Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Parcul Stiințific și Tehnologic pentru Agricultură China – România, un proiect de referință pentru USAMV București și învățământul agronomic românesc

23 Octombrie 2019



La 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și de prietenie dintre România și R.P. Chineză, USAMV București continuă să fie ambasadorul universităților de profil agronomic și al învățământului superior românesc. Colaborarea universității bucureștene cu instituții de cercetare și învățământ din R.P. Chineză a debutat în urmă cu 25 de ani, iar în prezent¸ proiectul unui Parc Științific și Tehnologic pentru Agricultură China – România, inaugurat recent, marchează strângerea legăturilor și intrarea într-o etapă superioară de dezvoltare. Prof. dr. Florin Stănică, prorector al USAMV București, ne-a prezentat momentele cruciale din istoria cooperării, rezultatele cele mai semnificative, dar și elementele de valoare aduse de noul proiect pentru universitate, pentru învâțământul și cercetarea de profil și, dintr-o perspectivă mai largă, pentru consolidarea relațiile bilaterale dintre România și China.



Care au fost de-a lungul timpului cele mai importante etape și direcții de acțiune din istoria colaborării USAMV București cu China?

Cooperarea cu instituții de cercetare și învățământ din R.P. Chineză a început în 1995 prin derularea unui proiect de cercetare în comun cu Shanxi Forestry Research Institute din Taiyuan, privind cultura nucului. Cu această ocazie, cele două instituții au realizat un schimb de soiuri de nuc, care au fost altoite și plantate în China și respectiv România.

În anul 1996, un al doilea proiect de cercetare în comun a vizat valorificarea solurilor sărăturate, prin folosirea unor specii de pomi și arbuști fructiferi tolerante la excesul de săruri. Partenerul chinez a fost Academia de Științe Agricole din Provincia Shanxi (Shanxi Academy of Agricultural Sciences).

În același an, o delegație de la USAMV București, în urma cooperării științifice cu cei doi parteneri chinezi, a introdus pentru prima dată în România câteva soiuri ameliorate de curmal chinezesc (Ziziphus jujuba Mill.). Această specie, cultivată de peste 4000 de ani în China, cunoscută la noi ca „măslin dobrogean”, crește în Dobrogea în stare semi-spontană în vecinătatea unor situri arheologice, fiind introdusă la noi de către foștii coloniști greci. Este un pom fructifer cu o plasticitate ecologică ridicată, fiind adaptat cultivării în zone cu deficit hidric, pe soluri sărăturate sau nisipoase din sudul și nord-vestul țării.

Din 1996 până în prezent, am reușit introducerea în țară a unui număr de peste 20 de genotipuri de curmal chinezesc, care au fost testate în condițiile din țară noastră și urmează să fie extinse în cultură sub numele de curmal dobrogean, iar fructele numite jujube, sunt deosebit de bogate în zaharuri, vitamina C, săruri minerale și aminoacizi esențiali.

De-a lungul anilor, o serie de proiecte de cercetare în comun și acorduri de colaborare au fost realizate cu Academii de Științe Agricole și Silvice și Universități din Beijing, Shanghai și din Provinciile Shanxi, Shaanxi, Hebei și Ningxia. Acestea au vizat în primul rând speciile horticole și biotehnologiile.

Ce se întâmplă semnificativ în istoria recentă, pe fondul intensificării relațiilor?

În anul 2013 s-a semnat primul acord bilateral cu Academia Chineză de Științe Agricole (CAAS), cea mai mare instituție de cercetare chineză, care are 42 de institute de cercetare în întreaga Chină și peste 7000 de cercetători.

A fost derulat un program de cercetare în comun, aprobat de Comisia mixtă inter-guvernamentală Româno-Chineză pentru Știință și Tehnologie, intitulat: Scientific and Technological Park for Romanian-Chinese Agriculture, în România.
Programul a permis mai buna cunoaștere a partenerilor implicați, atât în ceea ce privește infrastructura de cercetare, tematicile abordate, cât mai ales echipele de cadre didactice, cercetători, doctoranzi și masteranzi. Au fost stabilite câteva domenii de interes comun, precum și mai multe obiective ale programelor de cercetare viitoare. Accentul a căzut pe abordarea unor aspecte legate de horticultura urbană și tehnicile moderne de producție în spații protejate cu un consum minim de energie.

În paralel, s-a semnat un acord de colaborare cu Hebei Agricultural University și, având în vedere interesele comune, s-a decis înființarea a două Laboratoare de Cercetare de Excelență pentru Curmal Chinezesc (Romania-China Joint Jujube Key Research Laboratory).




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite