Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romania, cel mai mare producator de „energie verde“ din Estul Europei

22 Septembrie 2006



Potrivit unui recent articol publicat de revista „Wall-Street“, care il cita pe dl Gheorghe Batir, director Electrica Serv (filiala de prestari servicii a Electrica), energia electrica va inregistra o crestere sensibila a pretului odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, crestere care va continua in timp, datorita diminuarii resurselor energetice clasice. In cadrul aceluiasi articol, reprezentantul Electrica Serv mentiona implicarea acestei companii in doua proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile, dintre care unul in domeniul energiei fotovoltaice, dezvoltat alaturi de Institutul de Cercetare si Proiectare in Electrotehnica.

Astfel de proiecte in domeniul SRE (Surse de Energie Regenerabile – furnizoare de „energie verde“) nu mai sunt de mult o noutate in alte tari, precum Japonia sau SUA, dar si in state europene precum Germania si Spania, unde centralele fotovoltaice sunt foarte raspandite, chiar si la nivelul persoanelor fizice (la nivel de micro-centralel), cererea fiind foarte mare. De altfel, aceasta crestere exploziva a interesului fata de sursele de energie regenerabile pe batranul continent este sustinuta si de Directiva Uniunii Europene 77/2001, care prevede pana in 2010 o crestere de la 14 la 22% a consumului brut de energie electrica din SRE in statele membre UE. Romania, in perspectiva aderarii din 2007, se poate conforma acestei directive UE doar prin prisma energiei electrice furnizate hidrocentrale (asimilate ca producatori de „energie verde“), alte surse de energie regenerabile lipsind aproape cu desavarsire.

cercetare-DSC_0115Exista, totusi, o exceptie – prima (si, la ora actuala, singura) centrala fotovoltaica, inaugurata recent la Facultatea de Inginerie Electrica, din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB). O reusita de exceptie, pe care initiatorii acestui proiect – dr. inginer Mihai Predescu, director al Centrului de Sisteme si Instalatii de Conversie a Energiei si coordonator al proiectului, profesorul universitar Aurelian Craciunescu, directorul de proiect din partea UPB, si profesorul dr. ing. Claudia Popescu, prodecan al Facultatii de Inginerie Electrica si director adjunct AMCSIT (Agentia Manageriala pentru Cercetare Stiintifica, Innovare si Transfer Tehnologic – Politehnica) –, alaturi de toti cei care au lucrat la prima centrala fotovoltaica romaneasca, spera sa o poata extinde, cat mai curand, la nivelul intregii tari.


- Cand a demarat, practic, proiectul centralei fotovoltaice de la Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul UPB?

Prof. dr. ing. Claudia Popescu: Proiectul a fost demarat in urma cu patru ani, demersurile au fost demarat la 1 ianuarie 2001. Practic, la baza acestui proiect a stat o discutie mai veche cu partenerul traditional al Institutului de Cercetare si Proiectare Electrotehnica (ICPE) in proiectele de cercetare, compania germana WIP din Munchen.

- V-ati orientat spre un partener german tinand cont si de faptul ca, la ora actuala, Germania este una dintre tarile in care aplicatiile practice ale tehnologiei fotovoltaice sunt foarte raspandite?

cercetare-DSC_0146Dr. ing. Mihai Predescu: Acest element a contribuit esential la faptul ca firma germana a devenit coordonator al proiectului implementat la Facultatea de Inginerie Electrica, insa trebuie subliniat ca parteneriatul cu compania WIP dateaza din 1992, ICPE si compania germana realizand primele proiecte de cercetare din Romania de dupa 1989. Practic, geneza acestui proiect a avut loc in 1998, cand am incercat sa demaram un proiect mai amplu, care urmarea instalarea in mai multe scoli a sistemelor fotovoltaice, beneficiile fiind atat pe plan educativ, cat si pe plan economic – o reducere a facturii de energie –, urmand ca scolile respective sa faca parte dintr-o retea europeana. Din pacate, proiectul nu a demarat, insa, dupa 3 ani, partenerul german ne-a anuntat ca exista un proiect european similar, de data aceasta insa la nivelul universitatilor. Este vorba, practic, de o retea cu 26 de parteneri (dintre care 18 universitati), din 10 tari, ce fac parte dintr-un proiect al carui obiectiv este de a demonstra posibilitatea producerii de energie electrica, prin intermediul tehnologiei fotovoltaice, dar mai ales de a evidentia rentabilitatea acestei tehnologii.

- De ce abia acum a devenit posibila realizarea acestui proiect?

Prof. univ. Aurelian Craciunescu: La ora actuala, tehnologia fotovoltaica a ajuns la acel grad de maturitate care permite atingerea unui cost eficient. Pana acum cativa ani, preturile erau foarte mari, era perioada de inceput, acum insa tehnologia a devenit eficienta la energie de varf. Prin includerea centralei din UPB in reteaua alcatuita din celelalte 15 centrale fotovoltaice din Europa, urmarim realizarea unui studiu comparativ, prin care vom incerca sa demonstram rentabilitatea unor astfel de instalatii in Romania. De altfel, la ora actuala, centrala noastra a livrat deja in retea, de la data intrarii ei in functiune (26 mai 2006 – n.r.) aproximativ 11 MWh (pana la 30 august – n.r.), ceea ce ar insemna circa 6.000 de euro.

- Sistemul fotovoltaic instalat pe cladirea Facultatii de Inginerie Electrica a fost prezentat drept primul de acest gen din Romania, insa mai exista astfel de sisteme instalate la Vidra si in Amfiteatrul solar al Universitatii Valahia din Targoviste. Prin ce se deosebeste sistemul din UPB de celelalte?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite