală Comana, care împreună cu cele trei râuri care intersectează întregul areal, Sabar, Ciorogârla şi Argeş, se poate transforma cu ușurință într-un proiect pilot de construire a unor servicii ecosistemice”.
Turismul se adaugă unei palete extrem de largi de posibile investiții care vor putea fi declanşate odată cu proiectul Laser Valley şi care se referă, având în vedere aplicaţiile potenţiale ale laserului, la dezvoltări de afaceri în domeniul medical, în domeniul producţiei, al serviciilor, şi aşa mai departe.

Pentru moment proiectul avansează pe componenta înţelegerii teritoriului, proces vital pentru asigurarea unei dezvoltări ulterioare inteligente şi pentru atragerea actorilor relevanți în jurul Laser Valley, care are, cu siguranţă, toate caracteristicile unui proiect de importanţă naţională pentru România. Eforturile și pasiunea unui grup de persoane din diverse domenii, coordonat de fostul ministru al educaţiei şi cercetării, prof. Adrian Curaj, au făcut ca acest proiect să capete un impuls important. Grupul a reuşit să pună câteva cărămizi esenţiale la construcţia drumului de la ideea unui proiect grandios la transpunerea lui în realitate. Fie doar prin crearea unei conştiinţe publice acute legate de teritoriu şi de problemele acestuia, proiectul Laser Valley va avea un impact enorm asupra societăţii, dar perspectivele urmărite vizează un plan superior de dezvoltare: edificarea celui mai modern şi important ecosistem de inovație al României. Revista Market Watch va prezenta periodic modul în care o asemenea viziune se poate transforma în realitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite